Gazdík: Většinu agend ministerstva školství lze bez povšimnutí zrušit

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

Ministerstvo školství je plné úředníků, kteří vymýšlejí zbytečnou byrokracii zatěžující učitele i žáky. Už proto by mohlo být nahrazeno podstatně menším úřadem. Myslí si to předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

11. 4. 2012

Koalici čeká debata o slučování ministerstev. V Radiožurnálu jste hovořil o redukci resortu školství na podstatně menší úřad. Jak si to máme představit?

Zavedení ministerstva pro vědu, výzkum a vysoké školy bylo součástí programu TOP 09.

Jak velkou úsporu by to znamenalo?

Teď po mně chcete něco, co nikdo přesně nepočítal. Já jenom vím, že úředníci na ministerstvu školství, zvlášť za éry Josefa Dobeše, bobtnali a bobtnají. Když si sečtete, kolik je celkem úředníků ministerstva školství a co tam vlastně dělají a řídí, tak já jsem si příliš nějaké významné činnosti nepovšiml. Alespoň takové, která by měla skutečný efekt pro školství. Učitelé jsou přetížení byrokracií. Zrovna ministerstvo školství je příkladem úřadu, kde se dělá, že se dělá, vymýšlejí se nové a nové byrokratické postupy, které k ničemu v reálném životě učitelů a žáků nevedou.

A pokud jde o agendu sportu?

Pro nás je sport také důležitá věc. Myslíme si, že by se sport dal přiřadit ke kultuře. Existuje celá řada zemí, které mají ministerstvo kultury a sportu.

Hovoří se o tom, že by se mělo rovněž sloučit například ministerstvo zdravotnictví s resortem práce a sociálních věcí. Dovedete si to představit?

To je výstřel od pasu. Na rozdíl od ministerstva školství ministerstvo zdravotnictví má celou řadu funkcí, které vykonává. Minimálně řídí fakultní nemocnice, školství dnes neřídí nikoho. Ano, je pravda, že zdravotnictví a sociální věci mají mnoho společného. Ale zrovna u těchto dvou ministerstev, těchto dvou molochů, je otázka, které konkrétní agendy by šlo zrušit. Na ministerstvu školství se dá zrušit většina agend, které to ministerstvo vykonává, aniž si toho kdokoli povšimne. U zdravotnictví si tím nejsem jist.

Jednou z uvažovaných variant je, že by školství - ať už v současné podobě, či jako malý úřad - mohla vést šéfka sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09). Je to možná varianta?

Žádná taková oficiální ani neoficiální jednání nebyla, žádná taková nabídka nepřišla. Nicméně TOP 09 a Starostové jsou schopni obsadit kterékoli ministerstvo. My netrpíme personální nouzí.

Lukáš Bek

tyden.cz, 11. 4. 2012, Rubrika:Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme