Heger: IZIP bude muset vyšetřit policie

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

Co se nezdařilo největší zdravotní pojišťovně za deset let, chce ministr Leoš Heger stihnout za rok. Totiž vypsat novou zakázku na propojení počítačů všech českých lékařů a v praxi dokázat, že systém elektronizace zdravotnictví může fungovat.

14. 5. 2012

„Využijeme toho, že každá nemocnice i většina ordinací už mají své systémy,“ popisuje ministr v rozhovoru pro HN, jak chce nahradit neúspěšný projekt IZIP. Ten totiž po deseti letech končí, správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) to má odsouhlasit v červnu. Z projektu, který za deset let spolkl dvě miliardy korun a který nejspíš bude zkoumat i policie, se totiž podle ministra nedá použít vůbec nic.

Léta slýcháme, že IZIP nefunguje, jak má. Proč jste rozhodli zrovna teď, že skončí?

Zhruba před půlrokem jsem inicioval, aby správní rada VZP nechala fungování projektu otestovat v praxi. Chtěli jsme to skutečně prozkoumat, byť po deseti letech je to trochu smutné. O tom, že by to ve dvou vybraných krajích dopadlo nějak uspokojivě, ale není ani vidu ani slechu. Ukazuje se, že prohlášení, jak je všechno nejlepší, byla jen marketingovými slogany.

Projekt ale stál dvě miliardy korun. Proč jste jeho ukončení ohlásili zničehonic ve čtvrtek večer, a navíc jen nenápadnou tiskovou zprávou?

Vzniklo to tak, že jsem měl jednání s panem premiérem, kde jsme mluvili o VZP a dohodli se, že projekt by měl formálně skončit na červnovém jednání správní rady pojišťovny. Žádné pozitivní výsledky totiž nejeví.

Co ale bude dál? Převádět zdravotnictví z papíru do počítače je přece celosvětový trend.

Ano, podle mezinárodních poznatků to smysl má. My jsme to ostatně viděli nedávno v Dánsku, kde to funguje perfektně v rámci krajů a postupně už i mezi kraji. Lékaři spolu komunikují podle jasně daných standardů. Od IZIP už ale něco takového čekat nelze. Na ministerstvu jsme si řekli, že něco takového budeme muset vytvořit sami.

Prakticky to znamená co? Vypíšete zakázku na nový systém?

Řada systémů už existuje. Používají je nemocnice, také většina ordinací a v některých oblastech to funguje velmi dobře. Třeba v Praze se takto sdílejí rentgenologické snímky. Takže obecně půjde o to, všechny stávající programy nějak chytře propojit.

Začínáte tedy hledat někoho, kdo takové celostátní propojení dokáže vymyslet a zároveň rozběhnout?

Začali jsme na tom pracovat. Přes léto to chceme na ministerstvu co nejlépe nadefinovat a pak zakázku vypsat. Musí to být ale co nejotevřenější, aby se přihlásilo co nejvíce firem. Když jsme začínali s počítačovým programem v nemocnici v Hradci, bylo třicet uchazečů. Teď se z toho ale dělá velmi specifické know-how, které zná málokdo. To je třeba z hlediska hospodárnosti zlomit. Jen tak můžeme stlačit cenu.

Na kolik to tedy podle vašich odhadů celé vyjde?

Prvotní vymyšlení a odzkoušení, které chceme stihnout během roku, budou stát sto až dvě stě milionů korun. Použijeme na to peníze z evropských fondů. Kompletní dobudování po celé republice pak ale bude samozřejmě dražší, počítat se bude v miliardách.

To znamená, že se k doposud vynaloženým dvěma miliardám přidají další. Půjde tedy alespoň něco z IZIP pro tento další postup použít?

Pro tohleto asi z IZIP nebude možné využít nic. Zachovat by se mohla jedině funkce jakési pacientské knížky, kde člověk vidí, co mu je. I tam by ale možná nakonec vyšlo levněji odkoupit produkty konkurenčních pojišťoven. Jejich náklady jsou totiž podstatně nižší než u VZP.

Nemělo by to mít v tom případě celé nějakou dohru?

Je velmi pravděpodobné, že šetřit, kde se stala chyba, bude nakonec muset policie. Protože do projektu se investovalo masivně, a končí to nepříliš slavně.

Michaela Mužíková

Hospodářské noviny, 14. 5. 2012, Rubrika: Česko, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme