Gazdík: Zákon o veřejné prospěšnosti může řešit situaci vydavatelů a knihkupců

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

26. 5. 2011

Vláda včera odsouhlasila zvýšení dolní sazby DPH, a to od příštího roku z 10 na 14 %, o rok později bychom měli mít jen jednu sazbu 17,5 %. Už dřív jste mohli taky zaznamenat, že proti tomuto plánu se poměrně dost bouří vydavatelé a knihkupci. Měli naplánovanou schůzku s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, kterou se snažil zprostředkovat jeho stranický kolega Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů. A je tady, dobrý den.

Pěkné dobré ráno.

Zprostředkovat nebo iniciovat tu schůzku?

Já už jsem se jednou s vydavateli a knihkupci sešel a na základě té schůzky tam padla jejich žádost o společnou schůzku s ministrem financí. Pokusil jsem se jí zprostředkovat. Oni také šli po vlastní ose a snažili se pana ministra oslovit dopisem. Takže ta schůzka měla být před 14 dny. Tehdy ale probíhal v Praze veletrh knižní, takže oni ten termín odmítli. Dnes by se měla už konečně uskutečnit.

A má vůbec smysl, když jak jsme říkali, vláda nakonec tu nižší sazbu DPH opravdu včera odklepla, Miroslav Kalousek právě v souvislosti s těmi požadavky knihkupců a vydavatelů vždycky říkal, že nechce upřednostňovat jednu skupinu obyvatel. Tak o čem se dnes bude mluvit?

Předně. Já si myslím, že ministr financí by měl slyšet veškeré názory vydavatelů a knihkupců tak, jak jsem je slyšel já. Na té naší minulé schůzce jsme zjistili, že i přestože je dohodnuta jednotná sazba DPH, já cítím koaliční dohodu, pokud nebude uzavřena jiná, tak jsem se tam dozvěděl celou řadu věcí, které jsem do té doby nevěděl a našel některé způsoby, jak je možno vydavatelům pomoci. Například jsme začali pracovat o zákonu o veřejné prospěšnosti, který v České republice citelně chybí a které zejména vydávání té umělecky hodnotnější a náročnější literatury by výrazným způsobem podpořil. A nejenom to. Samozřejmě zákon o veřejném poskytnutí se také týká ekologických organizací, sociálních organizací a dalších organizací, které jsou veřejně prospěšné.

Dobře, ale tak to by bylo v podstatě takové "takové" lišácké obejití té dohody, jestli by se potom neozvaly třeba jiné skupiny. Před chvílí tady seděl prezident České lékařské komory a vytýkal vládě, že schválila zvýšení snížené sazby DPH i na léky. Tak proč knížky by měly být takovou výjimkou.

Přesně tak. Já právě proto říkám, že ctím vyjednanou dohodu, kde je naprosto jednotná sazba a s vydavateli a knihkupci se budem bavit o jaksi jejich jiných požadavcích, jak by mohla být podpora knih podporována jinými způsoby tak, aby nedocházelo k nějaké diskriminaci a aby tím česká kultura neutrpěla.

Když říkáte, promiňte, ale že by to mohl být zákon o veřejné prospěšnosti. To znovu ale ptejme se takto, jestli není obejití tedy toho zákona, jestli by takový zákon nezvýhodňoval právě některé skupiny. Vy jste totiž říkal, že by se netýkal samozřejmě jenom knihkupců a vydavatelů.

Ten zákon by samozřejmě zvýhodňoval některé skupiny, protože by umožňoval přístup k dotacím od státu pouze takovým skupinám, které skutečně pracují na veřejné prospěšnosti a veškerý svůj zisk jaksi vracejí do té veřejné prospěšnosti,  kteří nedělají svou činnost pouze na komerční bázi. Protože i ve vydávání knih je celá řada titulů a nakladatelství, které jaksi vydávají na komerční bázi, je to jejich oprávněný...

Těch by se to netýkalo teda.

Těch by se to samozřejmě netýkalo.

I přesto, že jsou komerční a mají ve své nabídce spoustu titulů, které nesplňují úplně to komerční hledisko.

Přesně tak. Ale tady, tady dle toho zákona by bylo nutné rozhodnout se, zda chcete pracovat na komerční bázi, nebo můžete pracovat na té bázi veřejné prospěšnosti. To je rozhodnutí každé organizace, každého vydavatelství, každého podnikatele.

Vy jste tady zmínil možné dopady těch omezení, která přijdou v souvislosti s vyšší DPH na knihkupce a vydavatele, jakýsi dopad na celou společnost, na kulturu společnosti a podobně. Oni o tom mluví intelektuálové, o tom mluví. Ale dá se to nějak vyčíslit nebo dá se to opravdu nějak vysvětlit, jaký ten dlouhodobý dopad by byl, když zatím ani tyto argumenty nehly s ministrem financí?

Já myslím, že ministr financí ty argumenty chápe. Nicméně, jak jste před chvilkou uvedli, tak je celá řada dalších skupin, které by oprávněně měly říkat, že by také mohly zůstat v nižší sazbě, například léky vidím jako velmi oprávněné. Ta cena, a tam bysme se dostali do začarovaného kruhu, protože by se začaly objevovat další skupiny, o kterých nelze pochybovat, že jsou taky taktéž společensky významné, ta jednota by byla úplně rozdrobena. Proto se snažíme hledat naprosto, naprosto jiné cesty. To, že Česká republika takzvaně, takzvaně hloupne, že dnes z devátých tříd vycházejí žáci, kteří taktak umí číst, většinou nerozumí textu a že se to projevuje i na mezinárodním srovnávání, vidím jako velmi alarmující fakt, na který bysme měli zareagovat. Nejenom ve školství, ale také, také, také u knih, protože knihy jsou základním prostředkem vzdělanosti.

Ještě závěrem, pane předsedo. Teď je tedy schválená snížená sazba DPH, respektive vláda se na ni, vláda se na ni dohodla na zvýšení snížené sazby DPH. Pokud koalice odmítne v tuto chvíli kompenzace, o kterých tady mluvíme, tak co se bude dít, tak to berete za uzavřenou kapitolu s tím, že prostě se nedá téhle skupině pomoci?

Já si myslím, že to není nikdy uzavřená kapitola, že ten boj musí pokračovat, že snaha o vzdělanost národa se tady tedy táhne staletími, ba dokonce bych řekl tisíciletími, v blízké době si...

Ale pro tuhle koalici to bude uzavřená kapitola?

Pro tuhle koalici to určitě nebude uzavřená kapitola, už to, že s těmi knihkupci jednáme, s vydavateli a snažíme se najít ten nejvhodnější způsob, je známka toho, že to rozhodně není uzavřená kapitola.

A řekněte ještě, jak tvrdě jste schopen jít proti místopředsedovi, 1. místopředsedovi své strany?

Já samozřejmě nemůžu prozrazovat vnitřní záležitosti naší strany. Ale já si myslím, že tady nebude potřeba jít tvrdě. Pan ministr financí je člověk, který tady ty věci velmi chápe. Na druhou stranu jako politik tady vybírá ne z jednoho dobrého a z jednoho špatného rozhodnutí, ale jenom z toho špatného a méně špatného rozhodnutí.

Takže naznačujete, že například by neměl nic proti zákonu o veřejné prospěšnosti?

Určitě by neměl nic proti zákonu o veřejné prospěšnosti.

Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů. Děkujeme, na shledanou.

Děkuji, na shledanou.

Barbora Kroužková, František Lutonský

ČT 24, 26. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme