Heger: Co jsme slíbili, to jsem do puntíku dodrželi

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

17. 8. 2011

 

Václav SOCHOR, moderátor

Pořad, který posloucháte, se jmenuje Svět o druhé. Teď je 8 minut po 14. hodině. Zdravotnické odbory dnes varovaly před možným příchodem kritické finanční situace ve zdravotnictví a sociálních službách. Podle odborů už totiž zdravotní pojišťovny informovaly, že za příští rok za léčení o 5 procent méně než letos budou platit. Odbory se proto obávají, že nemocnice nebudou mít na zvýšení platů, které právě před půl rokem slíbila vláda podpisem memoranda na závěr protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme. Zdravotnické odbory teď také požadují zvýšení platů v resortu pro všechny lidi v oboru od ledna. Stejné navýšení požadují také pro sociální péči. Jde tedy nejen o sestry, ale třeba také o uklízečky nebo u kuchařky v nemocnicích a ústavech. Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková Českému rozhlasu vysvětlila důvody požadavku odborů.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče

My jsme si vlastně spočítali inflaci, nebo predikovanou inflaci pro příští rok. Dostali jsme z ministerstva financí informaci, že ministerstvo financí ve vztahu k státnímu rozpočtu počítá s tím, že vzrostou platy minimálně o 4 procenta, takže těch našich 10 procent pro zaměstnance ve zdravotnictví považujeme za naprosto adekvátní.

Václav SOCHOR

Tolik předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Ve vysílání Rádia Česko teď vítám ministra zdravotnictví Leoše Hegera, dobrý den.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Dobrý den.

Václav SOCHOR

A také místopředsedkyni Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivanu Břeňkovou. Dobrý den i vám.

Ivana BŘEŇKOVÁ, místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče

Dobrý den.

Václav SOCHOR

Nejprve, pane ministře, je podle vás varování odborů oprávněné? Opravdu hrozí to, že slib vlády, že lékařům vzrostou platy o desetinu, že nebude dodržen kvůli poklesu plateb od pojišťoven?

Leoš HEGER

Podívejte se, nárůsty plateb o 10 procent pro lékaře se odehrály v letošním roce. Pravděpodobně ještě více než o 10 procent. My máme zkalkulováno, že mzda vzrostla přibližně z 50 tisíc měsíčně na 60 tisíc. A možná ještě více v některých zařízeních. Takže to, co my jsme slíbili v memorandu podepsaném na protestní akci Děkujeme, odcházíme, jsme v té mzdové oblasti do puntíku dodrželi a byli bychom docela rádi, kdyby odbory nejdříve jednaly s námi a pak teprve vypouštěly takovéhle hrůzy do médií. Pro příští rok je s určitou podmínkou slíbeno dalších 10 procent všem zdravotníkům a já myslím, že zatím ...

Václav SOCHOR

Co znamená ta, ta určitá podmínka?

Leoš HEGER

No, že se bude rozvíjet dobře reforma a že, že se systém zdravotnický bude efektivnější. A  zatím tedy my jsme všechny reformní návrhy, které jsme potřebovali předložit, tak jsme předložili, je určitá naděje, že projdou legislativním procesem a pokud jde o čísla konce loňského roku a začátku letošního, tak ten systém opravdu je efektivnější. Takže my budeme směřovat k nárůstu mezd zcela určitě.

Václav SOCHOR

Paní místopředsedkyně, já jsem zaslechl tam tu vaši netrpělivost, teď máte slovo, prosím.

Ivana BŘEŇKOVÁ

Já se omlouvám, já sedím tady v budově ministerstva zdravotnictví, kde paní kolegyně cosi dělala, tak jsem ji poprosila o ticho, nebylo to vůbec, abych rušila pana ministra. Naopak.

Václav SOCHOR

Já myslel, že jste nám do toho chtěla skočit. Tak teď máte prostor.

Ivana BŘEŇKOVÁ

Ne, ne, ne, to bych si, to bych si nedovolila. My vycházíme z toho, vlastně z té dohody, kterou zmínila Všeobecná zdravotní pojišťovna. Především ji zmínila Asociace českých a moravských nemocnic. Že se tedy předpokládá, že pro příští rok by byly úhrady ve výši 95 procent skutečnosti roku 2011. Pokud má dojít tedy k nárůstu mezd i lékařů, zdravotnického personálu o 10 procent, tak si nedovedeme představit, že pokud by tedy v případě, že by došlo k poklesu úhrad proti roku 2011, že by to bylo vůbec možné. A z tohoto vlastně plyne naše obava.

Václav SOCHOR

Pojďme to nechat pana ministra vysvětlit, jestli, jestli může. Pane ministře.

Leoš HEGER

Tak, naše informace jsou, že jako v příštím roce se vybere asi o 2 miliardy více v systému veřejného zdravotního pojištění. A to samozřejmě není tolik, kolik bychom rádi viděli. Ale rozhodně to není žádný pokles o 5 procent. Je to nárůst ...

Václav SOCHOR

To se vaše informace docela rozcházejí tedy.

Leoš HEGER

Nárůst o 1 procento. A není důvod, aby se to, co se vybere v průběžném systému, tak jako obvykle, pokud se něco nehromadí na účtech pojišťoven, tak aby se nepustilo do systému, který je určen pro poskytování zdravotní péče. Takže my počítáme s takovýmito hodnotami. A samozřejmě budou některé vyšší náklady, ale zároveň počítáme s tím, že efektivita systému by se měla zvýšit, takže ty náklady budou vykompenzovány.

Václav SOCHOR

Pane ministře, my jsme tam pod vaším hlasem docela hlasitě slyšeli sanitku. Znamená to, že tedy  zdravotnický systém zatím alespoň nějakým způsobem funguje. Nicméně odbory se nechaly slyšet, že hrozí dokonce i sociální nepokoje a že situace ve zdravotnictví a sociálních službách je kritická. Paní místopředsedkyně, proč?

Ivana BŘEŇKOVÁ

Ta situace, já si myslím, že na naší tiskové konferenci dneska nezazněly sociální nepokoje. Na naší tiskové konferenci opravdu zaznívá to, že my se velice obáváme, že ta částka nebude stačit. A vzhledem k tomu, co probíhá už nyní v zařízeních jak v nemocnicích, tak v sociální péči, tak se obáváme toho, že ta nervozita zaměstnanců bude stoupat.  já bych se, jestli můžu, bych se vrátila k té částce plus 2 miliardy korun. 2 miliardy korun byly letos uvolněny pro lékaře na zvýšení 10 procent. Od, tuším, že to bylo od dubna. Pokud bychom měli lékařům a mělo by se tedy naplnit memorandum o dalších 10 procent, tak to budou víc jak 2 miliardy, plus ještě tam máme zdravotnické pracovníky. Takže ta obava vlastně ty 2 miliardy, co zmiňoval tady pan ministr, tak mě určitě neuklidňuje.

Václav SOCHOR

A paní místopředsedkyně, odboráři za téhle situace, a víme, jak na tom tedy státní rozpočet je, požadují, aby se ten desetiprocentní nárůst platů týkal všech pracovníků ve zdravotnictví, i pracovníků sociálních služeb. Proč je to za téhle té situace pro vás tak klíčové a nezbytné?

Ivana BŘEŇKOVÁ

Lékařům byly zvýšeny jejich odměny o 10 procent. Zdravotničtí pracovníci ostatní mají slíbeno o 10 procent pro příští rok. Pouze ve zdravotnictví jsme pozapomněli, nebo nepozapomněli, ale nepřidávalo se zaměstnancům, což jsou třeba vysoce specializovaní techničtí pracovníci. A to je práce jednotného týmu. A těch zaměstnanců už tam není tolik. Takže my si musíme propočítat, kolik ta částka by byla a není to taková částka, která by nemohla zabezpečit pro celé týmy, aby tam došlo ke zvýšení, ke zvýšení mezd a platů o 10 procent. Z tohoto důvodu. Jestli bych mohla říct, třeba specialista technik kontroluje, aby neodcházela poškozená voda z nemocnice. Opravdu to jsou specialisti na vysoké úrovni.

Václav SOCHOR

Pane ministře, tohle to jste asi mohli čekat, že po té situaci, kdy se tedy navýšily platy doktorům, tak že prostě dříve nebo později dojde i na situaci, kdy budou požadovat, a tvrdě požadovat, navýšení platů i ostatní pracovníci ve zdravotnictví. Jakým způsobem jste na to připraveni?

Leoš HEGER

Tak, my jsme rozhodně byli připraveni na to, že jako vždy neuslyšíme od odborů žádnou chválu. Což mě docela mrzí. Protože zdravotnický systém se zcela určitě koncem loňského roku a v letošním roce vyvíjí docela stabilně. Byly nárůsty lékařů, ono se to pořád zdůrazňuje, jenom lékaři. Ale oni sestry v roce 2009 a 2010 ty nárůsty měly. Takže v tom zdravotnictví se nevyvíjejí věci tak katastrofálně a samozřejmě my budeme schopni říct, splnili jsme naše sliby, až v roce 2012. Ale my opravdu na nich pracujeme a tím, že jsme je splnili v roce 2011, tak snad nějakou důvěru můžeme mít. A nemusí odbory hledat jenom ty černé vize a organizovat akce, které jsou tedy na hranici pouličních nepokojů.

Václav SOCHOR

Já vám oběma děkuji za rozhovor. Víc času bohužel nemáme.

Ivana BŘEŇKOVÁ

Nemohu minutu, ne, ne.

Václav SOCHOR

Vezměme si ten, vezměme si ten váš úsměv, paní místopředsedkyně jako jakousi reakci na ministrova slova. Bohužel více prostoru už na tohle to téma není. Tolik místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková, děkuji, na slyšenou.

Ivana BŘEŇKOVÁ

Děkuji, na slyšenou.

Václav SOCHOR

A ministr zdravotnictví Leoš Heger. Taky děkuji vám.

Leoš HEGER

Děkuju, na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 17. 8. 2011, Pořad: Svět o druhé

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme