Heger: Audit nákupu techniky dopadl velmi dobře

16. 5. 2011

Zpráva Ministerstva zdravotnictví ČR

V rámci realizace protikorupční strategie zadalo Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ ČR) firmě KPMG Česká republika Audit, s. r. o., vypracování auditu procesů při realizaci projektů v rámci první výzvy Integrovaného operačního programu (IOP) v oblasti modernizace a dovybavení traumacenter a onkologických center. Výsledky šetření byly představeny na tiskové konferenci 4. května v Praze.

„Na vypracování auditu se podílelo několik společností, specializovaných i právních firem a zástupci Českého vysokého učení technického, které je současně garantem auditu,“ sdělil Ing. Zeno Veselík, MBA, ředitel společnosti KPMG.

Cílem kontroly bylo nejen posoudit dosažené nákupní ceny přístrojového vybavení, ale i prověřit dodržování zákonných pravidel v rámci projektů a posoudit nastavení administrativních postupů a procesů Odboru evropských fondů MZ ČR i efektivnost realizace zadávacích řízení. Ministerstvo zdravotnictví jako zprostředkující subjekt IOP vyhlásilo první výzvu pro nákup vybavení speciálních pracovišť traumatologické a onkologické péče 7. května 2008. Bylo podáno celkem 34 žádostí v celkové finanční výši cca 2,7 mld. Kč, z nichž výběrová komise IOP doporučila 22. ledna 2009 24 projektů v celkové finanční výši 1,946 mld. Kč.

Operační manuál ministerstva zdravotnictví, které je zprostředkujícím subjektem globálních grantů, byl jako celek shledán v souladu s relevantní evropskou a národní legislativou ve všech významných ohledech, což potvrdily dvě nezávislé analýzy advokátních kanceláří.

V rámci kontrol složek projektů 1. výzvy nebyl identifikován významný nesoulad mezi postupy odboru evropských fondů a operačním manuálem MZ ČR při realizaci projektů 1. výzvy.

L. Heger: Nehospodárnost zjištěna nebyla

„Zdravotnictví je proklínáno kvůli mnoha věcem a jednou z nich je obrovská korupce a nehospodárnost v oblasti nákupů,“ řekl ministr zdravotnictví doc. MUDr. Leoš Heger, CSc. „Běžně se hovoří o nákupech předražených o třicet procent, a to nejen v médiích, ale i na půdě poslanecké sněmovny. Výsledky tohoto auditu dokazují, že je tomu přesně naopak. Nejsou sice absolutně ideální, ale míra vyšších cen, která byla v některých případech zaznamenána, je skutečně minimální,“ zdůraznil L. Heger.

Dvě pochybení v zadávání

Zadávací řízení proběhla v souladu s příslušnými zákony a předpisy. Audit odhalil pouze dvě menší pochybení - pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Krajská nemocnice Jihlava nedodržely lhůtu pro podání nabídek, stanovenou na 14 dní. „Kromě těchto případů byly identifikovány pouze administrativní nedostatky nevýznamného charakteru a bez vlivu na výběr dodavatele. Jednotkové ceny přístrojové techniky dle rozpočtu a zadávacích dokumentací projektů nebyly překročeny v žádném případě, ceny dle smluv odpovídaly cenám vysoutěženým,“ uvádí ve své zprávě Ing. Veselík.

Ministr Heger uvedl, že v obecném pohledu by se o předražené zakázce dalo hovořit v případě, kdy výsledná cena převyšuje běžnou o více než 10 procent.

„Nemocnice se podle zjištění auditu pohybovaly v pásmu plus tři procenta, pouze v jednom případě byla zakázka překročena o deset procent, šlo o Traumacentrum Krajské nemocnice Liberec, kde se provádí další analýza,“ dodal doc. Heger.

Z. Veselík: Ceny lze považovat za přiměřené

Z 300 položek přístrojů a technologických celků, kterých se audit týkal, bylo dle hodnocení odborníků 210 nakoupeno za ceny obvyklé v místě a čase; u 66 existuje předpoklad, že ceny jsou vyšší než ceny obvyklé v místě a čase (bez zohlednění širších tržních a dalších vlivů), u 22 naopak spíše nižší než ceny obvyklé. U dvou položek nebyli odborníci schopni se k výši kupní ceny vyjádřit z titulu ne zcela jednoznačné dokumentace.

Podíl hodnoty nákupů překračujících cenu obvyklou v místě a čase při individuálním nákupu a hodnoty celkových nákupů přístrojů (obvyklé ceny) ve všech projektech je bez zohlednění širších tržních a dalších výše uvedených vlivů cca 3,33 %. „Hodnota nákupů za vyšší než obvyklou cenu je částečně kompenzována hodnotou nákupů za cenu nižší než obvyklou. Vyjma jednoho projektu (zmíněná Krajská nemocnice Liberec) lze dosahované ceny považovat při započítání výše uvedených vlivů za přiměřené,“ uvedl Ing. Veselík.

Některá doporučení auditu

V případě obdržení pouze jedné nabídky doporučil Ing. Veselík zrušit zadávací řízení a vypsat je znovu, resp. vyvolat v rámci zákonných možností dodatečné jednání o ceně. V zadávacích dokumentacích na nákup přístrojové techniky by měl být uváděn dostatečně konkrétní a detailní medicínský účel. Pro kategorizaci přístrojů by měl být vytvořen ke standardům vybavenosti jednotný a jednoznačný číselník, který by byl používán ke klasifikaci přístrojů a indikativnímu vymezování limitních cenových relací. Při nákupu zdravotnické technologie se doporučuje aplikovat dílčí plnění ve všech případech, kdy to předmět plnění dovoluje.

Většina z auditem doporučených opatření byla již v průběhu auditorského šetření realizována příkazem ministra zdravotnictví č. 11/2011 „Protikorupční strategie Ministerstva zdravotnictví České republiky pro přímo řízené organizace“.

zek

Zdravotnické noviny, 16. 5. 2011, Rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme