Gazdík: Starostové nepěstují přeběhlictví

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

15. 10. 2012

A další reflexe voleb do krajských zastupitelstev a Senátu bude následovat právě teď. Zaměřená na stranu TOP 09, popřípadě na hnutí Starostové a nezávislí. Tato formace ve volbách příliš neuspěla, protože získala pouze 6,6% hlasů a celorepublikově získala 37 krajských zastupitelů. S námi ve spojení by teď měl být sám předseda hnutí Starostové a Nezávislí Petr Gazdík, kterého zdravím do Zlína. Hezký den.

Hezké dobré ráno do Prahy.

Budete mi to rozporovat, že to byl neúspěch vaší strany nebo s tím v podstatě souhlasíte?

Pane redaktore, budu vám to rozporovat. Jednak my jsme se dopočítali k trochu jinému číslu mandátů a to 44. V tom nejsou započítány mandáty Starostové pro Liberecký kraj, kteří jsou odnož Starostů a Nezávislých v Libereckém kraji. Starostové a Nezávislí společně s TOP 09 se dostali do naprosté většiny krajských zastupitelstev, v Libereckém kraji dokonce zvítězili. A to nemohu považovat za zásadní neúspěch. Ano, není to ani příliš velký úspěch. Ten výsledek skutečně mohl být lepší. Nicméně to, že jsme teď součástí a řekněme si které straně, která vznikla v posledních deseti letech, se podařilo, že je teď zakotvena na všech patrech politického spektra, ať je to parlamentní úroveň, ať je to krajská úroveň či regionální úroveň.

Možná mě opravte, paní Gazdíku, ale nevzpomínám si, že by Starostové pro Liberecký kraj měli na svých billboardech logo vaší formace, natož TOP 09. Je to tak, že v podstatě značka TOP 09 vaše kandidatury a vaše kandidáty táhla spíše dolů?

Samozřejmě reformy, které TOP 09 společně s námi na celostátní úrovni provádí, nejsou populární, leč nutné. Některé skandály, které kolegové z TOP 09 měli, samozřejmě nepřispěli k tomu dobrému obrazu. Nicméně zase spolupráce s TOP 09 na celostátní úrovni umožnila Starostům prosadit některé zásadní zákony, jako bylo rozpočtové určení daní, jako jsou věci týkající se veřejné správy, stavebních úřadů, pošt a další věci. To všechno dává dohromady nějaký obraz. Úspěchy v té celostátní politice při schvalování zákonů mohou znamenat některé neúspěchy v té krajské politice. To tak bývá. Jsou to spojené nádoby a nemůžeme brát pouze tyto jednotlivé krajské volby, ale musíme si to představit jako celek.

Co z toho vyvodí hnutí Starostové a Nezávislí? Když to řeknu hodně sugestivně, můžete na sto procent říci, že alespoň za vás by hnutí Starostové a Nezávislí mělo minimálně do roku 2014, do konce volebního období sněmovny spolupracovat s TOP 09?

To samozřejmě. My jsme poslanci zvolení na kandidátce TOP 09, byť členové hnutí Starostové a Nezávislí. Já jsem předsedou poslaneckého klubu Top 09 a Starostové a já mohu garantovat, že my budeme do konce volebního období, do posledního dne ve sněmovně loajálními poslanci. Rozhodně nebudeme žádnými přeběhlíky nebo něco takového. To Starostům rozhodně není vlastní. Do konce roku budeme debatovat s TOP 09 o prodloužení té smlouvy předpokládám, to je můj osobní názor, že ta smlouva bude prodloužena. Nicméně to, co Starostové budou chtít, tak to bude větší vliv na fungování TOP 09 nebo toho společného uskupení, větší vliv třeba na formování programu a tak dále.

Buďte konkrétnější. Co tím myslíte? Vy jste předsedou poslaneckého klubu. Co chtít víc? Místopředsedu TOP 09, předsedou TOP 09, ministra?

Ne. To by ani nešlo. Myslím čistě z formálního hlediska, například při rozhodovacích procesech uvnitř TOP 09, abysme byli něco jako CDU-CSU, byť tam je to trochu jiné na regionálním principu. Při schvalování programu, například aby zásadní věci, které připomínky byly do toho programu více včleněny, aby minimálně polovina toho programu byla takzvaně starostenská. Ale já nebudu teď prozrazovat některé konkrétní věci. To je skutečně o vyjednávání s TOP 09 a já věřím, že se dohodneme s Karlem Schwarzenbergem.

Dobře. Tak nemusíte naznačovat budoucnost. Nikdo po vás nechce, abyste to říkal spíše mně než panu Schwarzenbergovi, ale minulost, to, co jste teď řekl, implicitně naznačuje, že v minulosti to bylo tak, že program Starostů a Nezávislých nebyl náležitě včleněn do programových tezí TOP 09 v sociální oblasti. Kde konkrétně?

To úplně není pravdou. Samozřejmě je to odvislé od jaksi situace, v které se nacházíme. My plně stojíme za programem TOP 09, s kterým jsme kandidovali do voleb, byly tam včleněny některé zásadní věci od starostů, nicméně říkám, že bychom si dovedli představit větší vliv a o ten také budem usilovat.

Ale v kterém ohledu z té minulé agendy, neptám se na zákulisí vašich budoucích vyjednávání, ptám se na to, co už je odžito, v kterých minulých zásadních třeba ekonomických nebo vládních návrzích máte pocit, že mohl být znát více akcent toho, co si přejou Starostové a Nezávislí?

Já bych si to představoval více v některých zásadách například boje proti korupci, v některých věcech bychom rádi byli v sociální oblasti trochu střízlivější. Odrážející naše reálné zkušenosti starostů z toho terénu. Nicméně znovu opakuji, že ten program je průchodníkem mezi Starosty a TOP 09 a my za ním plně stojíme.

Já se omlouvám, že se tedy pořád vracím k té otázce, ale předpokládám, že to není skutečně nic úplně zákulisního, když se ptám na věci, které už se odehrály a opět vás beru za slovo, vy jste řekl, že si dokážete představit, že byste mohli být střízlivější v sociální problematice, zejména z té perspektivy starostů, lidí ze samospráv. Co jste tím myslel? Co tím máte na mysli?

Já bych se nechtěl dostávat do úplně konkrétních věcí, ale jeden příklad přesto vám dám, abyste se mě nezeptal počtvrté, tak se... Například bytová politika. Bytová politika je pro starosty problém. My obdivujeme, když jedeme za hranice, jak tam funguje na Slovensku dnes už samofinancovatelný v podstatě systém výstavby domů a bytů pro mladé rodiny. To je pro nás vzorem a to bychom třeba do budoucna rádi uplatnili ve společném programu s TOP 09.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, už se nechal slyšet v posledních hodinách, že jsou, a teď cituji, jisté kroky v sociální oblasti, které by se daly změkčit, zmírnit, protože jsme neodhadli, cituji Karla Schwarzenberga, správně, jaké to bude mít dopady. Už jsem to řekl Kalouskovi. Toto byste podepsal?

Ano, podepsal. V některých věcech s panem předsedou Schwarzenbergem naprosto souhlasím. V této ano.

A můžu tedy interpretovat dění v posledních hodinách v TOP 09 a vlastně i v hnátí Starostové a Nezávislí jako posun do středu politického spektra v důsledku lekce jménem krajské volby?

To určitě ne. Já znovu říkám, že krajské volby pro nás nebyly zásadním způsobem neúspěšné. Oni mohly být úspěšnější, ale že bychom kvůli výsledku v krajských volbách upravovali ten program, myslím, že naši voliči, voliči TOP 09 od nás rozhodně nečekají nějaké změkčování. Ba naopak oni od nás očekávají tvrdší kroky v boji proti korupci a myslím, že oceňují některé reformní kroky, které jsme učinili, byť jsou nepopulární. Pokud si všichni budeme hrát jenom na to, že budeme dělat populární kroky, tak tady nikdy žádné reformy nebudou.

Ještě prosím k senátním duelům, protože vaše strana také v několika obvodech bude ještě usilovat o zisk mandátu senátora. Ale na to ani neptám. Mě spíše zajímají ty obvody, kde už nemáte svého kandidáta. Vydá TOP 09 a Starostové a Nezávislí cosi jako plošné doporučení svým voličům, koho volit v druhém kole, když v daném obvodu není kandidát TOP 09?

Určitě. Nevím, jestli budeme vydávat plošné doporučení. O tom budeme diskutovat zítra na předsednictvu TOP 09, nicméně rozhodně nebudeme podporovat levicové kandidáty, rozhodně nebudeme podporovat komunisty. Jsou ale i obvody, kde i když ten kandidát je třeba za Sociální demokracii, tak to může být velmi kvalitní člověk, takže tam se nějaké plošné doporučení o něm nedá mluvit.

A ještě prosím jedna věc, která souvisí s životem horní komory českého parlamentu, ve které TOP 09 patrně ztratí nárok na svůj samostatný klub. Vedete jednání ať už třeba se stranou lidovou anebo s některými kandidáty nezařazenými na to, aby vám pomohli buďto získat nárok na samostatný klub nebo že byste vy vstoupili k nim a získali tak hostitelský senátorský klub?

To je trošku předčasné. My počkáme na ten výsledek a myslím, že teď všichni se soustředí na to druhé kolo senátních voleb. Až po něm budeme vyjednávat o tom. Já si dovedu představit, že budeme jednat třeba s KDU-ČSL o tom, že bychom nějak spolupracovali v Senátu případně s nezávislými kandidáty. Tam určitě budeme s nimi diskutovat o tom, že bychom rádi, aby existoval společný klub s dalšími nezávislými.

Předseda hnutí Starostové a Nezávislí Petr Gazdík. Děkujeme za pár minut, které jste nám věnoval. Na shledanou.

Hezký den. Na shledanou.

David Borek

ČT 24, 15. 10. 2012

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme