Hanáková: Nejdříve audit. Poté výběrové řízení

Rozhovor s ministryní kultury Alenou Hanákovou

12. 4. 2012

Na poslední chvíli zrušilo ministerstvo kultury výběrové řízení na ředitele Národního divadla. Ta zpráva přišla pár minut před půlnocí. Co se děje, tak i o tom budeme teď mluvit s ministryní kultury Alenou Hanákovou. Dobrý den.

Dobrý den, vám všem.

Celý proces od počátku provázely pochybnosti, výhrady odborníků. Podle nich bylo výběrové řízení šité na míru předem vytipovanému člověku. To byly důvody, proč jste to výběrové řízení na poslední chvíli zrušili?

Těch důvodů bylo několik, proč jsme se rozhodli pro zrušení výběrového řízení. Já, když jsem se dozvěděla a seznámila s dílčími výsledky auditu, který mě nepřesvědčil a který je v této chvíli ještě nedokončený, tak to byla taková poslední, nechci říct, kapka, ale poslední krok k tomu a rozhodnutí, že teda výběrové řízení zrušíme, protože jsme se rozhodli, že vlastně bysme rádi doplnili do tohoto výběrového řízení nebo do těch podmínek některá nová kritéria. Chceme rozšířit výběrovou komisi a třeba i o oponenty. A myslím si, že je velmi důležité taky již dát prostor tomu, abysme mohli diskutovat s odborníky, protože vůči výběrovému řízení, jak jste už podotkl hned na začátku, byla řada výhrad. A my bychom rádi, abysme je co nejvíce omezili a aby opravdu toto výběrové řízení bylo co nejvíc přístupné a hlavně...

Paní ministryně, promiňte, potvrdily se třeba některé spekulace a výtky, které zaznívaly z těch odborných divadelních kruhů, že to výběrové řízení může být šité na míru konkrétnímu manažerovi?

Nemohly se potvrdit, protože vlastně žádné výběrové řízení neproběhlo, bylo uzavřeno.

Ale kdyby, kdyby bylo, tak by se potvrdily?

Kdyby bylo, tak to by se poznalo, ale v této chvíli je to spekulace. Takže...

Vy jste ale nejdřív říkala, že to výběrové řízení je dostatečně průhledné před časem.

My jsme byli přesvědčeni o tom, že výběrové řízení, tak jak bylo nastavené, takže je dostatečně průhledné, ale s přicházejícím časem a s postupem času s přibývajícími výtkami a s tím vším, co už jsem tady říkala, tak prostě jsem rozhodla, že v této chvíli bude nejlepší výběrové řízení, i když na poslední chvíli, zastavit. A dát ještě další prostor tomu, aby bylo ještě možná více přijatelné a aby ty diskuse, možná komentáře kolem výběrového řízení na pozici šéfa Národního divadla byly co nejvíce, nejvíce přijatelné, aby prostě byly omezeny, tak, pardon.

Co vy jako představitelka významného resortu myslíte, Národní divadlo může řídit jakýkoliv dobrý manažer, anebo jestli je to tak specifická instituce, že by její nový ředitel měl mít zkušenosti s řízením, řekněme, vícesouborového divadla?

V každém případě by to měl být člověk, který nejenom že bude dobrý manažer, ale určitě musí mít vhled do řízení takové to instituce, vůbec vzhled do toho, jakým způsobem se vede taková to instituce, co to je vlastně kultura, jak co potřebují vlastně soubory. Neměl by to být člověk, který bude jednostranně zaměřený, třeba jenom na ekonomiku, ale měl by určitě mít přehled i v této oblasti, protože ... stačí.

Zveřejníte, paní ministryně, jména lidí z komise, která bude nového šéfa Národního divadla vybírat?

My jsme, my jsme říkali už před časem na tiskové konferenci, že jména, jména členů komise zveřejníme v okamžiku, kdy všichni členové, všichni ti, kteří byli osloveni, nám toto potvrdí. Do této chvíle nebyla komise jmenována, protože zatím jsme neměli všechna jména potvrzena. Takže pokud některá jména se ukázala, byly to tipy, které nebyl problém zveřejnit v okamžiku, pokud ty to potvrdily, a já bych je jmenovala. Tak jsme, tak jsme slíbili a v případě, že k tomu dojde, jako že k tomu dojde, pokud výběrové řízení bude vypsané znovu, tak budou i jména zveřejněna. To není nic tajného.

Vy říkáte, pokud výběrové řízení bude vypsané znovu. Je tam možnost, že by nebylo vypsané?

Řekla jsem to špatně. Výběrové řízení určitě bude znovu vypsané, protože pozici ředitele Národního divadla určitě budeme obsazovat.

Děkuju za rozhovor. Alena Hanáková, ministryně kultury Vlády České republiky. Na slyšenou.

Mějte krásný den.

Jan Pokorný

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 12. 4. 2012

Štítky
Osobnosti: Alena Hanáková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme