Hanáková: Opera a divadlo nebudou válčit

Rozhovor s ministryní kultury Alenou Hanákovou

24. 1. 2012

Slučování Státní opery a Národního divadla už běží. Budete pokračovat v koncepci svého předchůdce? Co říkáte námitkám, že jsou s tím spojené praktické problémy, kdy zaměstnanci operních domů nestíhají „přebíhat“, když se dvě představení kryjí?

Nejde o sloučení, ale o transformaci, především vedení. Umělecké soubory musí nadále existovat. Námitky nechám prověřit, nicméně v minulosti byly známy příklady nekomunikace obou těles, kdy se proti sobě dávala podobná představení či ta největší lákadla. A to rozhodně nebylo vždy dobře. Dosud nikdo nepřinesl na stůl argumenty, které by vyvrátily přínosy transformace obou organizací.

Chcete se zabývat bouráním domu na rohu Václavského náměstí? Myslel jsem, že rozhodnutí o demolici je už pravomocné.

Někteří představitelé kulturní obce v Praze nadále požadují přehodnocení stanoviska ministerstva o zbourání domu. Pokud obdržím jejich podnět, budu se jím zabývat. Bourání domu na rohu Václavského náměstí považuji za razantní zásah, kdy ministerstvo kultury musí garantovat naplnění zákona, než takový dům bude stržen.

Jste spíš pro zachování, nebo pro zrušení otáčivého hlediště, které v parku u zámku Český Krumlov nechce UNESCO?

Pokud bude šance otáčivé hlediště zachovat, pak jsem pro zachování. S UNESCO ministerstvo jedná dlouhodobě. Jeviště není podle mě samoúčelné. Plní významnou funkci v místní kultuře.

Co změníte v tiskovém zákoně?

Občas se stává, že na některých radnicích, které mají své noviny, nemají všechny strany stejné podmínky pro publikování.

Je vůbec reálné uzákonit, že každá strana v zastupitelstvu dostane stejný prostor v radničních novinách?

Nevím, jakou formou se to do zákona dostane. To je věcí právníků.

Když se volí ředitel České televize, hraje roli, koho chce ODS a koho ČSSD. Měl by se měnit způsob volby mediálních rad, které jsou dnes vybírány politicky?

Stávající model je výsledkem kompromisu. Již naštěstí nevidíme radní tak úzce propojené s politickými stranami jako před pár lety. Zákon říká, že členové rad nesmí zastávat funkce v politických stranách. Chci hovořit s poslanci o návrzích na změnu volby radních, i když už dnes mohou nominovat své kandidáty neziskové organizace.

Jak přepíšete památkový zákon?

Zákon by mohl usnadnit život lidem, kteří mají majetek v památkové rezervaci. Měla by se zpřesnit pravidla pro úředníky, co mohou a nemohou vyžadovat. Nyní je zákon svazující. Po vlastnících památkově chráněných nemovitostí požadujeme spoustu věcí, protože chceme zachovat vzhled čtvrti, a přitom jim nedáváme ani možnost vybrat si stavební materiál.

Jakub Pokorný

Mladá fronta DNES, 24. 1. 2012, Rubrika: Z domova, str. 5

Štítky
Osobnosti: Alena Hanáková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme