Hanáková: Chci dotáhnout některé věci do konce

Rozhovor s poslankyní Alenou Hanákovou

14. 12. 2011

Alena Hanáková je jedinou kandidátkou na ministryni kultury Bývalá starostka Vizovic slibuje jiný než úřednický přístup. Bývalá starostka Vizovic a dnes poslankyně sněmovny Alena Hanáková (STAN) má blízko k tomu, aby se stala ministryní kultury. Nahradit by měla Jiřího Bessera. Ten minulý čtvrtek rezignoval, když vyšlo najevo, že v majetkovém přiznání neuvedl podíl ve společnosti Comoros Group. Hanáková je jedinou adeptkou, se kterou se příští týden setká premiér Petr Nečas předtím, než prezidentovi předloží jméno kandidáta na ministerský post. Václav Klaus již dříve prohlásil, že Hanákovou by na místě ministryně uvítal.

Vaše jméno jako možné nástupkyně Jiřího Bessera se objevilo okamžitě po jeho rezignaci. O vás je známo, že se zajímáte o kulturní agendu?

Myslím, že je to proto, že TOP 09 a Starostové mě už dlouho znají a vědí, že jsem se kulturou zabývala celý život, i v období, kdy jsem pracovala v komunální politice.

Se kterými konkrétními projekty máte zkušenosti?

Z těch největších jsem jako starostka Vizovic podporovala festival Masters of Rock nebo Trnkobraní. Deset let jsem ve Vizovicích uváděla literární večer, byla jsem spoluautorkou klubových večerů, na kterých se prezentovaly firmy, byly to také módní přehlídky. Hrála jsem ochotnické divadlo. Vizovice mají městskou památkovou zónu, a tak jsem se jako členka památkové komise ministra Jehličky na kulturu dívala z i pohledu památkové péče.

Jsou ale zkušenosti s regionální kulturou využitelné i na místě ministryně kultury?

Aspoň trochu nahlédnete do života lidí, kteří mají ke kultuře vztah. Doufám, že díky svým zkušenostem budu mít ke své práci i jiný vztah než jen ten úřednický.

Jakou máte představu o agendě ministerstva kultury?

Pracovala jsem v parlamentním výboru pro školství, kulturu, vědu, tělovýchovu a sport. Také díky tomu, že dosavadní ministr byl z našeho klubu a informoval nás o zásadních věcech, které musel řešit, mám nějaké povědomí.

Co si tedy myslíte o požadavku na inventarizaci majetku, který se má stát součástí církevních restitucí? Nehrozí, že tento požadavek může restituce znovu zablokovat?

Na vyrovnání s církvemi je už nejvyšší čas. Je třeba, aby se ta situace dořešila, aby se jednání dovedlo do konce.

Takže nebudete na rozdíl od Jiřího Bessera podporovat inventarizaci?

Jsem skeptická. Je tam nějakých sto tisíc položek, které by se měly zpracovávat, asi by to bylo náročné na proceduru. To se musí promyslet.

Považujete za vhodné sloučení Národního divadla se Státní operou Praha, které Jiří Besser hodlal provést do roku 2014?

O tomto kroku mě přesvědčilo to, že mají být zachovány všechny soubory. Návrh s tím počítá. Nejen s úsporou, která by měla vést například i ke zvýšení platů umělců. Mohlo by to být pozitivní. Vím, že hodně lidem je to proti mysli, ale za tím vidím jen strach z neznáma.

Dalším velkým tématem je zákon o české kinematografii, který je před přijetím. Souhlasíte s tím, že by film měl být financován z televizní reklamy a z poplatků kinařů a distributorů? Měl by navíc přispívat i stát, což současný návrh neřeší?

Vím, že návrh zákona je u legislativní rady vlády. V tuto chvíli k tomu nechci dávat žádné podrobnější hodnocení. Je potřeba se s těmi věcmi seznámit podrobně a pokračovat v nich dál. Podpora kinematografie je ale velmi důležitá.

Odborná veřejnost si „vydupala“ proti vám kandidáta Iva Mathého, protože nevěří ve vaše odborné znalosti. Ivo Mathé nakonec kandidaturu odmítl. Jste připravena na to, že vám bude předhazována malá kompetentnost?

Chápu, proč chtěli Iva Mathého, jeho práce si velmi vážím. Byla bych naivní, kdybych si myslela, že nás nebudou srovnávat a že mi všichni budou děkovat. Pan Mathé má velké zkušenosti, velmi by mě potěšilo, kdybychom našli možnost spolupráce.

Magdalena Čechlovská

Hospodářské noviny, 14. 12. 2011, Rubrika: Kultura, str. 10

Štítky
Osobnosti: Alena Hanáková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme