Gazdík: VV nejednají jako slušná politická strana

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

9. 1. 2012

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Koalice se znovu pře. Tentokrát kvůli církevním restitucím. ODS a TOP 09 odmítly na dnešní schůzce K9 jednat o tom, kde v příštím roce ušetří vláda dvě miliardy na plánované finanční kompenzace. Zástupci Věcí veřejných tvrdí, že jim jejich partneři dali ultimátum. Buď podpoří příslušný zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi nebo padne vláda. Premiér Nečas údajně pohrozil, že se v kabinetu obejde bez ministrů, kteří budou hlasovat proti. Jan Bumba se ve večerních Ozvěnách dne zeptal předseda Poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bárty, jestli bere jako neúspěch, že dnes jeho strana neprosadila žádný z nastolených požadavků.

Vít BÁRTA, předseda poslaneckého klubu /VV/

Tak v politice se nemá mluvit o úspěších či neúspěších. Ale o zodpovědnosti vůči voličům, který konkrétní politické strany zvolili. A já myslím, že vůči voličům ODS a TOP 09 je zapotřebí zdůraznit, že v době krize, kdy burzy reagují velmi citlivě na jakékoliv sdělení, tak TOP 09 a o trošku méně výrazně ale přesto přeci i ODS sdělily světu, že daly Věcem veřejným ultimátum, že buď my kývneme na církevní restituce bez hledání kompromisů anebo padne vláda. A to je velmi zásadní signál, který určitě pro českou ekonomiku v takovéto situaci není dobrý.

Jan BUMBA, moderátor

Tak pokud tedy dáte na misky vah na jednu stranu hrozbu rozpadu vládní koalice a na druhou vaše návrhy na pozdržení výplaty finančních náhrad, co převáží? Jak se rozhodnete?

Vít BÁRTA

O tom zítra bude velmi odpovědně jednat výkonná rada Věcí veřejných a bude to samozřejmě velmi nelehké rozhodování, protože jestli pan ministr financí řekne o víkendu, že uvažuje o tom nevalorizovat důchody a vedle toho, že nechce valorizovat důchody, tak zarputile trvá na tom, že příští rok sice možná nebudeme valorizovat důchody důchodcům, ale zato budeme vyplácet peníze církvím, tak to je nesmírně arogantní postoj vůči českým důchodcům.

Jan BUMBA

Znamená to, že tedy připouštíte, že je reálná varianta, že vládní koalici opustíte?

Vít BÁRTA

Já oproti našim koaličním partnerům v žádném případě nepodporuji žádná radikální stanoviska vůči veřejnosti. Naopak apeluju a prosím o to, abysme stále vnímali to, že do středeční vlády je čas hledat řešení a určitě je nyní situace ta, kdy je zapotřebí jasně pojmenovat to, kdo za co nese zodpovědnost a jakým způsobem se tady hledají kompromisy k tak zásadnímu tématu, jako kde v době nedostatku finančních prostředků, kde vezmeme další dvě miliardy nad oněch /nesrozumitelné/ miliard v příštím roce.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tolik Vít Bárta z Věcí veřejných v rozhovoru s Janem Bumbou. A poslouchal ho taky předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů a Nezávislých Petr Gazdík. Dobrý večer.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů a Nezávislých

Hezký dobrý večer vám i posluchačům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče, takže je to opravdu tak, jak říká Vít Bárta, že padne vláda, jestliže Věci veřejné nepodpoří, tak jak to leží na stole, ten zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi?

Petr GAZDÍK

Pan kolega Bárta si trochu plete dojmy a pojmy. Ten problém zásadní není jenom v církevních restitucích, ale v tom, ve způsobu jednání a politické korektnosti, kterou Věci veřejné uplatňují. Není možné, aby byla jednou vládou odsouhlasena předběžná dohoda, pak ta dohoda se nabídla sedmnácti církvím a náboženským společnostem, ty s ní souhlasily a společně se zástupci koalici, tudíž i zástupci Věcí veřejných, podepsali dohodu a Věci veřejné dnes odmítaly tu dohodu dodržet a kladly si další a další nové požadavky na věci, které jsou určitě bohulibé, jako je snižování administrativy nebo už i šetření na provozu státu, nicméně které žádným způsobem nesouvisí již s uzavřenou dohodou. Pokud s vámi, paní redaktorko, uzavřu dohodu, není možné, abych ji pak znovu si kladl další požadavky a další. Tak slušní lidé nejednají a nejednají tak ani slušné politické strany.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tedy věc je skutečně tak vyostřená, že jestli Věci veřejné nepřistoupí na tu dohodu, tak padne vláda?

Petr GAZDÍK

Věci veřejné již tuto dohodu uzavřely a pokud Věci veřejné nebudou akceptovat již uzavřené dohody a budou ostatní strany vládní koalice před dodržením té dohody vydírat novými nesmyslnými požadavky, které nijak nesouvisí s tou samou dohodou, pak taková koalice nemá příliš valného smyslu a v tomto směru jim pan premiér opravdu pohrozil, že by ta koalice mohla skončit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Vít Bárta také volal po jakémsi kompromisu, na který by podle něj mohly přistoupit TOP 09 a ODS. Týkal by se toho, že by bylo jasné, odkud vezme stát v příštích letech peníze na finanční kompenzace směrem k církvím, když, jak naznačoval Vít Bárta, možná nebude mít peníze ani na valorizaci důchodů?

Petr GAZDÍK

Paní redaktorko, ta dohoda je uzavřená na třicet let. A já jsem na dnešním jednání nejméně pětkrát slyšel, jak jim ministr financí přesně sdělil kapitoly státního rozpočtu, z kterých se ty peníze vezmou. To, co Věci veřejné tvrdí, jsou pouze populistická zástěrka, nic jiného. Samozřejmě že v době ekonomické krize, kdy nevíme, jak se vyvine situace v eurozón a už vůbec to nemůžeme vědět v příštích třiceti letech, to, kde se ve státním rozpočtu vezme miliarda nebo dvě na tu nebo onu věci, není naprosto jasné v příštích třiceti letech. My to víme v příštím roce a v tom dalším, pokud se to stane politickou prioritou. A ono církevní restituce jsou politickou prioritou. Ústavní soud tak jasně rozhodl a je povinností politické reprezentace dle rozhodnutí Ústavního soudu tu situaci řešit. Pokud ji nevyřešíme, nastane chaos a jednotlivé soudy dle nálezu Ústavního soudu začnou ty církevní majetky vydávat samostatně a jednotlivě. A to i majetky, které dnes spravují nebo slouží obcím, městům a dalším státním organizacím. A nastane obrovský totální chaos, na kterém stát na konci prodělá. Toto zřejmě Věci veřejné chtějí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Dodává Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09. Já děkuji. Na shledanou.

Petr GAZDÍK

Na shledanou. Hezký večer.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 9. 1. 2011