Heger:Jde hlavně o kriminální kauzu

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

10. 9. 2012

Posloucháte Radiožurnál. Jak víte, tak na jihu Moravy jsou dva nové případy otravy methylalkoholem. V nemocnicích v Kyjově a Znojmě. Muži bojují o život. Před tím už tři lidé zemřeli. Pro změnu v Havířově. Další jsou ve vážném stavu. A tak hostem Ranního interview je dnes ministr zdravotnictví Leoš Heger. Dobrý den.

Dobrý den.

Radiožurnálu jste řekl, že musejí přijít policejní razie. Pane ministře, není to pozdě, proč se podle vás čeká s kontrolami, až začnou umírat lidé?

No, tak ono ta situace v oblasti alkoholu je dost složitá v tom, že to, co, čeho jsme svědky, jsou kriminální činy. Oni ...

A teď se to zjednodušilo po tom, co se stalo, chcete říct?

... no, tak já řeknu, kdo všechno se na tom spořádaném hospodaření s alkoholem účastní. Jednak je to Potravinářská inspekce ministerstva zdravotnictví, jednak tím, že alkohol je velmi výrazně zdaněn a musí být prodáván v kolkovaných láhvích, tak se toho účastní Celní správa jako za ministerstvo financí a hygienici hrají svou roli tak, jako ve veřejném stravování ne u potravin, které jsou nakupovány ať v maloobchodu, či velkoobchodu, což v tomhle případě ten alkohol by měl být. Ale hrají svou roli až v těch vlastních provozovnách, v jejich kuchyních, restaurací. Takže ti hygienici by museli chodit do restaurací a brát hostům skleničky a dělat si z nich vzorky a nebo dělat vzorky z otevřených láhví. Ono to dosud tedy ta potřeba nebyla, ale po téhle aféře, si myslím, že asi ty kontroly budou muset namátkově občas někde být.

Já se v tom trošku ztrácím. Budete se ptát tedy svých kolegů ve vládě na situaci? Konkrétně třeba na ministerstvu zemědělství, pod nějž by to mělo víceméně spadat asi nejvíc. Kdo by z toho tedy měl vyvodit vlastní odpovědnost z toho, co se stalo?

No, já si myslím, že jste trošku přísný vůči státním úřadům. To je asi, jako když někdo někde něco ukradne a nebo prostě někdo někoho zabije a vy byste za to vinil nějaký státní úřad. Já neříkám, že stát se nemusí obecně starat o bezpečnost, ale dělat to všechno preventivně stojí strašné peníze a tady nebyla 10 let aféra, možná je to ještě mnohem dýl s methylalkoholem ...

Ale přece víme, že nelegálně vyráběný a pančovaný alkohol se prodává. O tom se obecně ví, mluví a přesto se nic nedělo do momentu, než někdo zemřel.

No, já nevím, jestli se to tak úplně přesně ví. Já si myslím, že daleko nejvíc nelegálního alkoholu je z  domácí samovýroby a tam to riziko také určité je, je potřeba na to upozorňovat, takhle ta situace, která nastala, si myslím, že bude obrovské memento pro řadu lidí, protože ten methylalkohol je, vzniká vlastně při normálním kvašení lihovin a musí se dělat destilace jaksi velmi, velmi opatrně, tak to si teďka jako myslím všichni dobře zapíší za uši.

Pojďme teď k tomu, co vlastně můžete v tomto udělat vy, jako ministr zdravotnictví.

No, tak já o tom budu zcela určitě diskutovat se zástupci hygienické služby a budu se jich ptát, jestli hodlají dělat nějaká namátková vyšetření v restauracích. Ale já si myslím, že těch razií v různých vietnamských celnicích, ve vietnamských tržnicích a proti pašerákům, že zase tak málo není. Jenom to nedospělo až k těm hygienikům. Odehrává se to někde na úrovni té Celní správy a účetních kontrol. No, ale jak se ukazuje, tak ten problém prostě najednou se tady objevil a asi se musí jít až do těch provozoven a do těch vlastních hospod. Vzpomeňte si na některé filmy z 60. let minulého století, kdy zase parodovali kontroloři, kteří chodí s alkoholometry a pozorují ...

Víte, já bych možná tohle v kontextu toho, co se děje, pominul. Víte, Češi patří k národům, které holdují alkoholu hodně. Ono se to dlouhodobě projevuje. Víme, že se bojuje i proti kouření. Ale přece jenom jaksi postrádáme, nebo alespoň nevidíme kampaně, které by odrazovaly od pití alkoholu a k tomu by mohlo možná ministerstvo zdravotnictví něco říct. Jsou to nějak ...

No, tak my, my máme připravenou novou koncepci prevence a budeme to zdůrazňovat daleko více. Ale to, že se nepropaguje abstinence a že se nemluví o odvykacích léčbách a problémech, to já bych proti tomu protestoval. Naopak velmi silné psychiatry, kteří se tímhle zabývají a děje se to. To je to samé, jako s obezitou jenom ...

Promiňte, promiňte pane, promiňte pane ministře, ale když se podíváme na reklamní plochy, spíše uvidíme více reklam na alkohol jakéhokoliv druhu, který něco sponzoruje, než reklamní kampaně na řekněme odvykání, nebo nekonzumaci alkoholu. Ale to je určitě pravda. Jo? Prosím ještě jednu informaci. Co říkáte tomu, že padělatelé dokážou vyrobit prakticky jakýkoliv alkohol, který známe z oficiálních likérek a že na černém trhu jsou k mání esence dokonce i s návodem a poměrem přísad?

No, tak to, to já si myslím, že tohle to je opravdu spíš záležitost pro tu potravinářskou inspekci. Podívejte se, já vám řeknu ještě jeden příklad. Před asi 30 lety, jestli se nemýlím, to bylo ještě za minulého režimu, byla obrovská aféra s pančováním oleje v olejovkách. Španělsko z toho mělo hrozný malér, zemřeli na to lidé, protože, když se dává minerální olej do potravinářského oleje, tak to je taky smrtelně nebezpečné a prostě taky nikdo nechodí a nenapichuje krabičky s olejovkami a nezkoumá, jestli v tom není minerální olej. To jsou prostě kriminální věci, kteří, kde ti výrobci potravin vědí, že se to nesmí a občas se tam někdo vláme a opravdu není jednoduché tyhle věci jako ze společnosti vyloučit.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger, hostem Ranního interview Radiožurnálu. Děkujeme a na slyšenou.

Děkuji za pozvání, na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 10. 9. 2012, Pořad: Ranní interview

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme