Heger chce katalogem cen léků a přístrojů ušetřit až pět miliard

12. 8. 2011

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce zvláštním katalogem cen léků, přístrojů a zdravotnického materiálu uspořit až pět miliard korun.

„Chceme vnést do systému pořádek,“ řekl Právu ve čtvrtek Heger. Ministerstvo proto připravuje projekt, který má zabránit korupci při nákupech léků, zdravotnického materiálu a přístrojů. Bude se týkat organizací přímo řízených ministerstvem zdravotnictví, což jsou všechny fakultní nemocnice a některé centrální ústavy. Od nich bude ministerstvo dostávat, za kolik nakupují komodity v uvedených oblastech, a z nich pak vytvoří katalog. Ten bude na internetu.

U každého přístroje nebo léku bude patrné, jaká byla jeho nejvyšší a nejnižší nákupní cena a jaký je průměr.

Nahlížet do katalogu budou moci zřizovatelé zdravotnických zařízení, zdravotní pojišťovny, firmy ucházející se o veřejné zakázky nemocnic a také široká veřejnost. Manažeři nemocnic tak dostanou velkou pomůcku, protože budou vědět, za kolik se daný zdravotnický materiál nebo přístroj v Česku obchoduje, a „nenaletí“ výrobcům na přemrštěné ceny.

Podle ministra zdravotnictví spotřebuje zhruba 250 miliard za rok a přímo řízené organizace z toho na uvedené oblasti asi 50 miliard. Úspora z nového systému má být do 10 procent, tedy asi 5 miliard korun.

„Ušetřené peníze z tohoto protikorupčního opatření se pak dají použít na zabezpečení vyšších platů zdravotnického personálu a také na širší dostupnost modernějších přístrojů k léčbě pacientů,“ uvedl Heger.

(per)

Právo, 12. 8. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme