Schwarzenberg: Budeme držet pohromadě

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

14. 10. 2012

Václav MORAVEC, moderátor

Na kolik bude na TOP 09, protože podíváme-li se na vaše výsledky, pane předsedo Schwarzenbergu, tak například ve Zlínském kraji, kde byl lídrem Petr Gazdík, jinak také předseda Starostů, tak TOP 09 udělala relativně solidní výsledek. Myslíte si, že i u vás dojde k napětí mezi TOP 09 a Starosty, protože mohla značka TOP 09 právě poškodit Starosty v jednotlivých krajích?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Ne, myslím, proti nejdem. My jsme se už včera domluvili s panem Gazdíkem. Budeme držet pohromadě. Já mu blahopřeju k dobrému výsledku. Myslím, že přece jenom při těch volbách taky, kdo by, ten místní matador hraje velkou roli. A Petr Gazdík je tam uznaný starosta, což ovšem hraje velikou roli.

Václav MORAVEC

Ale když se podíváte na výsledky v Libereckém kraji. Tam Starostové pro Liberecký kraj, které jsou svým způsobem odnoží Starostů, tak se jasně ukázalo, kde není značka TOP 09, že ten výsledek byl relativně solidní. Vy jste se dohodli s Petrem Gazdíkem, že nebude docházet k pnutí po těchto krajských a senátních volbách?

Karel SCHWARZENBERG

Ne, ne, budeme držet pohromadě. Ne, zajímavý je právě, že a což je vlastně typický při regionálních volbách, že v různých místech taky v Jihočeským kraji, v Budějovicích, se prosadily takový místní sdružení. Což je takto zdravý systém demokracie. Nemusí být všecko podle čistě stranických uskupení. A druhé je, že ovšem my jsme v těchto volbách poprvé nastoupili vůbec do voleb krajských.

Václav MORAVEC

Ale měli jste větší očekávání. Vy jste chtěli etablovat i strukturu TOP 09 daleko výrazněji na krajské úrovni a ten výsledek je přece fiaskem.

Karel SCHWARZENBERG

Ne, ... očekávání jsem neměl. Já jsem vlastně docela.

Václav MORAVEC

A není to tak, že to všichni předsedové říkají? Pan předseda Nečas říká, že takový špatný výsledek očekával. Vy jste očekávání neměl.

Karel SCHWARZENBERG

Já jsem starej skeptik, jak známo. Což u mě, já nejsem velkej optimista. Já jsem starej skeptik a právě, poněvadž nemůžeme se prokázat na rozdíl od jiných stran už nějakou prací v těch zastupitelstvím, krajských zastupitelstvích. Neměli jsme jediného hejtmana taky z toho důvodu. Takže nemůžeme na něco poukázat. Samozřejmě taky celostátní situace v tom hrála velkou roli. Ale já jsem docela vlastně rád, že až na dva kraje, všude se prosadili. A teď uvidíme, co tam dokážeme.

ČT 1, 14. 10. 2012, Pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme