Heger jednal ve Vatikánu o posílení vlivu církve ve zdravotnictví

Na péči o nemocné, umírající a další potřebné by měla jít naprostá většina finančních prostředků, které stát v restitucích církvím vrátí. Ministr zdravotnictví Leoš Heger se na tom shodl s představiteli Vatikánu, kde je na dvoudenní návštěvě. Dnes se zúčastnil generální audience u papeže Benedikta XVI. Daroval mu partitury českých skladatelů, třeba Slovanských tanců od Antonína Dvořáka. Papež je výborný klavírista a dar ho velmi potěšil, řekl Heger z Vatikánu ČTK.

2. 5. 2012

Hegerova cesta je vůbec první bilaterální návštěvou českého ministra zdravotnictví ve Vatikánu. Do centra katolického světa přijel jednat o paliativní a hospicové péči, duchovní službě ve zdravotnických zařízeních a o některých etických tématech.

Vztahy obou zemí má řešit zatím neschválená česko-vatikánská smlouva. Heger o ní dnes mluvil s vatikánským státním sekretářem pro zahraniční styky, který ho ujistil, že Vatikán má zájem o posílení vlivu církve ve zdravotnických a sociálních službách. Církev je v ČR zastoupena víc jen v hospicové a domácí péči, katolická charita tam má třetinu. "Ministerstvo má do budoucna snahu tyto služby posilovat, jsou v naší technologicky vyspělé medicíně trošku pořád nedostatkové zboží," řekl Heger.Dozvěděl se dnes, že Vatikán má v registru 120.000 různých katolických zdravotnických organizací, většina je v rozvojovém světě.

K česko-vatikánské smlouvě Heger uvedl, že i když není ratifikovaná, řada věcí z ní se už naplňuje. "Pokud jde o zdravotnictví, tak práce na zoficiálnění nemocničních kaplanů pokračují," připomněl.Pastorační služba v nemocnicích je v Česku podle Hegera poměrně rozvinutá neoficiálně. Ministerstvo chce postavení kaplanů "zoficiálnit", dát jim patřičné postavení mezi ostatními pracovníky ve zdravotnictví. První příležitostí k tomu bude zákon o nelékařských pracovnících, práce na něm začnou ještě letos.

Heger loni oznámil, že jeho resort převezme záštitu nad duchovní službou v nemocnicích a společně s církví uchystá právní normu pro práci kaplanů ve zdravotnických zařízeních. Jejich působení se řídí dohodou mezi Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví, zmínka o jejich práci je také v zákonu o církvích. Ministr dnes diskutoval ve Vatikánu také o některých eticky sporných otázkách. Shoda mezi ČR a Vatikánem je v odmítání eutanazie. Pokud jde o potraty, umělé oplodnění a výzkum na kmenových buňkách, církev je velmi rezervovaná, ale akceptuje prý pozici ČR, která je v tom liberální.

"Církev chápe, že to děláme ve prospěch trpících, ať to jsou rodiny nebo nemocní, a venkoncem tyto věci jsou nově podchyceny v zákoně o specifických zdravotních službách," řekl ministr. Shoda je podle něj i v tom, že je potřeba diskutovat o konci života z hlediska bioetiky a morálky. Pro medicínu je složité definovat, kdy má být péče utlumována, aby nebyla poskytována zcela marně a nebylo zbytečně prodlužováno utrpení při umírání."Shodujeme se na tom, že je potřeba hlavně zachovat důstojnost člověka, pacienta," uvedl ministr. "Pohled do historie musí každého člověka oslovit, ať je křesťan, nebo se jenom zajímá o historii, nebo o věci vyšších principů, tak tady to dýchá ze všech koutů," řekl.

Naďa Myslivcová

ČTK, 2. 5. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme