Hanáková: Konec Černého v čele Národního divadla je definitivní

Odvolání ředitele Národního divadla (ND) Ondřeje Černého je konečné. Scéna není v dobré organizační a ekonomické kondici a ministerstvo kultury v čele s Alenou Hanákovou (TOP 09) nemůže coby zřizovatel divadla žádný z kroků z posledních dnů odvolat, stojí v nedělním prohlášení rezortu.

9. 9. 2012

"Tyto kroky byly učiněny po pečlivé, několikaměsíční analýze stavu Národního divadla a Státní opery, a to na základě výsledků provedených externích a interních auditů. Ministryně kultury si je vědoma toho, že změny v nejvyšším vedení jakékoliv organizace vždy vyvolávají vlny emocí a obav, zvláště, jedná-li se o vedení umělecké instituce," tlumočil mluvčí rezortu Jan Vondryska.

Ministryně Alena Hanáková je ochotna o budoucnosti instituce jednat se zástupci divadla v úterý.

Rezort kultury tak reagoval na výzvu současné vedení divadla, které požadovalo kvůli odvolání ředitele s ministryní schůzku. Vedení scény postup ministerstva odmítá a nesouhlasí ani s dočasně pověřeným ředitelem, kterým je ekonomický náměstek rezortu Martin Sankot.

"Navrhujeme, abyste vy osobně i ministerstvo jako celek dále postupovali v rámci příslušných standardů a abyste do funkce prozatímního ředitele Národního divadla zvolila některého ze stávajících členů vedení ND," stojí v otevřeném dopise. Divadelníci chtějí do čela scény někoho se zkušenostmi a také nejlépe s přehledem o současném divadlu.

Ministerstvo odvolalo z funkce ředitele ND Černého v pátek. Ministryně tak učinila na základě auditu a také se jí nelíbilo, jak došlo ke spojování scény a Státní opery. Rozhodnutí má podle jejích vlastních slov vést ke stabilizaci a uklidnění situace v Národním divadle.

Vedení divadla již v pátek odeslalo ministryni kultury první dopis, kde vyzývá rezort, aby připravil nové výběrové řízení. Ondřej Černý byl jmenován do funkce ředitele 1. dubna 2007. Mandát Černého končí na konci března příštího roku. Současné vedení divadla je proto znepokojené, protože srovnatelné evropské divadelní domy znají jméno svého budoucího ředitele nejméně dva roky dopředu. Navíc v tuto chvíli scéna dokončuje program na příští sezonu a je ve fázi příprav sezony 2014/2015.

Denisa Šindlerová

mediafax.cz, 9. 9. 2012

Štítky
Osobnosti: Alena Hanáková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme