Hanáková: Odvolání Kroupy nerozumím. Chci vysvětlení

Rozhovor s ministryní kultury Alenou Hanákovou

O odvolání šéfa jihomoravských památkářů se ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) dozvěděla ve čtvrtek. „Zaskočilo mě to. V tu chvíli už byl ale bohužel proces jeho odvolání uzavřen. Shodou okolností jsem měla s panem Kroupou tentýž den schůzku,“ řekla ministryně.

27. 11. 2012

Hned nato se spojila i s šéfkou Národního památkového ústavu Naděždou Goryczkovou. „Požádala jsem ji o rychlé vyjádření k tomu, proč pana Kroupu odvolala. Poté jsme se domluvily, že se sejdeme v úterý a celou situaci prodiskutujeme,“ dodala Hanáková.

Petr Kroupa říkal, že schůzka s vámi byla déle plánovaná a s odvoláním v podstatě neměla nic společného.

Ano, byla to víceméně shoda okolností. Já jsem poté pana Kroupu požádala, aby se k tomu nějakým způsobem vyjádřil. Každopádně to budeme dál řešit. V pátek jsem byla celý den na pracovní cestě a v pondělí v Bruselu, takže první den, kdy jsem se mohla s paní Goryczkovou sejít, je úterý. Poté uvidíme, co dál.

Už máte jejich stanoviska?

Ano. Ale i tak chci vše znovu projednat.

Znamená to, že máte o rozhodnutí ředitelky pochybnosti?

Ať už pochybnosti mám, či nemám, důležité je, abych jejím krokům zcela rozuměla. Nestačí jen pár řádků na papíře, je to citlivá záležitost. Paní Goryczková má sice pravomoc ředitele Kroupu odvolat, neznamená to ale, že nechci veškeré okolnosti znát podrobněji, protože bych velmi ráda věděla, v čem je skutečný problém.

Je možné její rozhodnutí o odvolání ředitele Kroupy zvrátit?

V tuto chvíli nechci předjímat. Pro mě je zásadní, co se dozvím na jednání s paní Goryczkovou.

Petr Kroupa se netajil kritikou restrukturalizace NPÚ a říká, že své odvolání vnímá jako trest za tuto kritiku.

Nechci hodnotit, zda to byl trest. Restrukturalizace NPÚ má řadu odpůrců. Ale věci zpravidla nebývají tak jednoznačné, jak se na první pohled jeví.

Budete tedy po ředitelce Goryczkové požadovat i doklady Kroupových selhání?

V tuto chvíli existují na celou věc dva diametrálně odlišné úhly pohledu. Určitě budu chtít vědět, v čem případná nespokojenost ředitelky Goryczkové spočívala a jak a zda vůbec ji panu řediteli Kroupovi vyjádřila už dřív.

Máme informace, že by se záležitostí mohl zabývat i podvýbor Poslanecké sněmovny pro kulturu. Myslíte, že by vše nakonec mohlo skončit i odvoláním ředitelky NPÚ?

Tak to už jsme se posunuli hodně do roviny spekulací. Jak už jsem řekla několikrát: ráda bych nejdřív zjistila, jaký je skutečný stav věcí. Pokud by mělo dojít či dochází k odvolání kohokoliv, musí existovat relevantní a pádné argumenty.

Zuzana Taušová, Eliška Kolínková

Mladá fronta DNES, 27. 11. 2012, rubrika: Brno a Jižní Morava, str. 3

Štítky
Osobnosti: Alena Hanáková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme