Heger: Dobrý doktor si trojnásobek průměrné české mzdy zaslouží

Ministr zdravotnictví Leoš Heger v online chatu iHNed.cz

15. 5. 2012

Vladimír Majrych
Pane Ministře,
náklady na léčení neustále rostou. Nejen poplatky, ale i doplatky za léky, které jsou mnohdy nestydaté. Kdo výši těchto doplatků kontroluje a proč nejsou v lékárnách jednotné. Člověk musí běhat od lékárny k lékárně, jak vysoký doplatek na lék mají. Tolik času zase nemám. A s tím se zřejmě počítá.

Leoš Heger
Vážený pane Majrychu,
stále platí, že většina důležitých základních léků je plně hrazena v každé léčebné skupině. Zkonzoultujte své problémy s Vaším ošetřujícím lékařem a požádejte ho, aby zhodnotil Vaši terapii tak, abyste pokud možno musel připlácet jen minimálně.

Pawel
Vážený pane ministře.
Nechápu proč lékaři dělají takový humbuk ohledně výše svých platů a srovnávají své platy s platy lékařů na západ , když potom by ale museli chtít navýšení svých platů všichni zaměstnanci v celé republice , neboť jejich platy jsou v průměru třetinové o proti těm na západ od nás. Já to beru jako vydírání a braní si pacientů jako rukojmí.

Leoš Heger
Povolání lékaře je velmi zodpovědné a rizikové a vyšší platy si lékaři určitě zaslouží. Doufám, že až bude po hospodářské krizi, bude nárůst jejich odměňování znovu moci pokračovat.

Josef
Dobrý den, myslíte si, že onkologická lůžková péče tak, jak je např. v Královéhradeckém kraji (Nemocnice Jičín, Semily, N. Bydžov atd.) je opravdu účelným a ekonomicky efektivním způsobem využítí prostředků z veřejného pojištění.

Neměla by být v případě tak vysoce odborné péče, jako je onkologická, tato lůžková péče soustředěna pouze do několika center, kde bude rovněž zajištěna odborná péče na opravdu top úrovni?

Pochybuji, že každá nemocnice, kde jsou v současnosti tato lůžková oddělení, je schopna takovou top péči po všech stránkách zajistit, spíše se jedná o zajištění míst pro doktory. Toto podporuje i ten fakt, že ČR je relativně malá země, a není zde žádný logistický problém s koncentrací této lůžkové péče jen v několika (např. 4-5) cetrech pro všechny pacienty z ČR. Díky za odpověd!

Leoš Heger
Vážený pane Josefe,
lůžková onkologická péče do center opravdu soustředěna je, tato centralizovaná lůžka jsou však rezervována pro velmi intenzivní typy léčení a pro pacienty, kteří na lůžkách v menších nemocnicích nemohou dostat péči, jakou potřebují. V průběhu nemoci je však u naprosté většiny pacientů mnoho fází, které lze úspěšně překlenout i na lůžkách méně specializovaných. Lůžka vysoce specializovaná jsou mimo jiné také velmi drahá a musí být rezervována jen pro ty pacienty, kteří je potřebují. Medicína se tak organizuje i v jiných oborech než onkologie, a proto jsou ve většina zemí budovány lůžkové sítě právě tímto diferenciovaným způsobem.

anonym
co rikate na dnesni zatceni davida ratha??

Leoš Heger
Věřím, že policie a státní zastupitelství budou postupovat seriozně a v závěru celého případu, ať bude jakýkoli, bude možno říci, že orgány činné v trestním řízení postupují nestranně a spravedlivě.

Leopold
Dobrý den,
obyvatel ČR je stále stejně, jak je možné, že náklady na lékařskou péči jsou stále vyšší ? Jsme snad víc nemocní nebo máme jenom mnoho drahých nemocnic a lékařů ?

Leoš Heger
Vážený pane Leopolde,
otázka, kterou vznášíte, je klíčovým problémem všech zdravotnických systémů. Medicína toho umí mnohem více, zachrání lidi, kteří by před deseti či dvaceti lety zemřeli dříve a ti zůstávají buď ještě dlouho na živu, či se doléčují a potřebují další péči, která stojí samozřejmě více peněz. Rovněž současné postupy, které jsou mnohem šetrnější a způsobují méně utrpení, jsou mnohem dražší (viz například endoskopické operace nebo neinvazivní vyšetřovací techniky typu CT).

J. Vojtíšek
Vážený pane ministře, zajímalo by mne proč zdravotní pojišťovny vypověděly smlouvu Ústavu hematologie a krevní transfuze - špičkovému pracovišti, které je akreditované a mimo jiné získalo z Vašich rukou Cena ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum a vývoj pro rok 2011.

Leoš Heger
Vážený pane Vojtíšku,
ministerstvo zdravotnictví pokládá Ústav hematologie a krevní transfúze za špičkové pracoviště, které musí ve své činnosti pokračovat a vypovězení smlouvy bude u zdravotních pojišťoven rozporovat.

Tomáš Bárta
Dobrý den pane ministře, čekáte, že za IZIP budou pánové Cabrnoch a Ouzký stíháni a nebo to byl pouze elegantní tunel, jak odklonit z VZP několik desítek miliónů a případ vyšumí do ztracena, tak jak je to v ČR obvyklé. Díky za odpověď a hodně štestí v boji s podobným šmejdem.

Leoš Heger
Vážený pane Bárto, budu trvat na tom, aby kauza IZIP byla důsledně prošetřena. Nejsem příznivcem lynčování a věřím, že naše orgány činné v trestním řízení i justice i v této záležitosti prokáží svoji funkčnost. Pokud pozorujete události v posledních měsících, je možné být optimistou.

Dalibor F.
Dobrý den, pane ministře, mám otázku: Proč jste vstoupil do politiky? Co bylo Vaší hlavní motivací? Leoš Heger
Vážený pane Dalibore,
poté, co jsem po úspěšném a dlouhém vedení velké nemocnice obdržel výzvu vstoupit do politiky, jsem pokládal za čestné pokusit se o ozdravení našeho zdravotnictví, které v některých aspektech funguje na světové úrovni, ale v jiných potřebuje spoustu vylepšení. Dvacet let provází zdravotnictví velká nespokojenost zdravotnického personálu téměř se vším i nespokojenost pacientů s řadou nešvarů a pokládal bych na konci své profesní kariéry za zbabělé se nepokusit prosadit některé změny. Možná mě k tomu vedlo i zhoršující se korupční prostředí, které potřebuje ve všech oblastech, kde se vyskytuje, velké a poctivé úsilí.

Michal Domnosil
Dobrý den, IZIP nebyl Váš projekt, jednalo se o projekt, tuším, dvou nynějších europoslanců za ODS. Od počátku byl jasně nevýhodný pro VZP, přesto byl podporován několik let. Zbytečně byly utraceny miliardy korun, nikdo nenese žádnou odpovědnost.

Jak ale v této situaci můžete přemýšlet o novém obdobném projektu, opět v řádech stamilionů až miliard?

To už je opravdu politikům taková nestydatost a arogantnost vůči daňovým poplatníkům vlastní?

Děkuji za odpověď.

Leoš Heger
Vážený pane Domnosile,
IZIP jsem již dnes komentoval, ale Váš osten ohledně nového projektu, musím vyvrátit. Ve všech zemích okolo nás se začínají budovat datové systémy, které umožňují výměnu zdravotnické dokumentace moderním způsobem, pokud k tomu dá pacient souhlas. Řada lidí dlouho věřila, že IZIP do této role dospěje. Nyní, když se podařilo vypovědět smlouvy s dlouhými vázacími lhůtami a IZIP pravděpodobně skončí, bude nutno budovat něco jiného, protože do pěti let bychom velmi zaostali. Mohu Vás ujistit, že moji spolupracovníci na ministerstvu připravují projekt, který bude naprosto transparentní, bude oponován všemi důležitými aktéry (to jest lékaři, pacienty, zdravotními pojišťovnami i nevládními organizacemi) a zajistíme, aby budování nového systému bylo pod dohledem veřejnosti.

Jakub Závada
Dobrý den,
pane ministře, jak bude reagovat ministerstvo na fakt, že pojištovny deklarovaly, že neobnoví smlouvy o financování zdravotních služeb s ÚHKT a Revmatologickým ústavem,což jsou zásadní terciální pracoviště pro léčbu leukémií a revmatických chorob?
Jde o nátlak koordinovaný s ministerstvem?
Je nepochybné, že likvidace těchto pracovišť bude mít katastrofální důsledky jak pro péči o pacienty, tak možnost vzdělávání lékařů v oboru a dlouhodbé vědecké projekty v těchto institucích.

Děkuji, MUDr. J.Závada

Leoš Heger
Vážený pane doktore,
na ÚHKT už jsem odpovídal. Všechny tyto pojišťovenské aktivity jsou poněkud zbrklé, ministerstvo je oponuje a žádné likvidace těchto pracovišť není třeba se obávat. Na druhou stranu ovšem se i přes tuto kritiku pojišťoven trochu zastat musím. S naší lůžkovou sítí něco potřeba dělat je. Jinak bychom zbytečně ztráceli peníze jak na léčbu tak na zdravotnický personál.

MJ
Zdravím, proc budete pripravovat zase novy system, mozna jeste za vic nez ty 2miliardy, kdyz tu jeden uz je a ze je dobry potvrdila i EU, neni to mrhani penez? dekuji

Leoš Heger
Vážený pane Marku,
většina odborné veřejnosti je skálopevně přesvědčena, že projekt funguje možná jakožto zdravotní knížka pro orientaci pacientů, nikoli však jako spolehlivý zdroj informací pro ošetřující lékaře. Budování plošných systémů již bylo v minulých letech zahájeno v oblasti výměny RTG vyšetření a bude nyní nutno začít hledat lepší řešení pro výměnu textových údajů, kde se IZIP evidentně neosvědčil. Bude také potřeba obnovit důvěru odborné veřejnosti i pacientů v elektronické zdravotnictví.

obcan
Dobry den, rad bych se zeptal pana ministra, jakou vysi platu lekare, on vidi,jako odpovidajici narocnosti teto profese. Dekuji.

Leoš Heger
Vážený pane Nováku,
myslím, že úroveň, jakou požadují odboráři, to jest 1,5 až trojnásobek průměrně mzdy v zemi, je adekvátní. Na to se s LOK shoduji a spor zůstává jen v rychlosti, jakou je toho možné dosáhnout. V těch nemocnicích, kde jsou platy lékařů na špičce, se uvedené úrovni již velmi blíží.

jan kunes
Pane ministre, pred tydnem jsem prosedel 2 hodiny v cekarne na Bulovkce. Chtel jsem kopii svoji zdravotni dokumentace. Pry bylo nutne, abych to osobne vyridil s panem doktorem (nakonec jsem dostal jednostranovy vypis, slekarem jsme si rekli 'dobry den, nashledanou'). Pro srovnani, v Nemecku mi stacil jeden e-mail na ziskani uplne dokumentace u daneho lekare. Nemyslite, ze neefektivita ceskeho zdravotnictvi do znacne miry souvisi s tim, ze ma prekvalifikovane pracovniky? Tim myslim, ze lekar dela praci, kterou zvladne sekretarka nebo ze zdravotni setra dela praci recepcni.

Leoš Heger
Vážený pane Kuneši,
myslím, že Váš komentář dobře popisuje jeden z problémů, které ve zdravotnictví jsou. Nechtěl bych ale Váš příklad poušalizovat. Každý turista, který požadoval během své cesty péči ve vyspělých evropských zemích nám potvrdí, že i tam řada problémů existuje. Naopak u nás jsou zdravotnická zařízení, kde se setkáte s perfektní organizací práce i vstřícným chováním zdravotníků.

pepa
Dobrý den, pane ministře, jak je možné, že ve FN Ostrava, pod vedením pana ředitele Němečka, jsou smluvní platy? Většina lékařů šla s platem dolů!! Není správně proplácená dovolená.Není správně proplácená nemocenská.Prosím pomožte. Pěkný den.

Leoš Heger
Vážený pane,
podle údajů, které mám k dispozici, jsou platy ve FN Ostrava na patřičné úrovni a rostou. Vaši informaci ověřím. Pokud máte konkrétní informaci o chybách v proplácení nemocenských dávek nebo dovolené, tak zde je nejlépe obrátit se buď přímo na ředitele nebo na místní odbory.

enigma
Dobrý den,
myslíte si, že podobná věc, jaká se teď vyjevuje v kladenské nemocnici může existovat i jinde...třeba v Krajské zdravotní? Nebylo by lepší nejdříve ucpat díry v krajském zdravotnictví, než se nalije víc peněz?

Leoš Heger
Dobrý den,
ministerstvo zdravotnictví již delší dobu tvrdí, že nejenom do fakultních nemocnic, ale i do krajských zařízení přichází tolik peněz, aby bylo možno i v letošním roce zachovat hospodářskou bilanci a zvyšovat platy zdravotníků. Úhradový systém letos mírně krajské nemocnice preferuje oproti ostatním. Na příliš rozsáhlé investice v některých krajích jsme rovněž upozorňovali a doufám, že se tam nyní poměry zrevidují.

JZ
Pane ministře,
máte zpracovaný vnitrorezortní a nebo vnější audit podílu plýtvání, korupce a zlodějen v podobně takovém rozsahu, jako má vláda ČR od NERV ze září 2009?
Na Vy kolik odhadujete podíl plýtvání, korupce a zlodějen ve zdravotních výdajích?
Pan ředitel VZP Horák odhadl na Vašem místě v iHNed na 5 - 15%, na vládní objednávku, vládní NERVáci propočetli na 62% podíl plýtvání, korupce a zlodějen ve výdajích veřejných rozpočtů na infrastrukturální výdaje.
http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/dulezite-dokumenty/zaverecna-zprava-narodni-ekonomicke-rady-vlady-nerv-61645
Děkuji Vám za odpověď.

Leoš Heger
Vážený pane (paní) JZ,
údaje o korupci, které se pohybují v rozmezí 5 - 62 %, jistě nejsou přesná čísla, ale souhlasím s Vámi, že korupce velkým problémem je. Kroky, které jsme v posledních jeden a půl roce činili u organizací, které ministerstvo přímo řídí, vedly k výraznému snížení nákladů a žádná nová korupční aféra, která by vznila v tomto období, se neobjevila. Krajské zdravotnictví je v tomto směru mimo dosah ministerstva a zodpovídají za něj plně kraje. Vytvářený společenský tlak je však nyní podstatně vyšší a lze čekat, že zlepší situaci i v dalších sférách. Já sám pro to dělám vše, co je v mých politických silách.

Klicperka
Můžete mi vysvětlit,kde berou lékaři na ty luxusní domy,několikamilionová auta a několik zahraničních dovolených v roce,když mají tak malé platy?Děkuji za odpověď a přeji hezký den.P,Klicperka

Leoš Heger
Vážený pane Klicperko,
jestliže je někdo úspěšným a populárním plastickým chirurgem, tak se jeho výdělku nelze divit. Jestliže se jedná o průměrného lékaře, je to zvláštní. Ale vzhledem k tomu, že luxusních domů a milionových aut je v naší zemi podstatně více nežli je lékařů, bude pravděpodobně problém ještě někde jinde. To, co se já se svými spolupracovníky snažíme dělat, je také vznést do odměňování všech zdravotníků více spravedlnosti a férovosti, ale nelze to vyřešit během jednoho roku, obzvláště ne v hospodářské krizi.

Dodávám ještě poděkování za všechny otázky a omlouvám se všem, kterým jsem ve vymezeném čase nestihl odpovědět.

iHNed.cz, 15. 5. 2012, Rubrika: Rozhovor

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme