Heger: Dostupností zdravotní péče se můžeme chlubit

Přestože české zdravotnictví funguje na pokraji svých ekonomických možností a nemá peněz, kolik bychom si přáli, dostupnost zdravotní péče u nás je na úrovni lepší poloviny evropských zemí. Ta dostupnost „je skvělá“. Řekl to včera v Nedělní partii na Prima family ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

3. 12. 2012

Reagoval tím na ostrou kritiku, která se na jeho osobu snesla z úst prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka. Ten Hegrovi vytknul, že nikdy nehájil zájmy resortu a zdravotnictví a pacienti na to doplácejí. Ministr se podle Kubkových slov pasivně smiřuje s vládními škrty, kvůli čemuž klesá podíl výdajů na zdravotnictví v poměru k HDP.

ČLK nesouhlasí například ani se zákonem o minimální dostupnosti lékařských služeb, který prý poškozuje pacienty, s rušením lůžek v nemocnicích, s omezením růstu platů lékařů a s pomalým zaváděním nadstandardů. Z uvedených důvodů sjezd ČLK na počátku listopadu vyzval ministra k odstoupení.

Heger Kubkovy argumenty odmítl. „Všechny resorty nyní dotují státní rozpočet a všichni trpí krácením. Peníze ve zdravotnictví ale jsou,“ uvedl. Podle jeho slov například máme po dlouhých letech v dostatečném počtu střední zdravotnický personál a sestry nechybějí. Platy lékařů prý on jako ministr zvýšil razantně. „Mám velkou úctu k lékařskému stavu, ale bohužel lékaři tady ještě dlouho tolik jako v Německu mít nebudou,“ zdůraznil. „Kdybychom o platy ale nebojovali, nemáme nic,“ kontroval Kubek s tím, že letos nerostou tak, jak bylo dohodnuto.

K zásadní obměně správní rady, kterou ministr prosadil, Heger uvedl, že předchozí vedení, zejména bývalý předseda správní rady Marek Šnajdr, odmítalo potřebné změny ve VZP. Kubek ale hájil bývalého ředitele VZP Pavla Horáka. „Je to schopný manažer,“ uvedl. Kritizoval současnou praxi, kdy „za stejné výkony různá zdravotnická zařízení dostávají různě“.

Ministr uvedl, že personální změny ve vládě a spekulace okolo nich, včetně jeho osoby, jsou mu „trošku nepříjemné“: „Protože jste stále v existenciální otázce, co bude dál.“ A s humorem poznamenal, že kdyby vydržel do Vánoc, byl by nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví.

(vč)

Právo, 3. 12. 2012, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme