Heger: Chceme podstatně omezit vliv farmaceutických firem

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

17. 8. 2012

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Tak kromě církví a kromě politiků čelí podezírání také lékaři a hlavně farmaceutické firmy. Právě Hospodářské noviny 9. srpna informovaly o propojení farmaceutických firem se členy Národní imunizační komise, kterým platí přednášky a semináře. Téma spustila skutečnost, že farmaceutická firma Pfizer má problémy ve Spojených státech. Za ovlivňování lékařů, tedy korupci, v několika zemích, včetně České republiky, musí tato firma do amerického rozpočtu zaplatit v přepočtu více než miliardu korun. Co tedy zveřejnily Hospodářské noviny?

Že například zmíněná firma zaplatila konání sympozia o očkování na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Ale propojení mezi lékaři a firmami se prý odehrává i přes financování klinických studií. A spoluprací se netají ani firmy. Cituji: "Společnost GlaxoSmithKline spolupracuje s většinou členů Národní imunizační komise." Řekla PR manažerka společnosti Eva Šebestová.

Takže je taková spolupráce a propojení správné? Na tuto otázku se Terezie Jirásková zeptala ministra zdravotnictví za TOP 09 Leoše Hegera.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Tak, já myslím, že je to potřeba trošku detailněji rozebrat. Zcela určitě odborníci, kteří indikují jak očkování, tak předepisování léků, tak musí s těmi výrobci nějak spolupracovat. Musí od nich mít odborné informace, musí je mít samozřejmě transparentní, z různých protipólů, aby o tom byla možná diskuse a musí je hodnotit. Na druhou stranu já musím uznat, že ta korupční atmosféra v téhle té zemi začla být velkým problémem, je proti tomu potřeba bojovat. Ale tu spolupráci úplně omezit nelze. Ta konference, kterou pořádala lékařská fakulta, ta opravdu byla sponzorovaná firmou Glaxo. Ale ti lidé, kteří tam byli pozvaní, já mám tady přesné údaje o doktoru Trmalovi, který je krajským hygienikem. A o doktoru Dlhém, který je epidemiologem, tak oni tam byli pozváni jako prestižní řečníci.

Tou 1. lékařskou fakultou, ale jestli tam dostali nějaký chlebíček, tak to zcela určitě nevím. Ale rozhodně vím, že nedostali žádný honorář, ani od té 1. lékařské fakulty, ani od té firmy. Takže tohle to je věc, která není jako dobrý příklad korupce. A jaksi trošku devalvuje ten protikorupční boj, který my se snažíme dělat. A já hnedka budu dokladovat, jak my k tomu přistupujeme. Za prvé ta konference byla ještě předtím než existovala Národní imunizační komise, kde ti dva pánové, které jsem jmenoval, jsou členy. Za druhé ta komise, která byla zřízena, tuším, ministryní Juráskovou, tak také v loňském roce už za mého působení na ministerstvu zdravotnictví dostala ke svému statutu dodatek, který říká, že každý člen, který je v nějakém styku s firmou tak, že by mohl být ve střetu zájmů, musí ten střet zájmů deklarovat a musí ho vyhlásit ještě předtím, než by o příslušné věci hlasoval. A ta deklarace toho střetu zájmů má 2 strany a v podstatě je lze jednoduše shrnout tím, že jestliže člověk dostává jakýkoliv sponzoring od firmy v posledních 5 letech, jestli byl v nějakém pracovně právním vztahu k té firmě, něco pro ni dělal, tak prostě je ve střetu zájmů.

Ale pokud bychom měli vyloučit všechny odborníky, kteří kdy byli sponzorováni farmaceutickou firmou z odborných komisí, poradních sborů všeho druhu, tak by nám pravděpodobně téměř žádní nezůstali. Ale chtěli bychom ten vliv firem podstatně více omezit než tomu bylo v minulosti a to omezení jsme vyhlásili už v minulém roce.

 

Český rozhlas 6, 20. 8. 2012

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme