Heger: Fakultní nemocnice zveřejní čekací doby

26. 9. 2011

Z nařízení ministra zdravotnictví doc. MUDr. Leoše Hegera, CSc., budou od listopadu fakultní nemocnice (FN) povinny na svých internetových stránkách zveřejňovat čekací doby na operace a vyšetření Seznam musí obsahovat operace s čekací dobou delší než 2 měsíce a vyšetření s čekací dobou delší než 3 týdny. Informaci zveřejnil 20. září deník Hospodářské noviny (HN).

„V jedné nemocnici se čeká o měsíce déle než v jiné. Když je někomu čekání nepříjemné, měl by mít možnost vybrat si, kam půjde,“ řekl HN doc. Heger. Novinka by také měla zmenšit prostor pro úplatky za dřívější termín operace.

Ministr připravuje vyhlášku, která od příštího roku stanoví maximální čekací doby. Zdravotní pojišťovny je pak budou muset pro své klienty zajistit.

Manažeři nemocnic zdůrazňují, že rozdíly v čekacích dobách souvisejí spíše s finanční situací daného zařízení než s kvalitou tamní péče. „Tam, kde mají napjatý rozpočet, musejí péči odkládat, a právě kloubní náhrady se odsouvají vždy jako první,“ sdělila HN Ing. Jaroslava Kunová, ředitelka plzeňské FN.

 

red

Zdravotnické noviny, 26. 9. 2011, Rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme