Heger: Amnestie zmařila protikorupční snahy vlády

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

TOP 09 se vymezila vůči amnestii. Karel Schwarzenberg byl některými politickými protivníky osočen, že postoj strany je jen líbivým gestem v rámci jeho prezidentské kandidatury. Amnestie nabourala protikorupční snahy vlády, okomentoval rozhodnutí pro on-line deník TÝDEN.CZ člen předsednictva strany Leoš Heger.

26. 1. 2013

TOP 09 se vymezila vůči amnestii udělené prezidentem Václavem Klausem. Kandidát prezidentské volby a předseda strany Karel Schwarzenberg byl některými politickými protivníky osočen, že postoj strany je jen líbivým gestem v rámci jeho prezidentské kandidatury. S tím však nesouhlasí v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ člen předsednictva TOP 09 a ministr zdravotnictví Leoš Heger. "Amnestie nabourala protikorupční snahy vlády," tvrdí Heger.

Vládní TOP 09 bude v případě, že by její předseda Karel Schwarzenberg zvítězil v klání o Hrad a stal se prezidentem, muset nahradit své vedení. O tom, kdo by byl vhodný adept na případný post předsedy strany, se straníci zatím dohadují. Člen představenstva strany a ministr zdravotnictví Nečasovy vlády Leoš Heger o své možné kandidatuře zatím neuvažuje.

V případě, že by se prezidentem stal Karel Schwarzenberg, bude TOP 09 muset najít nového lídra. Nejen v prezidentské kampani se potvrzuje, nakolik je Karel Schwarzenberg silnou osobností. Nechyběl by pak straně? Nepřicházela by tak TOP 09 o část voličů?

To se prognózuje poměrně špatně. U nás je druhá silná a hodně viditelná osobnost náš první místopředseda (Miroslav Kalousek, pozn. red.). Je to člověk, o kterém se ví, že stranu organizoval, inicioval její založení. Má velké morální právo i politickou sílu předsedu dělat. Jestli se mu někdo ve volbě postaví, bude záležet na tom, jak bude reagovat veřejnost a jestli strana bude ztrácet popularitu s odchodem Karla Schwarzenberga. Na začátku měl popularitu samozřejmě daleko vyšší, během vládního období byl o něco méně viditelný a teď se to změnilo. Vůbec to neznamená, že kdyby nyní Schwarzenberg odešel, že strana zbledne a přestane být viditelná. Do volebního sjezdu je však ještě dost času a proběhne řada diskusí nejen o vedení, ale i o dalším směřování.

Jakým směrem se TOP 09 chce vydat? Přehodnotí strana některé priority?

Brzy se začnou připravovat volby do sněmovny. Blíží se parlamentní volby a to je vždycky pro každou stranu impuls k tomu přediskutovat svou ideovou náplň a volební program. To neznamená, že by se strana měla nějak radikálně otáčet ve svém směřování. V těch diskuzích se teprve ukáže, jestli ty osobnosti se tam narodily za tříleté období za tu existenci strany. Myslím, že pár lidí, kteří by na to určitě měli, tam je.

Jaký je váš tip? Vy sám jste se již několikrát vyslovil, že o případné kandidatuře na předsedu strany zatím neuvažujete. Nerozmyslel jste si to?

Svůj tip nechci teď nějak propagovat. Často jsem dotazován, jestli já bych se ucházel o nějakou vyšší funkci. Momentálně žiju ve zdravotnictví velmi intenzivně s těmi problémy, které tam jsou. Zajímá mě víc zdravotnictví než politika. Přeci jen je zdravotnictví dost úzký a specifický segment. Díky svému povolání jsem se k tomu dostal a zatím mě v mých ambicích něco vytvořit uspokojuje. Ambice řídit daleko širší agendu zatím nemám.

V čem by měly spočívat zmíněné ideové změny nebo změny ve volebním programu?

Za dva tři roky se atmosféra ve společnosti dost výrazně mění a musí platit o každé straně, která chce být úspěšná, že se musí přizpůsobovat té době, která je a potřebám ve společnosti, které jsou. Že se o nich bude diskutovat, o tom není nejmenší pochyb. Jen teď, za poslední dva měsíce se kromě prezidentské kampaně odehrálo tolik věcí, počínaje přeběhlíky ve vládě, téměř pádem vlády, amnestie a speciálně teď v posledních týdnech prezidentská kampaň. To, co bude po prezidentské volbě, nemá teď nikdo chuť diskutovat. Pak až se všichni nadechnou, úspěšní i neúspěšní, a začne se s nějakou novou startovací čárou.

TOP 09 odmítla nést odpovědnost za amnestii, kterou se začátkem roku vyhlásil prezident Václav Klaus a kontrasignoval premiér. Zastávat se a obhajovat amnestii není v současnosti tak úplně populární. Není ze strany TOP 09 tak trochu populistické, že se otočila koaličním partnerům zády a amnestii zavrhla?

V rámci vlády je to pro TOP 09 nepříjemné. V každé koalici jsou někdy diskuze, které jsou někdy ostřejší a někdy směřují k větší shodě. To je osud každé koalice. Tyto diskuze probíhají a ne všem se všechno líbí, ale určitým zvykem ve věcech rizikových je, že se předjednávají. Jestliže si pak jedna strana udělá něco přes protest druhé strany, tak se aspoň ví, že se něco chystá a je na to příprava. U amnestie to bez přípravy bylo a bylo to velké překvapení. Ale i to by šlo, kdyby to nemělo takové dopady. Amnestie byla poměrně rozsáhlá. Ale to by také nebylo tak výjimečné. Spíš do toho velkého rozsahu přišla abolice, která vzbudila velkou nechuť, protože celé ty dva roky se tady koalice snaží udělat něco protikorupčního a nastavit nějaký nový režim a volá se po potrestání těch starých neřestí. Je to velmi těžké a v řadě případů se jí nedaří. A teď i tam, kde to vypadá, že by se to mohlo dařit, tak tomu amnestie zabránila. V tom je to vnímáno velmi negativně. Nemyslím, že je to populistické, naopak pro TOP 09, která je slabší stranou v té koalici, je to svým způsobem trochu rizikový postoj.

Lucie Kalhausová

tyden.cz, 26. 1. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme