Gazdík: Zrušíme imunitu poslanců a porodné

Online rozhovor s lídrem TOP 09 ve Zlínském kraji

5. 5. 2010

Lídr zlínské kandidátky TOP 09 Petr Gazdík v chatu se čtenáři on-line deníku TÝDEN.CZ zkritizoval porodné a prozradil, že se nebojí smrti.

Celý chat s Petrem Gazdíkem

Předseda politického hnutí Starostové a nezávislí a lídr zlínské kandidátky za TOP 09 Petr Gazdík chce zrušit poslaneckou imunitu, porodné i kouření v restauracích a naopak posílit pravomoci obcí a měst. Plošné vyplácení sociálních dávek je podle něj nesystémové, naopak volební program "jeho" strany je prý vrchol sociální odpovědnosti.

Kořeny programu TOP 09 sahají podle Gazdíka až do dob Mojžíše a biblického desatera. Na současném systému sociálních dávek se mu nelíbí, že je pobírá přes polovinu obyvatel. "Vidíte kolem 54 procent těžce potřebných? Možná proto nezůstává na ty skutečně potřebné," reagoval Gazdík na dotaz čtenáře, kterému plán TOP 09 na rozdělování sociálních dávek připadá příliš tvrdý.

Gazdík v chatu se čtenáři on-line deníku TÝDEN.CZ odsoudil i porodné, které se vyplácí všem matkám po narození dítěte bez ohledu na příjem rodiny. Plošná sociální dávka pro všechny je podle Gazdíka "systémový nesmysl".

Vzrůstající počet bezdomovců a žebráků souvisí podle Gazdíka s "morální krizí, krizí rodiny a také s tím, že obce a města nejsou větší rodinou - společenstvím lidí žijících pospolu". To, že v jeho obci Suchá Loz nemají žádné bezdomovce, je prý i jeho zásluha . Podle svých slov se coby starosta řeší nelehké situace tamních obyvatel, kteří ví, že jim obec z nejhoršího pomůže. "Řešením je podle mne podpora funkčních rodin a převedení co nejvíce pravomocí spolu s finančními prostředky na obce a města," domnívá se starosta Gazdík.

TOP 09 by v Praze porazila ODS

Jednička TOP 09 na Zlínsku slíbila, že pokud se strana dostane do sněmovny, předloží návrh zákona na zrušení poslanecké imunity, kterou označil za nemravnou. Místo ní by podle něj měli mít poslanci tzv. indemnitu (poslance či senátory by nebylo možné trestně stíhat za projevy učiněné v parlamentu - pozn.red.).

A čím mohou podle předsedy politického hnutí Starostové a nezávislí obohatit starostové malých obcí vysokou politiku? "Měli by přinést každodenní zkušenost, znalosti z praxe a řešení skutečných problémů lidí."

Gazdík na sebe prozradil, že je praktikující katolík, nemá strach ze smrti, ale trochu z umírání. "Podle mne není důležité kolik let budu žít, ale zda ty roky co prožiji stály za to," zafilosofoval si.

vok
tyden.cz, 5. 5. 2010, rubrika: volby
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme