Gazdík: Zrušení daňového zvýhodnění stravenek

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

9. 8. 2011

moderátorka

Koalice má opět jedno ošidné téma a není jisté, jak ho stráví. Jde o plán ministra financí Kalouska ohledně zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Po dvouhodinovém jednání ministrů a finančních expertů Věcí veřejných s předsedou odborové centrály Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem uvedl předseda poslaneckého klubu véčkařů Vít Bárta, že Věci veřejné jsou proti zrušení stravenek a výhrady že mají i k rušení superhrubé mzdy. Za tento postoj kritizuje Věci veřejné šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík s tím, že celý problém měly nejprve nastolit před koaličními partnery. A právě Petra Gazdíka teď vítám ve vysílání, dobrý den. Tak, bohužel se zdá, že spojení nám vypadlo. Druhým hostem nicméně měl být i ekonomický expert Věcí veřejných, místopředseda rozpočtového výboru, poslanec Radim Vysloužil. Tak bohužel ani s ním se nepodařilo spojení. Budeme se pokoušet získat oba pány pro vysílání Rádio Česko v příštích vteřinách.

moderátorka

Tak mám potěšitelnou informaci. V tuto chvíli jsme ve spojení s Petrem Gazdíkem, šéfem poslanců TOP 09 a Starostů, dobrý den.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09 a STAN/

Hezký dobrý den přeji.

moderátorka

A druhým hostem je i ekonomický expert Věcí veřejných, místopředseda rozpočtového výboru, poslanec Radim Vysloužil, dobrý den i vám.

Radim VYSLOUŽIL, ekonomický expert strany, místopředseda rozpočtového výboru, poslanec /VV/

Dobrý den.

Petr Gazdík o názorovém obratu VV:

Při koaličních jednáních nikdy z úst koaličních partnerů z Věcí veřejných nezazněla sebemenší výhrada k tomu, že by se daňová výhoda na stravenky neměla rušit. Současný obrat o 180 stupňů je pro nás překvapením.

Nepovažujeme za politicky korektní, aby koaliční partneři tyto věci nám sdělovali prostřednictví médií po jednání s odbory. To skutečně nepatří k dobré politické kultuře.

moderátorka

Jen pro posluchače připomínám, že jde o to, o plán ministra financí Miroslava Kalouska ohledně zrušení daňového zvýhodnění stravenek, což Věci veřejné ústy Víta Bárty odmítají. Pane Vysloužile, proč jste jednali samostatně s odbory a věc jste nejprve neprodiskutovali se svými koaličními partnery?

Radim VYSLOUŽIL

To jednání my probíráme se všemi zúčastněnými subjekty a odbory chtěly, chtěly jednat. Takže jsme s nimi jednali.

moderátorka

Nejsou ty zúčastněné subjekty prioritně vaši partneři v koalici?

Radim VYSLOUŽIL

Samozřejmě, že jednání o stravenkách už nějaké proběhlo a doufám, že proběhne, proběhne v budoucnu.

moderátorka

Kdo jednání s Českomoravskou konfederací odborových svazů vlastně inicioval a proč?

Radim VYSLOUŽIL

Já se omlouvám, já nejsem v současně době, v současně době v republice. Já teď nevím, kdo inicioval teď tuhle záležitost.

moderátorka

Pane Gazdíku, vy argumentuje také koaliční dohodou. I pan Vysloužil říká, že o stravenkách v koalici už řeč byla. Co přesně tedy bylo v rámci koalice dohodnuto ohledně rušení téměř čtvrtiny ze 118 daňových výjimek, které má v plánu ministr financí Kalousek a mezi něž tedy patří i stravenky.

Petr GAZDÍK

Ano, v koalici při koaličních jednáních, a já jsem členem K9, bylo na všech jednáních o koaliční smlouvě jednáno i o stravenkách a nikdy z úst koaličních partnerů z Věcí veřejných nezazněla sebemenší výhrada k tomu, že by se daňová výhoda na stravenky, stravenky neměla rušit. Ministr financí to obsáhle argumentoval na několika K9 a jejich současná, současný obrat o 180 stupňů je pro nás překvapením. A jak jste i vy řekla, nepovažujeme za politicky korektní, aby koaliční partneři tyto věci nám sdělovali prostřednictví médií po jednání s odbory. To skutečně nepatří k dobré politické kultuře.

moderátorka

Pane Vysloužile, když jste i sám říkal, že jednání o stravenkách už proběhlo, tak jak Petr Gazdík, člen K9, říká, nikdy Věci veřejné k tomu neměly odmítavý postoj, tedy k tomu, že by se mělo rušit daňové zvýhodnění stravenek. Proč tedy teď ten obrat o 180 stupňů?

Radim VYSLOUŽIL

Nesmíme zapomenout, že stravenky mají podpůrný efekt především v době ekonomické recese, protože, protože podporují ekonomiku, a to především služby. Další věc je samozřejmě podpora a zlepšení životního, životosprávy zaměstnanců, které se promítne do lepšího zdravotního stavu obyvatel...

moderátorka

Promiňte, a tyto důvody jste neznali dřív, když jste se nevymezili na jednání K9 proti těmto stravenkám?

Radim VYSLOUŽIL

Já se omlouvám, já jsem nebyl na K9, takže nemůžu hodnotit, co přesně bylo řečeno na K9.

moderátorka

A vaši kolegové z Věcí veřejných vás neinformovali o tom, proč najednou vlastně by byli pro to, aby stravenky nerušilo se jejich daňové zvýhodnění?

Radim VYSLOUŽIL

Já jsem celou dobu říkal ve Věcech veřejných, že, že převažují výhody nad nevýhodami, co se týká stravenek. Takže...

moderátorka

Výhody zachování daňového zvýhodnění.

Radim VYSLOUŽIL

Zachování daňového zvýhodnění, protože tam vidím opravdu mnoho a mnoho výhod pro nejen zaměstnance, ale i zaměstnavatele, i pro celou ekonomiku.

moderátorka

Čili u vás jako jedince z Věci veřejných obrat o 180 stupňů nenastal.

Radim VYSLOUŽIL

Ne.

moderátorka

Ale nastal u těch, kteří jednali na K9, čemuž se teď diví jejich koaliční partneři. Pane Gazdíku, vy jste uvedl, teď cituji: "Pohár naší trpělivosti začíná přetékat." Co to znamená? Mohou se stravenky stát osudným pro koalici?

Petr GAZDÍK

Samozřejmě je to jeden, jeden z dalších problémů, který koaliční partner, Věci veřejné vytvořily. A já souhlasím s panem Vysloužilem s tím, že skutečně naše ekonomika potřebuje podpůrné efekty a zvláště v této době, kdy trhy padají o desítky procent. Je potřeba hlavně stabilitu, je potřeba ukázat, že Česká republika je stabilní a důvěryhodnou zemí. V takovém případě by Věci veřejné měly zvážit obraty o 180 stupňů.

moderátorka

Tento podpůrný efekt ovšem nevidíte v tom, že se nebudou rušit daňové zvýhodnění stravenek.

Petr GAZDÍK

Samozřejmě jsme, jsme celou dobu nabádáni mezinárodními ekonomickými institucemi k tomu, abychom rušili daňové výjimky, protože Česká republika má skutečně velké množství daňových výjimek a mezi ně stravenky patří. A stravenky jsou tou výjimkou, která má největší fiskální dopad na rozpočet České republiky.

moderátorka

Pane Vysloužile, ministři za VV mají podle vyjádření Víta Bárty výhrady k rušení superhrubé mzdy, z níž lidé odvádějí 15 %. Podle plánu Miroslava Kalouska by se měl vrátit princip danění hrubé mzdy se sazbou 19 %. A Vít Bárta postoj véčkařů vysvětluje tak, že nechtějí, aby došlo k dalšímu propadu v příjmech rozpočtu. Jaké jsou tedy vaše výpočty, jak velký by mohl být podle vás ten výpadek příjmů zrušením superhrubé mzdy?

Radim VYSLOUŽIL

Já právě chci upozornit hlavně na to, že pokud dojde ke zrušení superhrubé mzdy a bude mít to následek na, následek, výpad, na výpadek příjmů v rozpočtu...

moderátorka

A měl by takový následek být podle vašich propočtů?

Radim VYSLOUŽIL

Ano, ano.

moderátorka

Protože přece jen ta hrubá mzda pak bude daněna 19 %.

Radim VYSLOUŽIL

Avšak tam, avšak tam bude výpadek, výpadek tam bude v příjmech v rozpočtu, a my chceme právě slyšet od ministra financí, kde chce tyto peníze vzít, popřípadě kde chce...

moderátorka

Jak velký výpadek jste propočítali, pokud mluvíte o výpadku, buďme konkrétní.

Radim VYSLOUŽIL

Já nechtěl bych konkrétní čísla říkat. My to chceme slyšet především od ministerstva financí, které má potřebné informace k tomu, aby, aby mohlo kvalifikovaně odpovědět na tuto otázku.

moderátorka

Promiňte, jen ministerstvo financí už uvedlo, že zrušení části výjimek, tak jak má v plánu, tedy ta čtvrtina výjimek ze 118, by přineslo do státní kasy 5 miliard korun. S tím vaše propočty nesouhlasí?

Radim VYSLOUŽIL

Nesouhlasíme, ano.

moderátorka

Tolik tedy místopředseda rozpočtového výboru, poslanec a ekonomický expert Věcí veřejných Radim Vysloužil. Děkuji vám, na shledanou.

Radim VYSLOUŽIL

Na shledanou.

moderátorka

A děkuji za účast ve vysílání také šéfovi poslanců TOP 09 a Starostů Petru Gazdíkovi. Na shledanou.

Petr GAZDÍK

Děkuji za pozvání, na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 9. 8. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme