Hanáková, nebo Mathé? Vybere Schwarzenberg

13. 12. 2011

O novém ministru kultury není ještě rozhodnuto. Celostátní výbor Starostů a nezávislých (STAN) včera pouze navrhl, aby se ministrem stala buď poslankyně STAN Alena Hanáková, nebo rektor AMU a bývalý generální ředitel ČT, nestraník Ivo Mathé.

Hanáková již dřív nominaci přijala, Mathé byl včera po dotazu Práva překvapen.

Vybrat mezi nimi by měl dnes či zítra předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten minulý týden označil Hanákovou za „prominentní političku“. TOP 09 a STAN mají společný poslanecký klub a podle jejich koaliční dohody musí ministra z řad starostů schválit šéf TOP 09.

„Ani jednoho z nich nepreferuji, oba beru stejně vážně. Každý z nich má své výhody,“ uvedl šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka se Mathé stal kandidátem, i když není spolustraníkem, protože po tom volala řada starostů. „Protože jsme s ním nemluvili, tak jsme nerozhodli ještě dnes,“ řekl Gazdík po jednání. Mathého minulý týden prosazovala skupina umělců.

Mathé, který byl zvolen před třemi lety rektorem AMU až do příštího roku, byl do včerejška v cizině. Dnes by se měl setkat se Schwarzenbergem. „Ani jednoho z nich nepreferuji, oba beru stejně vážně. Každý z nich má své výhody,“ uvedl šéf topky.

Podle Gazdíka bude záležet, zda se s Mathém shodnou na politických otázkách. „Musíme znát detailně jeho názory na důležité otázky, jako co si myslí o církevních restitucích, zdravotní či důchodové reformě,“ řekl Právu Gazdík.

„Když člověk vydrží koaliční partnery, tak vydrží i nestraníka,“ podotkl Karel Schwarzenberg.

Schwarzenbergovi nevadí, že Mathé není straník. „Když člověk vydrží koaliční partnery, tak vydrží i nestraníka,“ podotkl šéf TOP 09. Gazdík věří, že by Mathé ctil stranické názory. „Určitě bychom si na něj našli páky.“

Ještě minulý týden Gazdík s nestranickým ministrem nepočítal. Mathému pomohl silný lobbing umělců. Asociace režisérů a scénáristů a Český filmový a televizní svaz jej podpořily v otevřeném dopise adresovaném premiérovi. Starostové jednali o třech kandidátech, děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík u starostů neuspěl.

Mathé: Záleží ještě na řadě okolností

Mathé byl nabídkou překvapen. „Byl jsem lyžovat v Rakousku. Sám bych rád věděl, co se kolem mé osoby děje. Něco jsem sice zaslechl, že mě kdosi nominuje na ministra kultury, ale vůbec o tom nic nevím,“ řekl Mathé a naopak se Práva sám vyptával na podrobnosti, kdo ho nominuje a kdy bylo jaké jednání. Na dotaz Práva, zda by nabídku přijal, řekl, že to záleží na mnoha podmínkách a okolnostech a že je nyní předčasné se k tomu vyjadřovat. Hanáková by podle svých slov nabídku přijala. Novou ministryni by přivítal premiér Petr Nečas. Zatím má v kabinetu pouze jednu ženu – vicepremiérku Karolínu Peake z VV.

„Musíme znát detailně jeho názory na důležité otázky, jako co si myslí o církevních restitucích, zdravotní či důchodové reformě,“ řekl Petr Gazdík.

Besserovi věří, funkci u Starostů uhájil

Starostové řešili včera i kauzu, kvůli které musel odejít z postu ministra kultury Jiří Besser. Ten po jednání řekl, že si myslí, že se před starosty obhájil, a proto zůstává na místě místopředsedy STAN. Jeho ministerskou demisi dnes odnese Nečas na Hrad. Starostové přijali usnesení, v kterém konstatují, „že se pan ministr Besser dopustil přestupku podle správního práva, ale nedopustil se žádného korupčního či jiného nečestného jednání“.

Besser na svůj post rezignoval minulý týden poté, co vyšlo najevo, že byl spolupodílníkem ve společnosti, která koupila byt na Floridě. Besser toto angažmá neuvedl v majetkovém přiznání. A navíc se ukázalo, že jedním ze společníků byl Pavel Hrách odsouzený za korupci. Spisovatel Jiří Stránský Právu řekl, že favorita má: „Rozhodně Ivo Mathé. Nikdo neví o kultuře tolik, co on. A navíc má něco, co málokdo z kulturní branže: je dokonalý manažer. Takže v době, kdy se kultura zmítá v nejistotě, se určitě nenechá oblbnout a bude schopen hledat možnosti, jak jí pomoct.“

A ředitel Národního divadla Ondřej Černý? „Bez komentáře. Přece nebudu komentovat výběr,svého’ ministra.“

Starostové včera podpořili nominaci TOP 09 a do prezidentské volby postavili jako svého kandidáta Karla Schwarzenberga.

Oldřich Danda, Jana Perglerová

Právo, 13. 12. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme