Hanáková: Zahraniční filmaře si nechci nechat utéct

Rozhovor s ministryní kultury Alenou Hanákovou

28. 3. 2012

Václav MORAVEC, moderátor

Hezký dobrý večer vám všem. Sto dní ve funkci má už za sebou. Řeč je o ministryni kultury Aleně Hanákové. Za své dosavadní úspěchy považuje ministryně Hanáková schválení nového zákona o audiovizi a podpoře kinematografie ve vládě nebo zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Ten prošel v prvním čtení Poslaneckou sněmovnou.

Alena HANÁKOVÁ, ministryně kultury /Starostové a nezávislí/

Jsem samozřejmě ráda, přestože diskuse byla různorodá a vypadalo to, že vzájemně se nebo aspoň ta jedna strana Poslanecké sněmovny nakonec opravdu nepřesvědčí o tom, že ta cesta, přestože je diskutabilní pro mnohé, takže je správná, takže jsem ráda, že to prošlo.

Václav MORAVEC

Prohlásila po schválení zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi v takzvaném prvním parlamentním čtení ministryně kultury Alena Hanáková. Nejen o tom bude řeč v dnešních Impulsech. Pozvání k mikrofonu Rádia Impuls přijala právě ministryně kultury České republiky Alena Hanáková ze Starostů a nezávislých. Přeji hezký dobrý večer, vítejte v Rádiu Impuls, dobrý den.

Alena HANÁKOVÁ

Dobrý večer i vám.

Václav MORAVEC

Připomínám, že dnešní Impulsy jsme připravili díky posluchačům Impulsu. Ti své otázky v průběhu psali a posílali ve formě SMS zpráv na číslo 774999888. Máte-li však ještě jakoukoliv otázku pro českou ministryni kultury Alenu Hanákovou, stačí, když ji pošlete k nám sem do rádia Impuls. Ještě jednou číslo pro vaše otázky ve formě SMSek 774999888. Paní ministryně, jaké slovo či věta nejlépe vystihuje těch prvních sto dní ve funkci?

Alena HANÁKOVÁ

Jízda.

Václav MORAVEC

Divoká?

Alena HANÁKOVÁ

Divoká.

Václav MORAVEC

Jak často se vám vybavuje ten moment, kdy jste si lidově řečeno zavařila, tedy vaše první mediální vystoupení v pořadu Události, komentáře České televize?

Alena HANÁKOVÁ

Musím říct upřímně, že v této chvíli už se mi moc nevybavuje. Mám pocit, že ty tři měsíce jsou natolik plné všech možných emocí a situací, že jako bych tam byla už rok. Ale byla to jízda, byla to rychlá jízda, ráda ji přirovnávám k nástupu do vlaku, rozjetého vlaku.

Václav MORAVEC

Kdybyste měla volit znovu, šla byste do toho nebo z toho vlaku se velmi těžko vyskakuje? Rozumějme do pozice ministryně kultury.

Alena HANÁKOVÁ

Vyskakuje se velmi těžko, velmi těžko se naskakuje, ale jsem ráda, že jsem se k tomu rozhodla. Otázka je, jestli bych šla znovu. Je to možné, že ano, za tu zkušenost to určitě stojí.

Václav MORAVEC

Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a zákon o audiovizi a podpoře kinematografie, to jsou dvě normy, které jste obhajovala během prvních sta dní ve funkci. Zákon první, tedy církve, v Poslanecké sněmovně i na vládě vlastně na začátku, když jste byla týden ve funkci a ten druhý, tedy zákon o audiovizi a podpoře kinematografie pak teď na vládě, protože ten teprve míří do Poslanecké sněmovny. Nakolik je vlastně složité tyto dva klíčové zákony obhajovat, když svým způsobem ještě nejsou vaše, protože vznikly za vašeho předchůdce Jiřího Bessera?

Alena HANÁKOVÁ

 

Velmi je to složité, protože nemáte dostatek informací, které můžete použít k obhajobě jakékoliv věci, pokud je nemáte. Pak je to složité. Ale je to méně složité, když jste o tom, co prosazujete, přesvědčeni, že je to cesta, která je z větší části správná.

Václav MORAVEC

Platí to o těchto dvou zákonech nebo pokud by byly z vaší dílny, tak by se možná lišily, než jak je zpracovával Jiří Besser?

Alena HANÁKOVÁ

Nechci říct teďka, že by se lišily, v každém případě je to správná cesta. Ano, myslím si, že i já bych ho prosazovala, byla bych ráda, kdybych měla to štěstí a měla tým lidí, kteří by mohli tady tyto dva zákony seskládat dohromady a dát je do vlády a dál teda do parlamentu.

Václav MORAVEC

Považujete personální změny, které jste za těch sto dní ve funkci provedla na ministerstvu kultury, za už téměř dokončené nebo se chystáte na další?

Alena HANÁKOVÁ

V rámci úspor, které nás všechny čekají a už přišly v jedné fázi, tak nemůžu říct, že je to konečná teda, co se týká těch změn, protože jsme se rozhodli na ministerstvu kultury provést analýzu, personálně procesní analýzu, která by nám mohla ukázat, jestli případně ještě další změny směrem tedy k financím a úsporám nelze udělat.

Václav MORAVEC

Jaké úspory by to mohlo, jaké úspory konkrétně by to mohly být?

Alena HANÁKOVÁ

Myslíte co se týká množství peněz?

Václav MORAVEC

Ano, na ministerstvu.

Alena HANÁKOVÁ

To nevím v této chvíli.

Václav MORAVEC

Ty analýzy budou kdy a propos?

Alena HANÁKOVÁ

My se momentálně v této chvíli připravujeme, pan náměstek dostal za úkol připravit celý ten balík papírů k tomu nebo jaksi informací a podnětů k tomu, jak teda analýzu provádět dál. Takže je to úplně čerstvá věc.

Václav MORAVEC

Filmové pobídky pro zahraniční filmové štáby, respektive nedostatek peněz na pobídky, to je zásadní problém, na který si teď stěžují zástupci českého filmového průmyslu. Tady jsou slova šéfa Barrandovských studií Petra Tichého:

Petr TICHÝ, šéf Barrandovských studií

V tuto chvíli ale větší problém pro nás je, že je tam připraveno zhruba 300 milionů korun a to je nedostačující na to, kolik projektů by sem mohlo přijet a samozřejmě pomoct i českému filmovému průmyslu.

Václav MORAVEC

Vysvětluje v rozhovoru pro Rádio Impuls obchodní ředitel Barrandovských studií Petr Tichý. Podle něj může Česká republika, protože bylo pozastaveno přijímání dalších žádostí o tyto investiční pobídky pro filmaře, Česko může přijít o natáčení snímku s Bradem Pittem Grey Man.

Petr TICHÝ

Oni peníze mají připravené, jsou to velké miliardy. Oni se rozhodují akorát mezi více zeměmi. To znamená, bude to Velká Británie? Bude to Maďarsko? Bude to Česká republika? A na základě podpor těch vlád se oni rozhodnou. Bohužel v tuto chvíli opravdu i Velká Británie i Maďarsko nabízejí mnohem lepší podmínky, než nabízí Česká republika a já to nejsem jakoby z hlediska třeba jenom Barrandov studia schopen vůbec vykrýt. To znamená ano, i těch šest procent zbývajících, jenom upřesním, že 14 jsme jim v tuto chvíli přislíbili, tak je pro mě celkem rozhodující velká částka, kterou já nejsem schopen, i kdybych dal zadarmo celý Barrandov.

Václav MORAVEC

Prozradil v rozhovoru pro Rádio Impuls šéf Barrandovských studií Petr Tichý. Počítá ministryně kultury Alena Hanáková, která je dnes hostem Rádia Impuls, s tím, že rozebraných 300 milionů korun pro letošek na investičních pobídkách pro zahraniční filmové štáby je už hotová věc nebo se podaří přisypat nějaké další peníze?

Alena HANÁKOVÁ

V této chvíli 300 milionů, které jsme měli k dispozici, víceméně jsou jakoby rozdány, jestli tomu tak mohu říct, nebo užity. My se pokoušíme tedy prosadit ve vládě, aby pomoc ze strany státu ještě přišla, vlastně ten objem peněz na pobídky se znásobil, takže máme přichystaný materiál, který bychom rádi předložili do vlády k projednání právě na navýšení těchto pobídek. Protože já jsem přesvědčena…

Václav MORAVEC

Vy osobně se tedy jako ministryně kultury nespokojujete s tím, že když bylo vyčerpáno těch 300 milionů a je obrovský zájem zahraničních filmových štábů, že by to letos skončilo u částky 300 milionů?

Alena HANÁKOVÁ

Nespokojuji se s tím, že na jeden rok máme pouze 300 milionů vzhledem k zájmu, jak vy říkáte, filmařů ze zahraničí. Protože jsem přesvědčena o tom, že pokud takový zájem obrovský je a pokud víme, že filmování v České republice přináší taky výdělky a to nemalé, ať už mluvím taky zaměstnanost a další věci, které s tím souvisí, pak si myslím, že je důležité, abychom se pokusili prosadit právě navýšení těchto pobídek.

Václav MORAVEC

Je to teď ve vašich rukách, jak velké peníze budete chtít po vládě, rozumějme o kolik rozšíříte návrh na letošní investiční pobídky pro filmaře, k těm už rozebraným třem stovkám milionů?

Alena HANÁKOVÁ

Jsme přesvědčeni o tom, že minimálně by to mělo být 750 milionů.

Václav MORAVEC

750 milionů posíláte materiál do vlády?

Alena HANÁKOVÁ

Ano, minimálně.

Václav MORAVEC

Kdy ho vláda bude projednávat?

Alena HANÁKOVÁ

Pokud všechno dobře půjde, tak by to mělo být v průběhu těchto nejbližších dnů či týdnů. Takže …

Václav MORAVEC

Do půlky dubna?

Alena HANÁKOVÁ

Je to možné, ano.

Václav MORAVEC

A máte podporu především od svého stranicko nestranického ministra financí, protože vy jste zástupkyní Starostů a nezávislých, ale jste součástí poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů, kde na kase sedí, rozumějme na státní kase, ministr financí Miroslav Kalousek? Máte jeho podporu pro navýšení filmových pobídek pro zahraniční filmové štáby o těch 750 milionů?

Alena HANÁKOVÁ

Protože materiál, který se do vlády má předkládat, je právě hotový, tak teprve budu mít jednání s panem Kalouskem, ale vím o tom, že i on už jednal s panem Schwarzenbergem a vlastně jednání a diskuse k tomuto tématu začnou probíhat a intenzivně a já jsem přesvědčena o tom, že i pan Kalousek bude se snažit dělat všechno pro to, aby ta pomoc přišla ze strany státu.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, nemáte obavy, že vás s tím vaším materiálem, ve kterém navrhujete dalších 750 milionů pro filmové pobídky, že vás ministr financí a vláda jako celek vyhodí?

Alena HANÁKOVÁ

Já si nemyslím, že by mě vláda ani pan ministr vyhodil, spíše očekávám, že proběhne diskuse a že bude vést k tomu, že se prosadí tyto pobídky. Věřím tomu.

Václav MORAVEC

Dala jste tu částku 750 milionů korun jako částku stropní, protože počítáte s tím, že vláda ji může snížit? Že cokoliv bude pod 750 …

Alena HANÁKOVÁ

Jistěže vláda ji může snížit, může taky říct ano, zvýšíme ji, ale to je předběžné říkat, jak se…

Václav MORAVEC

Nejste po těch sta dnech naivní, paní ministryně, že by vláda tu částku ještě ze 750 milionů, co navrhujete…

Alena HANÁKOVÁ

Možná jsem naivní, ale proč ne?

Václav MORAVEC

Podle obchodního ředitele Barrandovských filmových studií Petra Tichého se investiční pobídky pro zahraniční filmové štáby české státní pokladně vyplatí. Tady jsou jeho slova z rozhovoru pro Rádio Impuls.

Petr TICHÝ

Ono se nejedná o úplnou blokaci, protože v tuto chvíli opravdu to jsou pobídky. Ty zahraniční projekty sem přijíždějí utrácet své miliardy. Následně poté, co je zde proinvestují, tak vlastně dochází k určitému auditu, kontrole a následně teprve potom je uplatňovaná pro ministerstvo kultury informace, aby jim na základě této částky, která byla zauditovaná, bylo navráceno 20 procent z jejich vlastně peněz.

Václav MORAVEC

A obchodní ředitel Barrandovských studií tvrdí, že každoročně by byla adekvátní částka pro pobídky ve výši zhruba jedné miliardy korun.

 

Petr TICHÝ

Já myslím, že kdyby se blížila k té jedné miliardě, tak je to vynikající i jistota pro ty zahraniční projekty, že se tady všichni vejdou a uspokojí se ty projekty pro tento rok.

Václav MORAVEC

Vysvětluje v rozhovoru pro Rádio Impuls obchodní ředitel Barrandovských studií Petr Tichý. Do jaké míry je Alena Hanáková, ministryně kultury České republiky, host dnešních Impulsů, ochotna garantovat pobídky filmařům v roce 2013 a 2014?

Alena HANÁKOVÁ

Má garance bude vycházet z jednání, která proběhnou teď právě před vládou a před předložením tady toho materiálu.

Václav MORAVEC

Znamená to, že když vám projde na vládě těch 750 milionů plus těch 300, tak se právě dostáváme k hranici jedné miliardy, tak pokud by tato částka prošla, tak by s ní mohli počítat i filmaři, respektive český filmový průmysl v těch dalších letech, v roce 2013 i 2014, s tou jednou miliardou?

Alena HANÁKOVÁ

Především je to pro zahraniční pobídky. Takže pak by to bylo především pro zahraniční právě proto, abychom zahraniční štáby tady dostali na filmování.

Václav MORAVEC

Tomu rozumím, ale jestli když vláda by souhlasila s rozšířením onoho materiálu o těch 750 milionů pro letošní rok, jestli je jasné, že i v roce 2013 by byla tato částka nebo se to bude tak měnit podle nálad vlády?

Alena HANÁKOVÁ

V této chvíli nedokážu předjímat, jak dalece bude vláda ochotna vzhledem k finančním možnostem zaručit tuto výši. Ale předpokládám, že ano.

Václav MORAVEC

Promiňte, paní ministryně, ale to je docela…

Alena HANÁKOVÁ

Já předpokládám, že pokud to projde, pokud zákon projde, tak pak by ta garance samozřejmě měla tady být.

Václav MORAVEC

Je to totiž poměrně nesystémové, protože vlastně filmaři, respektive ty zahraniční filmové štáby vidí u České republiky nesystémové zacházení s těmi pobídkami, protože se vždy vlastně na konci roku schvaluje, jak velká částka do těch pobídek půjde. V prvním roce, v roce 2010 250 milionů, 2011-2012 milionů 300. Je to tedy nesystémová věc ad hoc, která vlastně komplikuje situaci těm zahraničním filmovým štábům, protože v jiných zemích vědí dopředu, o jak velké vratky jde?

Alena HANÁKOVÁ

Ano, máte pravdu. Takže ten krok, který bychom mohli učinit a který by mohl přijít, tak by mohl taky vést k té systematizaci, jestli tomu tak mohu říct…

Václav MORAVEC

Když projde zákon ve sněmovně o audiovizi a podpoře kinematografie?

Alena HANÁKOVÁ

Ano. Pak bychom mohli dokázat i to, že by ty peníze mohly být zajištěny pro štáby i v dalším období.

Václav MORAVEC

Počítáte s tím, že by se mohlo stát, že vám ony zákony, týkající se audiovize a filmu, že vám v Poslanecké sněmovně neprojdou, protože například přinášejí do českého právního řádu vícezdrojové financování filmu a že se nemusí líbit například operátorům kabelových televizí, tedy že ve sněmovně narazíte a tak jako vaši předchůdci ty zákony neprosadíte, protože se na ně čeká zhruba 15 let?

Alena HANÁKOVÁ

Jistě, že se to může stát, ale kdybyste měl pořád se dívat jenom na to, co se špatného stane, že to neprosadíte, pak byste nemohl s žádným zákonem vlastně přicházet. Takže jistě, že tady ta obava může přijít, ale musíme věřit tomu a prosazovat tu věc, která dle našeho názoru je dobrá.

Václav MORAVEC

Podporu ve Sněmovně pro ně tedy nemáte prozatím?

Alena HANÁKOVÁ

V této chvíli jakousi podporu máme samozřejmě.

Václav MORAVEC

Takže myslíte, že ve sněmovně to bude bez problémů?

Alena HANÁKOVÁ

Nevím, jestli bez problémů, ale předpokládám, že ve sněmovně tady tento návrh projde.

Václav MORAVEC

Připomínám, že hostem u mikrofonu rádia Impuls je dnes česká ministryně kultury Alena Hanáková. Opoziční KSČM znovu navrhla ústavní novelu, podle které by o církevních restitucích rozhodovali všichni občané České republiky v referendu. Vy o tom opětovném návrhu KSČM na referendum o církevních restitucích budete znovu hlasovat ve vládě. Předpokládám správně, že ten zákon logicky odmítnete?

Alena HANÁKOVÁ

Mohl byste se mě zeptat ještě jednou, prosím?

Václav MORAVEC

Vy jste se zamyslela?

Alena HANÁKOVÁ

Ano, já jsem se zamyslela.

Václav MORAVEC

Mluvím o zákonu opoziční KSČM, ústavní novela, podle které by o církevních restitucích lidé rozhodovali v referendu, protože komunisté se nechtějí smířit s tím, že bude navracen majetek státu církvím bez referenda.

Alena HANÁKOVÁ

Nejsem přesvědčena o tom, že by referendum byl ten správný krok a jsem přesvědčena o tom, že naopak ty kroky by měly vést jednoznačně k tomu, aby byl prosazený i bez referenda zákon.

Václav MORAVEC

I když si to většina lidí nepřeje, protože možná i vy, viz vaše vystoupení v České televizi, nepodařilo objasnit lidem, v čem ten zákon spočívá, protože většina lidí je proti tomu, aby v této ekonomické situaci se přijímal zákon o majetkovém vypořádání státu s církvemi?

Alena HANÁKOVÁ

Tomu rozumím, rozumím i názorům lidí. Pravda je ta, že jaksi zpracovat a pochopit a přijmout tady tuto formu vyrovnání, teda majetkového vyrovnání s církvemi, není pro mnoho lidí přijatelná, přesto jsem přesvědčena, že je potřeba v něm pokračovat, protože je to správná cesta, je to v pořádku.

Václav MORAVEC

A co možná námitka, že přece jen kdyby se ještě počkalo na lepší ekonomické časy, tak by to bylo smysluplnější?

Alena HANÁKOVÁ

Nejsem přesvědčena o tom, že přijdou lepší ekonomické časy a pokud se neprosadilo majetkové vyrovnání s církvemi v době, kdy byly lepší ekonomické časy, pak je otázka, kdy tedy vůbec začít prosazovat tento zákon. A tak jsem přesvědčena o tom, že se musí prosazovat a že se musí v něm pokračovat, protože lepší ekonomické časy nepřijdou a taky víme o tom, že když budeme čím dál víc posouvat tady toto vyrovnání, tak vlastně svým způsobem se nám celé financování církví bude prodražovat.

Václav MORAVEC

Sociální demokraté přicházejí s návrhem fondu, do kterého by byl vlastně dán majetek církví s tím, že by se církvím nevracel, ale právě z tohoto fondu by byly financovány církve, respektive platy duchovních jako klíčová část z rozpočtu ministerstva kultury. Tady jsou slova kardinála a pražského arcibiskupa Dominika Duky, která v souvislosti s návrhem sociálních demokratů pronáší v rozhovoru pro Rádio Impuls:

Dominik DUKA, kardinál a pražský arcibiskup

Názor, že by tento majetek měl vytvořit fond, je zajímavý, ale chtěl bych se ptát, proč jsme proti zřizování všech ostatních fondů a tvrdíme, že nefungují a že se rozkrádají? I my budeme se muset navzájem uvnitř církví dělit, čili budeme muset mít jakési fondy solidarity. To vše ano, ale chceme to mít ve vlastní správě.

Václav MORAVEC

Vysvětluje kardinál, pražský arcibiskup Dominik Duka. Ministryni kultury Alenu Hanákovou, která je dnes hostem Rádia Impuls, čeká ve čtvrtek slyšení v Senátu právě na téma církevní restituce. Co kdybyste vyšli opozici vstříc a ještě ten zákon přepracovali v Poslanecké sněmovně, protože prošel teprve prvním parlamentním čtením a vznikl by takový fond, aby bylo vyrovnání státu s církvemi přijatelnější pro veřejnost?

Alena HANÁKOVÁ

Fond nemůže zajistit samofinancování církví. V žádném případě. Velká část tohoto původního církevního majetku, která dnes patří soukromým osobám, by vlastně do fondu nemohla být vůbec převedena. Takže ani pozemky, které byly po zestátnění zastavěny, ani ty by nemohly být zařazeny do jmění fondu.

Václav MORAVEC

Vy jste si tedy nechali udělat na ministerstvu kultury analýzu s tím, že to řešení navrhované sociálními demokraty není možné?

Alena HANÁKOVÁ

Ano, na základě tedy všeho jednání, které probíhalo a všech podkladů, které byly k dispozici, tak se dospělo právě k tomu závěru, že fondy by nebyly ta správná cesta.

Václav MORAVEC

A existuje nějaká podaná ruka opozici, kterou třeba můžete představit ve čtvrtek v Senátu, aby opozice, řekněme, tak nekritizovala tento vládní návrh majetkového vypořádání státu s církvemi?

 

Alena HANÁKOVÁ

V případě, že by se jednalo o změně, co se týká fondů teda, tak to si myslím, že asi by byl problém a že by ta diskuse byla složitější.

Václav MORAVEC

Tedy kompromis není možný?

Alena HANÁKOVÁ

Takže jaký chcete udělat kompromis mezi tím, co je teď a mezi fondy? Mezi tím snad asi kompromis nejde. Buď teda to bude touto navrhovanou formou a nebo tedy do fondů. Takže spíš by to chtělo další diskusi a myslím si, že vracet se zpátky by bylo trochu problematické.

Václav MORAVEC

Další otázky, které přicházejí od posluchačů Impulsů, jedna z nich se týká toho: Bude paní ministryně pokračovat ve slučování Státní opery Praha s Národním divadlem?

Alena HANÁKOVÁ

Slučování Státní opery a Národního divadla je vlastně proces ukončený v tom smyslu, že od 1. ledna 2012 vlastně po podepsání vlastně vstoupilo, ten proces se rozjel 1. 1. 2012. V této chvíli se dokončuje analýza a je vyhlášeno výběrové řízení na pozici ředitele Národního divadla a poté, co bude dokončena analýza a bude vybraný nový ředitel, tak vlastně ten proces nějakým způsobem bude pokračovat dál směrem k tomu, jak byl nastaven. Takže…

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, neshledala jste tento proces jako, řekněme, myšlenkově vadný, abyste od něj jako nový ministr kultury, respektive ministryně kultury ustoupila? Chápu to správně?

Alena HANÁKOVÁ

Chápete to správně v tom smyslu, že v této chvíli opravdu nebudu ustupovat od této myšlenky a počkám si na dokončení auditu a na další kroky, které se připravují.

Václav MORAVEC

Audit by měl být hotov kdy?

Alena HANÁKOVÁ

V nejbližších dnech nebo týdnech nejpozději.

Václav MORAVEC

Další věc se týká a otázka od posluchačů Impulsů: Oprava Federálního shromáždění, respektive budovy Národního muzea, protože váš předchůdce, respektive odbor investic za vašeho předchůdce navrhl uspořit půl miliardy korun právě v celkovém rozpočtu rekonstrukce Národního muzea v Praze s tím, že se dokonce uvažovalo o zbourání Federálního shromáždění, respektive nadstavby ze 60. let. Je už toto mrtvý plán, protože to bourání nadstavby Federálního shromáždění ze 60. let, řekněme, vzbudilo vlnu nevole před necelým rokem?

Alena HANÁKOVÁ

Ano, já to vím, já jsem shodou okolností dneska se setkala s panem ředitelem a procházeli jsme vyklizenou budovu Národního muzea, což byl obrovský zážitek a vlastně jsme se dohodli na dalším setkání a jednání, která se právě budou týkat tady této připravované rekonstrukce, která je skutečně za tak velký peníz, že je potřeba jí věnovat mimořádnou pozornost.

Václav MORAVEC

Tedy jinak řečeno, ten návrh z loňského roku, že by se bourala ona nástavba ze 60. let u budovy Federálního shromáždění, ten už je mrtvý?

Alena HANÁKOVÁ

V této chvíli je jaksi odsunut.

Václav MORAVEC

Počkejte, takže není mrtvý?

Alena HANÁKOVÁ

Já v této chvíli jenom říkám, že je odsunut, protože jednání, která budou probíhat dál, teprve mám před sebou a je to věc, kterou v podstatě v této chvíli otvírám a vím, že byla to věc, která byla svým způsobem velmi komplikovaná.

Václav MORAVEC

A bude dostatek peněz na rekonstrukci té staré původní budovy Národního muzea nebo v souvislosti s rozpočtovými škrty může vlastně být ta rekonstrukce zpomalena či dokonce část z ní odložena, protože na to nejsou peníze?

Alena HANÁKOVÁ

Věřím tomu, že podle těch etap, které budou nastaveny a jsou nastaveny, takže to bude probíhat, jak má. Ale jestli se, věřím tomu, že teda nedojde k tomu, abychom zastavili opravdu budovy Národního muzea, protože si myslím, že by to opravdu nebylo dobře.

Václav MORAVEC

Další otázka, která tady je: Když paní ministryně mluví o úsporách, čeho konkrétně se v kultuře dotknou, když se na kultuře v České republice šetří už teď?

Alena HANÁKOVÁ

To nám snad ukáže ona analýza, o které jsem hned v počátku tady našeho rozhovoru mluvila, protože pokud bychom měli ještě více šetřit v rámci Ministerstva kultury, tak pak máme velké otazníky, jestli by to bylo v agendách, ve slučování, těch kroků samozřejmě může být víc, ale je pravda, že kultura obecně, když začíná být nedostatek peněz, tak se dostává na to první místo, kde se říká ano, tady můžeme ubrat, tady to jakoby nebolí, i když to docela pravda není, no. Ale …

Václav MORAVEC

Kolik je ten letošní škrt, tedy ony zmrazené peníze zatím ve státním rozpočtu?

Alena HANÁKOVÁ

Na vázaných prostředcích jsme v této chvíli zkracovali jakoby rozpočet ministerstva kultury o nějakých 220 milionů, což je docela velká částka, nicméně to byla částka, která byla alokována nebo všechna ministerstva měla poměrnou částku ke svému rozpočtu, takže i ministerstva kultury se to dotklo.

Václav MORAVEC

A těch 200 milionů, pokud o ty peníze přijdete, tak kde se především projeví na úsporách?

Alena HANÁKOVÁ

No tak brali jsme uvnitř resortu, takže jsme se snažili to udělat co nejméně bolestně, nicméně všichni ti, kteří jsou v živé kultuře a kteří třeba se starají o památky, tak ví, že těch peněz samozřejmě ubývá a nemůžeme v takové míře podporovat různé aktivity, které by i za podporu velice stály a zasloužily by si ji.

Václav MORAVEC

Konstatuje ministryně kultury České republiky Alena Hanáková ze Starostů a nezávislých. Děkuji, že jste byla hostem Rádia Impuls a těším se příště na shledanou.

Alena HANÁKOVÁ

Díky za pozvání, krásný večer.

Impuls, 28. 3. 2012, Pořad: Impulsy Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme