Heger: Ani doma, ani v nemocnici. Vzniknou „porodní domy“

21. 3. 2012

Ženy budou rodit bez lékaře, v příjemném rodinném prostředí, bez nemocničních postelí, obklopené vlastními věcmi z domova. Pokud nepřijdou komplikace, na vše dohlédne jen porodní asistentka. Nový model by se líbil ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09), který včera zřídil zvláštní pracovní skupinu, jež má reformu připravit.

Místo porodnic mají vznikat „porodní domy“, kde by byl sice lékař přítomen, ale zasahoval by jen na zavolání. V případě komplikací by pak žena musela být do patnácti minut převezena na operační sál. „Porodní domy jsou jedna z možností, jak ženám umožnit porod pouze s porodními asistentkami v bezpečném prostředí. Zákony platné od dubna letošního roku to už dovolují,“ řekl Heger MF DNES.

I tak by však porodní domy musely vznikat v bezprostředním okolí nemocnic, aby byla naplněna podmínka převozu rodičky do patnácti minut na operační sál. Nebo by se podle ministra dalo využít třeba budov v areálech nemocnic.

Podle Hegera jde o kompromis pro ty ženy, kterým nevyhovuje nemocniční prostředí dnešních porodnic, nechtějí rodit doma, ale chtějí mít jistotu bezpečí pro sebe i pro dítě.

„Že bychom umožnili porody doma, s tím nepočítáme, to je příliš velké riziko pro dítě i pro matku,“ dodává ministr.

Leoš Heger svolává pracovní skupinu, která má připravit reformu porodnictví. Záměrem je, aby pojišťovny napříště neplatily zdravým rodičkám péči lékařů, ale jen levnějších porodních asistentek.

Místem narození dětí už do budoucna nebudou jen nemocnice. Pokud se uskuteční plán, který má ministr zdravotnictví Leoš Heger, tak mohou začít vznikat i porodní domy s rodinným prostředím bez bílé neosobní sterility současných porodnic.

Plán je následující: zdravé těhotné by už nemusely k lékaři na prohlídky, starala by se o ně porodní asistentka, a jen kdyby usoudila, že je nutné, aby ženu viděl lékař, odeslala by ji ke gynekologovi.

„Samozřejmě se bavíme o zdravých ženách, ne když je budoucí matka například diabetička, takovou bude muset nadále sledovat lékař,“ říká Leoš Heger. Ani porod by už zdravé ženy nemusely absolvovat v porodnici, ale v přátelštějším prostředí takzvaných porodních domů (avšak vždy v dosahu nemocnice). I tam by s nimi byla jen porodní asistentka, která je provázela celým těhotenstvím. Takový je alespoň plán ministerstva zdravotnictví.

Cílem je vyjít vstříc ženám, které touží po intimnějších porodech, a také, jak ministr přiznává, ušetřit peníze. Péče porodní asistentky jak o těhotnou, tak při porodu, vyjde zdravotní pojišťovnu mnohem levněji než tatáž práce lékaře.

„Pokud se lékaři a porodní asistentky nepohádají hned na první schůzce čerstvě vzniklé pracovní skupiny, tak věřím, že se může proměna porodnictví a péče o těhotné podařit,“ řekl MF DNES ministr Leoš Heger.

Naráží tím na fakt, že někteří lékaři se na tento nápad netváří nijak nadšeně. Například prezident České gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák říká, že se tím vracíme k horší péči do počátku devatenáctého století. A že ženy se stejně chtějí svěřit raději do rukou lékaře.

„Ve společnosti jsou tři druhy žen,“ oponuje mu Radka Wilhelmová, porodní asistentka a pedagožka Lékařské fakulty Masarykovy univerzity na katedře porodní asistence.

„Ty, které žádají výhradně lékařskou péči. Pak ty, které se chtějí svěřit do rukou porodní báby, která je provede těhotenstvím, porodem a pomůže jim i potom třeba při kojení. Lékaře chtějí vidět tak dvakrát třikrát za těhotenství. A pak jsou ženy, které chtějí rodit doma zcela bez lékařské péče,“ vypočítává Wilhelmová, která je předsedkyní moravské pobočky České konfederace porodních asistentek.

Právě prostřední skupině by podle ní měly novinky vyhovovat.

Pracovní skupina pro „reformu porodnictví“ by podle ministra mohla mít závěry s konkrétními dohodami o vymezení kompetencí mezi lékaři a porodními asistentkami hotové během čtvrt roku.

Lenka Petrášová

Mladá fronta DNES, 21. 3. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme