Gazdík: Ze strany VV jde jen o čirý populismus

7. 1. 2012

Věci veřejné na pondělním jednání K9 navrhnou zrušit, případně spojit vybrané státní úřady. Sníží se tím nároky na státní rozpočet. Podle vedení strany by to mělo ušetřit až dvě miliardy korun, které jsou nutné k vyrovnání státu s církvemi. Tento návrh by dle předsedy Radka Johna zamezil tomu, aby peníze na restituce šly z kapes daňových poplatníků. Karolína Peake dodala, že spuštěním restitucí bez předchozího šetření dojde ke snížení prostředků, které jsou ze zákona rozdělovány například mezi policii a vězeňství.

TOP 09 a ODS tento krok odmítají, tvrdí, že jde o populismus. Stejného názoru je i politolog Lukáš Jelínek, který tvrdí, že kdyby VV chtěly skutečně šetřit, neprosadily by rozdělení branně bezpečnostního výboru a také by podle něj určitě dokázaly předvést efektivnější hospodaření na ministerstvu školství.

"Navrhujeme spojit některé vybrané centrální úřady a vybraná ministerstva, což významně sníží finanční nároky státu na státní rozpočet, a tím můžeme dostát ekonomickým cílům vlády, aniž půjdou peníze z kapes daňových poplatníků," řekl předseda Věcí veřejných (VV) na tiskové konference. John zároveň sdělil, že VV chtějí na pondělním jednání požádat, aby se premiér Petr Nečas a také celá K9 zabývali situací kolem MUS.

Miroslav Kalousek: "Těžko lze přistoupit na diskusi o tom, za jakých podmínek někdo dodrží už uzavřenou dohodu," řekl Kalousek. "Budu něco komentovat, až to bude konkrétní. Považuji to za zviditelňovací výstřel od stolu po několika lahvích těžšího vína," komentoval Kalousek návrh VV na slučování ministerstev.

Věci veřejné tak daly na stůl konkrétní podmínky, za kterých jsou ochotné podpořit církevní restituce - o pět procent nižší výdaje na státní správu a sloučení některých ministerstev. Kvůli církevním restitucím nechtějí zvyšovat daně, snižovat sociální dávky ani prohlubovat schodek rozpočtu.

Jestliže se VV s partnery ve vládě shodnou na způsobu, jakým na církevní restituce ušetřit peníze, potom "není nic proti tomu", aby odsouhlasily současný návrh podoby navrácení konfiskovaného majetku církvím, dodal Bárta.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík nejde o seriózní snahu ušetřit peníze, ale jen o  to, aby Věcem veřejným vyšplhaly preference.

Jaká ministerstva by případně VV chtěly sloučit, odmítlo vedení strany na tiskové konferenci uvést. "Máme konkrétní návrh na sloučení ministerstev, ale samozřejmě chceme tento návrh napřed prezentovat koaličním partnerům," vysvětlil John s tím, že jeho strana je připravena sama navrhovaná úsporná opatření podstoupit. VV mají své ministry v  resortech školství, dopravy a místního rozvoje.

Podle informací ČT chtějí VV sloučit ministerstvo pro místní rozvoj s  ministerstvem životního prostředí, které řídí Tomáš Chalupa z ODS.

A co na to zbytek koalice? Gazdík a Sobotka: Jde o populismus

ODS i TOP 09 ale nové podmínky nejmenšího koaličního partnera odmítají a zároveň po něm chtějí, aby původní dohodu, uzavřenou v září, dodržel.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) si VV nemají klást další podmínky k už uzavřené dohodě o restitucích. Občanstí demokraté podle předsedy jejich poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury úspory v  centrální správě podporují. Návrh církevních restitucí je ale podle něj samostatnou věcí, na níž by se koalice měla dohodnout.

S návrhem prý Věci veřejné přicházejí pozdě. "Je to z mého pohledu populismus, nic víc. Seriozní debata o zmenšení počtu ministerstev, ta měla být na stole v momentě, kdy se sestavovala koaliční dohoda. Já si dovedu představit zrušení ministerstva kultury, ministerstva pro místní rozvoj, ale v dané chvíli to vůbec není otázka pro tuto vládu," komentoval návrh VV Přemysl Sobotka z ODS.

Podobný názor má i předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Nejde podle něj o seriózní snahu ušetřit peníze, ale jen o to, aby Věcem veřejným vyšplhaly preference. Ve správě by se ale podle něj ušetřit dalo. "Samozřejmě, že se v centrálních úřadech dá ušetřit velké množství peněz. To, jakým způsobem plýtvá ministr školství, to, kolik peněz dává za nepotřebné projekty..., na tom samozřejmě jde ušetřit. Ministerstvo školství, tak jak mu bobtnají lidé, tam se o nějaké restrukturalizaci ministerstva dá bavit," dodal Gazdík.

Věci veřejné už dříve žádaly ministra financí Miroslava Kalouska, aby vysvětlil, kde na restituce církví vezme peníze. Ten ale tvrdí, že zdroj má. "V roce 2013 bude v platnosti zákon o zadávání veřejných zakázek a ten, jak ministr Jankovský ukázal v překl. zprávě, ušetří šedesát miliard," řekl ČT Kalousek.

Jedná se přitom o vyplácení 59 miliard během třiceti let. K tomu církve dostanou zpátky lesy, pole, rybníky a budovy v hodnotě dalších 70 miliard korun.

lub

ct24.cz, 7. 1. 2011, Rurika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme