Heger: Čekám kritiku, že jsem ustoupil příliš. Ale časem mě pochválí

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

17. 2. 2011

* Je chvíli poté, co odboráři přistoupili na dohodu. Jaký je to pocit?

Jsem velmi rád. Nedokázal jsem si tipnout, na kterou stranu ostří se to převáží, tento výsledek mě tedy potěšil.

* Dlouho to vypadalo, že lékaři memorandum nepřijmou. Nebál jste se?

Nejprve to tak vypadalo, ale během dne jsem dostával signály z nemocnic, že jednoznačné odmítnutí nehrozí. Mnozí lékaři dávali najevo, že už jsou unavení a chtějí klid. Měl jsem to tak 50 na 50.

* Nakonec se ukázalo, že dohodu podpořily dvě třetiny hlasů.

To bylo milé překvapení. A také je to dobrý základ pro další kroky. Těším se, že konečně začneme pracovat na reformě, to je pro mě strašně důležité. Začneme řešit restrukturalizací sítě akutních lůžek, reformu systému zdravotního pojištění a posílení role sester. Právě to přinese do systému peníze, samy tam nepřijdou.

* To je budoucnost. Jaké však budou další bezprostřední kroky?

Budu mít nabitý den. Určitě se spojím s předsedou Lékařského odborového klubu Martinem Engelem a dohodneme se na technických detailech podepsání memoranda, abychom to zvládli co nejdříve. Do tří dnů od podpisu má pak LOK vyzvat lékaře, aby stáhli výpovědi.

* Ještě je třeba, aby jednala vláda, která má posvětit zvýšení mezd lékařů prostřednictvím tarifů. To stihnete ještě tento týden?

To asi až příští středu na jednání vlády. Máme slib pana premiéra, že se vláda bude tarify zabývat, myslím, že to nebude problém. A z posledního jednání jsem měl dojem, že ani odborářům nevadí, že to bude až příští týden.

* Podle memoranda nemusí nemocnice přijmout všechny lékaře, kteří podali výpovědi. Odboráři zmínili, že stejně tak se všichni lékaři nemusí vrátit. Nemáte z toho strach?

Přijde mi to férové, takovou věc odboráři ani nemůžou slíbit, stejně jako my nemůžeme garantovat, že si už některé nemocnice nenašly za lékaře ve výpovědi náhradu. Počítám s tím, že se najde někdo, kdo řekne just ne, a výpověď nestáhne. Jsem si ale jistý, že většina si oddechne a přijde 1. března do práce.

* Počítáte s tím, že se na vás navalí vlna kritiky, že jste ustoupil příliš? A budou mít ti kritici pravdu?

Už se navalila a jsem připraven na další. Ale když se na to dívá člověk zvenku, je to něco jiného, než když máte zodpovědnost. Je zajímavé, jak protest lékařů rozpoltil veřejnost - podle některých jsem neměl ustupovat vůbec, podle jiných jsem měl ustoupit ještě víc. Přál bych si, abych byl ve funkci ještě za půl roku, kdy se akce Děkujeme, odcházíme bude hodnotit s odstupem času. A myslím, že se řešení bude posuzovat dobře.

Lucie Frydecká

Mf Dnes, 17. 2. 2011, Rubrika: Z domova, Strana: 3

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme