Gregora: Iniciativa lékařských odborářů je hodně zvláštní

Rozhovor s poslancem Martinem Gregorou

27. 5. 2011

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

S navrhovanými změnami v systému zdravotnictví dnes ministr Heger seznámil poslance příslušného sněmovního výboru. V parlamentu je novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která ruší zákaz připlácet si na lepší péči. Zvednout by se měl taky poplatek za pobyt v nemocnici ze 60 na 100 korun za den. To je ale jen malá část reformy, kterou ministerstvo zdravotnictví připravuje. Tento týden se zástupci koalice shodli i na dalších úpravách. O dnešním vystoupení Leoše Hegera ve sněmovním zdravotnickém výboru budu mluvit s jeho místopředsedou Jiřím Štětinou z Věcí veřejných. Dobrý den.

Jiří ŠTĚTINA, místopředseda sněmovního zdravotního výboru, poslanec /VV/

Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A taky jedním z jeho členů Martinem Gregorou z TOP 09. Dobrý den.

Martin GREGORA, člen sněmovního zdravotního výboru, poslanec /TOP 09/

Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Štětino, máte nějaké vážnější výhrady k tomu dnešnímu vystoupení pana ministra Hegera, respektive k návrhům, které prezentoval?

Jiří ŠTĚTINA

Já k nim nemám vůbec žádné výhrady, naopak si myslím, že velmi dobře reagoval na některé obvyklé poznámky kolegů nebo respektive jednoho kolegy ze sociální demokracie. A myslím si, že pan ministr předložil naprosto reálný a velmi slušně přednesený návrh, se kterým souhlasíme. Navíc já o tom jednám v podstatě už minulých 14 dní, takže já to musím jedině podpořit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Gregoro, myslíte si, že návrhy ministra Hegera projdou sněmovnou bez problémů, bez komplikací? Alespoň podle toho, co jste dnes viděl na jednání zdravotnického výboru.

Martin GREGORA

Tak bez problémů určitě neprojdou, ale určitě stejně jako pan poslanec Štětina, který ho moc zdravím, tak určitě se budem snažit, aby teda nakonec prošly. Ale bez problémů to nebude.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A kde vy byste viděl ty největší možné zádrhele?

Martin GREGORA

Tak největší možné zádrhele v podstatě jsou v tom, že sociální demokracie má jinou představu určitého rovnostářského způsobu přístupu ke změnám ve zdravotnictví. A koalice se snaží jít cestou individuální odpovědnosti.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ovšem vládní koalice, alespoň zatím, má v Poslanecké sněmovně dost výraznou většinu. Pane poslanče Štětino, vyjednávači Věcí veřejných v rámci koalice mají problém s určením základní péče a té, na kterou se bude připlácet. Žádají speciální zákon. Sdílíte tento názor, nebo by vám stačila ministerská vyhláška?

Jiří ŠTĚTINA

Ne, já si myslím, že to je jaksi nepochopení našich výhrad. My máme skutečně jiný názor, trošku odlišný, to je právě na stanovení standard, nadstandard, zda vyhláška nebo zákon, nárok, nadnárok. To já myslím, že tam se to vyřeší, protože v současné době funguje vyhláška ministerstva zdravotnictví, což je vlastně základ, standard pro další poskytování zdravotní péče. A my si myslíme, že jedině nárok a nadnárok by měl být formou zákona, ale to už je vlastně v té novele zákona 48, takže tady, myslím, problém nebude. My máme jediný problém, že prostě Věci veřejné považují amalgámovou plombu za standard. To je zatím něco, o co je jediný spor, který je docela, bych řekl, základním, ale myslím, že i to se vyřeší, protože pan ministr má návrh, že se to stáhne z toho balíku, bodu a bude se to pak řešit v té velké novele.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tady asi nebude problém s tím, aby Věci veřejné ve sněmovně zvedly ruku pro tyto návrhy z dílny ministra zdravotnictví.

Jiří ŠTĚTINA

Já samozřejmě nemohu hovořit za kolegy ostatní, my to samozřejmě probíráme na zdravotní komisi, kterou vlastně máme už od prosince loňského roku. My máme své poradní orgány, to znamená, chodí k nám na jednání odbory, lékařská komora, lékárenská komora. Čili, když někoho potřebujeme, jeho názor, tak se snažíme tento názor uplatnit, ale musíme to dát do souladu s koaliční smlouvou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Gregoro, když tady je řeč o komoře lékařů a o dalších organizacích, například odborech. Včera vydaly společné prohlášení, které vyzývají k sebeobraně lékařů proti připravované reformě. Jak vy vnímáte nebo hodnotíte tuto iniciativu?

Martin GREGORA

Je to iniciativa, byť svým způsobem očekávaná, tak trochu zvláštní, protože nedávná akce Děkujeme, odcházíme, kdy vlastně jak lékařská komora, tak Lékařský odborový klub tvrdily opak, že jo, tvrdily, že reformou v rámci souhlasí a tehdy už byly známý ty všechny základní kroky, kterými by se zdravotní reforma u nás ubírala. Takže, dalo se to čekat, ale mluvili před tím trošku jinak, no.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Dodává poslanec za TOP 09, člen zdravotnického výboru Martin Gregora. Loučím se taky s místopředsedou zmíněného výboru Jiřím Štětinou z Věcí veřejných. Pánové, díky a přeji hezký zbytek dne.

Jiří ŠTĚTINA

Ano, já taky děkuju a hezký víkend. Na shledanou.

Na shledanou.

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 27. 5. 2011