Heger: Demisi nepodám, z Topky cítím silnou podporu

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

31. 5. 2011

Sněmovna má už za týden schvalovat klíčové vládní reformy. Věci veřejné ale tvrdí, že ta vaše, zdravotní, není připravená a nechtějí ji podpořit. Mají pravdu?
My máme reformu zákona 48 rozdělenou na dvě poloviny. Jedna, takzvaná malá novela, je podaná standardně, prošla vládou a Věci veřejné pro ni hlasovaly. Pak jsme chtěli dělat ještě nějakou větší reformu, ale protože byl tlak na to, abychom věci urychlili, dali jsme část připravených věcí dohromady jako pozměňovací návrh. Ten návrh má 17 bodů. S 15 z nich, které jsou více méně technické, Věci veřejné na minulé koaliční devítce souhlasily a zůstaly dva body, se kterými byly problémy. Jeden se týká nároku pacienta a jeho definice, kde to už bylo nicméně tak napůl rozdiskutované a myslím si, že tam není problém. Zásadní nesoulad ale zůstal v posledním bodě, a to je zpoplatnění stomatologických plomb.

A jak chcete tento nesoulad v tak krátkém čase dořešit?
Pro sněmovní schůzi by to mělo být připraveno následovně: předložíme 16 bodů k projednání zdravotnímu výboru sněmovny a ten 17. bod předložíme taky. Bude ale zvlášť a uvidí se, co na něj výbor řekne. A kdyby se K9 (setkání vládních špiček, pozn. red.), která se sejde až po výboru, definitivně usnesla, že plomby plně hrazené pacienty nechce, půjde to bez problémů vyjmout.

 

Takže jste připraven Věcem veřejným s plombami ustoupit?
Myslím si, že v tomhle případě mi odebrala K9 pravomoc to rozhodnout a nechává si to na sobě. Ale samozřejmě ty ostatní reformní kroky jsou velmi důležité a bylo by dobré, aby se to projednávalo zvlášť, aby se to tím neshodilo celé.

Když už jste zmínil to "odebírání pravomocí", připadá vám normální, že musíte konzultovat každou jednotlivost na koaliční devítce?
Samozřejmě je to dost neobvyklá záležitost, protože navíc už se podařilo dosáhnout shody mezi ODS a TOP 09. Takže teď to víceméně spíš otázka postojů Věcí veřejných a celé velké politiky, která se točí okolo vlády. Beru to jako vyšší moc. Samozřejmě by mi bylo milejší, kdybych to mohl předložit, jak to leží a běží. Ale naprosto klíčové pro mě je, aby se to ostatní schválilo. Zubní výplně jsou věc, která je legislativně poměrně jednoduchá a principiálně ji je možné předložit kdykoliv, kdy bude politická vůle.

O zdravotnických K9 nicméně nekolují zrovna nejlepší zvěsti. Ocituji vám, co na jedné z besed říkal prezident České lékařské komory Milan Kubek: "Ministr se mi svěřil, jak to na jednáních vypadá. Vždycky čeká šest hodin před dveřmi jako žák a nakonec ho pošlou domů spát, protože se rozhodli, že o zdravotnictví jednat nebudou." Skutečně to tak probíhá?
(Smích) Ohradil bych se, že jsem se panu Kubkovi svěřil. Nevím, jestli myslí mě, nebo jiného ministra. Ale takhle to bylo při druhé K9, kdy do projednávání zdravotnických témat vstoupila vládní krize.

Baví vás ještě chodit na koaliční schůzky a nechat si diktovat agendu třeba od Věcí veřejných? Zvlášť když ony pak během chvíle klidně svůj postoj zase změní…
Nebudu se vyjadřovat k tomu, jestli mě to baví nebo nebaví. (smích) Ale bohužel politická situace je taková, vláda visí na vlásku. Dění diktuje, alespoň v tomhle momentě, malá část koalice, Věci veřejné. Je to věc, kterou nemohu ovlivnit. A tak to přijímám, snažím se pracovat v prostoru, který mám a dělat věci, které potřebujeme.

Nemáte někdy chuť se na to vykašlat?
(smích) Ale tak já jsem to říkal od začátku, že je to velmi náročná funkce a dovedu si představit, že by se to daleko lépe dělalo v nějakém politicky stabilnějším prostředí. Ale zatím jsem se ještě rozhodl se na to nevykašlat.

Na červen si nicméně premiér Petr Nečas naplánoval rekonstrukci vlády. Kdyby změna na postu ministra zdravotnictví přispěla k uklidnění situace, byl byste ochoten místo opustit?
V případě, že by lidé z topky usoudili, že je to potřeba, tak to samozřejmě udělám kdykoliv. Nemám problém s tím, že bych bez té funkce nemohl žít. Mám celou řadu jiných věcí, které můžu dělat. A asi by mě bavily víc.

Teď za vámi TOP 09 stojí?
Doposud jsem měl v TOP 09 velmi silnou podporu. Ale pokud by vyjednávání přivodila nějakou situaci, kterou by se to změnilo, nebo by se to nějak hodilo pro další vývoj, tak na to ministerském křesle netrvám. Pokud by to koalici pomohlo, nabídnu ho.

val

tyden.cz, 31. 5. 2011, Rubrika: Rozhovor

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme