Haasová: Desetiletí trvající drancování kraje se nesmí opakovat

Rozhovor s kandidátkou na hejtmanku Karolou Haasovou

Je to poprvé, co lékařka a ústecká zastupitelka za TOP 09 Karola Haasová vede kandidátku své strany do voleb. „Cítím velkou odpovědnost,“ říká o své nové roli. Krajské volby vidí jako prostředek, jak pomoci Ústeckému kraji. „Náš kraj si zaslouží lepší zacházení. Desetiletí byl jen drancován a plundrován ve prospěch celé země a nic za to nedostával zpátky. To se už nesmí opakovat,“ říká kandidátka TOP 09 a Starostů na hejtmanku Ústeckého kraje.

11. 9. 2012

Ve vašem volebním programu některé věci slibujete, jiné plánujete a další požadujete. Co z toho jsou tedy proklamace a co hodláte dodržet v každém případě?

Všechno jsou závazky. Nic není proklamace.

Takže když slibujete audit hospodaření Krajské zdravotní, zajistíte jeho provedení bez ohledu na to, zda budete ve vedení kraje, či v opozici?

Podezřelá výběrová řízení na IT technologie, prádelnu, vracení evropských dotací kvůli předraženým nákupům a další aktivity Krajské zdravotní po auditu volají, nemyslíte? Takže audit provedeme v každém případě.

Zaujal mě další slib, že zastavíte omezování péče v regionálních nemocnicích bez ohledu na jejich vlastníka. Jak toho chcete dosáhnout, když kraj na všechny nemocnice nemá faktický vliv?

Nechceme nekoncepční rušení akutních lůžek, specializovaných oddělení a pracovišť podle byrokratického diktátu VZP, případně ministerstva zdravotnictví od stolu. A kraj musí být aktivní při jednáních o smlouvách s pojišťovnami a ministerstvem. Zatím jen pasivně přihlíží a nedělá vůbec nic, takže i vy z toho máte dojem, že nemá žádný vliv.

Zeptám se ještě na jeden váš slib. Slibujete otevřená a transparentní výběrová řízení na veřejné zakázky. Jen pro ilustraci: i v případě zakázky na propagaci rekultivací, kvůli které sedí náměstek hejtmanky Pavel Kouda ve vazbě, šlo o otevřené výběrové řízení. V čem tedy budou otevřená řízení v podání TOP 09 a Starostů jiná?

Prosazujeme elektronické aukce, které vylučují vypisování zakázek „ušitých na tělo“ spřáteleným firmám.

Součástí dlouhodobé image vaší strany je odpor k losovačkám. I když ty už současný zákon zakazuje, tento dotaz považuji za důležitý vzhledem k důvěryhodnosti vaší strany. Proti losovačkám totiž aktivně vystupoval i předseda ústecké TOP 09 Jakub Zavoral, ačkoliv v minulosti se jich jeho firma EDS Holding aktivně účastnila a získala v nich zakázky za desítky miliony korun. Jak tohle vnímáte?

Byla jsem to já s Jakubem Zavoralem, kdo jsme přinutili hejtmanku Janu Vaňhovou zrušit losovačky například na zakázku stavby komunikace u Roudnice za 432 milionů korun, likvidaci splaškových vod v zóně Triangle za 261 milionů, komunikaci u Chomutova za 192 milionů. Nikdo jiný neudělal v našem kraji pro zrušení losovaček víc než já a Jakub Zavoral. To je realita. A to, že se v minulosti zúčastnil losovaček… on přece nebyl ten, kdo určoval způsob, jak budou výběrová řízení provedena. V okamžiku, kdy to ze své pozice mohl ovlivnit, tak to ovlivnil.

Další oblíbené téma TOP 09 je kritika klientelismu. Opět vám dám příklad, který tomu podle mého odporuje. Jak může TOP 09 odmítat klientelismus, když její ústecký zastupitel Miroslav Král získal v ústeckém muzeu post náměstka ředitele bez výběrového řízení, a navíc v době, kdy TOP 09 v Ústí v současnosti spolu s ČSSD a KSČM vládne?

Ve městě vládne ČSSD, nikoli TOP 09. To je fakt. A pokud hlasujeme někdy stejně, je to dané konkrétní věcí, o které se rozhoduje. Miroslav Král se stal zaměstnancem muzea za mzdu zhruba 17 000 korun hrubého. Ještě před pádem vlády ODS a ČSSD dostal od lidí z ODS a SZSP nabídku být náměstkem primátora za 50 tisíc korun měsíčně, což odmítl. Kdyby se pan Král a TOP 09 řídili klientelistickými zájmy, byl by teď náměstkem primátora, nemyslíte?

Pojďme se ohlédnout za posledními čtyřmi roky krajské vlády ODS a ČSSD. Jakou oblast podle vás stávající koalice zanedbávala nejvíce a kterou je podle vás nejdůležitější po volbách, řekněme, spravit?

Velmi zanedbávala transparentnost a otevřenost, tedy zveřejňování informací, rozhodnutí, zakázek, investic, komunikaci s občany a médii. O způsobu zadávání veřejných zakázek není pochyb, že byl špatný. Stejně tak postoj kraje k životnímu prostředí a ovzduší, kdy kraj zcela ignoroval nesouhlasné hlasy se skladováním a spalováním ostravských kalů v našem kraji a klidně úřad tuto zrůdnost povolil. A rozhodně správa Krajské zdravotní. O zkompromitovaném systému rozdělování evropských dotací a hrozbě vracení peněz asi nemá smysl více hovořit.

Dost kritizujete ČSSD. Je pro vás v současném složení kandidátky přijatelný partner pro případné vyjednávání o nové vládě kraje?

Pavel Kouda je ostudou ČSSD, stejně jako je Jiří Šulc, schovávající se před reportérkou České televize na toaletě, ostudou ODS. Mezi těmi dvěma je obtížné si vybírat.

Máte pevně dáno, s kým do společné koalice za žádnou cenu nepůjdete?

Ano, TOP 09 nepůjde do koalice s KSČM.

Jak hodnotíte čtyřletou práci stávající krajské opozice – KSČM a Severočechů. cz? V případě, že TOP 09 a Starostové skončí po volbách v opozici, co budete dělat jinak?

O kvalitě práce opozice svědčí to, že paní hejtmanka zrušila losovačky až po tlaku TOP 09. V krajském zastupitelstvu se proti nim nevyhradila ani KSČM, ani S.cz. Navíc, slyšel jste na posledním krajském zastupitelstvu, které se konalo několik hodin po zadržení náměstka hejtmanky Pavla Koudy (zasedání proběhlo minulou středu – pozn. red.), že by se o to opozice zajímala? Že by navrhla jeho odvolání z křesla náměstka či rady kraje? Nic takového z úst opozice nezaznělo.

Pokud proniknete do zastupitelstva, zasadíte se o to, aby se klíčové funkce ve statutárních orgánech subjektů s majetkovou účastí kraje (např. Krajská zdravotní) odpolitizovaly?

Na manažerské pozice musí být vypsáno transparentní výběrové řízení tak, jak to prosadila TOP 09 v ústeckém Dopravním podniku. Místa v představenstvu a dozorčí radě by měla být vyhrazena politikům, protože ti nesou zodpovědnost za správu krajského majetku. Ale neměly by to v žádném případě být funkce placené.

Jaký volební zisk byste považovala za úspěch?

Můžeme pouze překvapit. Našim cílem je takový výsledek, který by mohl vést k rozbití stávající koalice ČSSD a ODS.

Současná centrální vláda včetně ministra financí Miroslava Kalouska je silně nepopulární. Nemáte strach, že na toto v krajských volbách doplatíte?

Tyto obavy mám. Vyjádření ministra Kalouska v případu Vlasty Parkanové je nešťastné a chování samotné Vlasty Parkanové je vyloženě průšvih. Na druhou stranu k tomu, že je třeba více zdanit spotřebu a méně práci, že je třeba adresnější výplata sociálních dávek a větší postih těch, kteří je zneužívají, se hlásím.

PROFIL

Karola Haasová

• Narodila se v Ústí v roce 1964, od roku 1988 nepřetržitě pracuje v Centru imunologie a mikrobiologie Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem. Počátkem 90. let působila ve zdravotní komisi ODS, poté byla členkou US-DEU a v listopadu 2010 vstoupila do TOP 09.
  • Politické zkušenosti dosud sbírala na komunální úrovni. V letech 1998 až 2006 zasedala v ústeckém zastupitelstvu. Mezi roky 2002 a 2006 vykonávala funkci městské radní. Po čtyřleté pauze se v roce 2010 do zastupitelstva vrátila v barvách TOP 09, za niž kandidovala z 5. místa. Ze zvolených kandidátů TOP 09 získala nejvíce preferenčních hlasů.
  • Karola Haasová je vdaná a má dvě dcery.
Jan Horák

Mladá fronta DNES, 11. 9. 2012, Rubrika: Severní Čechy, str. 3