Gazdík: Pučisté v řadách ODS dál hrají vabank

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

4. 11. 2012

Václav MORAVEC, moderátor

Vy jste, Jeronýme Tejci, tady před 14 dny mluvil o tom, že v případě, že země půjde k předčasným volbám, že byste podpořili státní rozpočet na příští rok, aby nebylo rozpočtové provizorium. Co ta možná námitka, když jste slyšel teď aktuálně Jana Gregora, že škrt ve výši 40 miliard, týká se to i spolufinancování evropských projektů ve výši 16,5 miliardy korun. Škrtnutá je i podpora exportu, že to je možná ještě horší rozpočet než ten předchozí?

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/

My jsme také říkali, že pokud se stane to, že sněmovna vrátí rozpočet, takže pan ministr Kalousek přijde ještě s horší variantou, proto jsme také pro to vrácení nehlasovali, ono je to koneckonců poprvé za 20 let, kdy ministr financí navrhl sněmovně, aby vrátila jeho rozpočet.

Václav MORAVEC

Protože stále nevíme, jaké budeme platit daně.

Jeroným TEJC

Kdyby se to stalo sociálnědemokratickému ministrovi, tak by byl rozstřílen přímo ještě v tom sále odbornou veřejností i médii a pan ministr Kalousek se tváří, jako by to nebyla jeho chyba. Je to jeho chyba, protože postavil ten zákon o státním rozpočtu na zákonech, které neplatí, ono ho měl postavit na zákonech, které platí. On spekuloval na to, co ještě bude schváleno a teď jsme v situaci, kdy nám hrozí rozpočtové provizorium.

Václav MORAVEC

Zatím se zdá, že nehrozí. To, co jste slyšel od Jana Gregora, škrt ve výši 40 miliard, 16,5 miliardy evropské peníze, 20 miliard škrtnutí na straně příjmu.

Jeroným TEJC

To, co je panu ministrovi Kalouskovi mnohokrát vyčítáno nejen námi, ale i odbornou veřejností, je to, že se nechová jako ekonom, ale že se chová jako účetní. Umí pouze škrtat, neumí vytvářet prostor pro růst ekonomiky. V tuto chvíli by to byla urážka všech účetních, pokud bych takto pana ministra označil, protože pokud chce škrtnout peníze na dopravní infrastrukturu, na financování evropských projektů, to znamená, že ten růst ekonomiky nejenže zastaví, to už se mu podařilo, ale prostě bude pokles, a to je něco, co mi nemůžeme připustit. Pokud bychom měli škrtat, tak zastavme důchodovou reformu, zastavme církevní restituce pro příští a přespříští rok, znamená to minimálně osm a v příštím roce 15 miliard korun. Pak se bavme o tom, jaké daně mají být zvýšeny, například aby zde nebyla rovná daň, aby ti, kteří platí vyšší sazby, kteří jsou bohatší a mohou si dovolit platí vyšší sazby a platili. V Británii, v konzervativní Británii se jde se sazbou pro ty nejbohatší z 50 na 45 procent. My máme sazbu 15, to si myslím, že skutečně určitý prostor nabízí.

Václav MORAVEC

Pane předsedo Gazdíku, není ten návrh, nový návrh státního rozpočtu na příští rok, který bude vláda probírat, rozpočtem hrozivým a strašivým, který má konsolidovat Občanskou demokratickou stranu a ukázat, že by pro něj měli hlasovat i ti nespokojenci?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /STAN/

To, jaká je ekonomická situace České republiky a vůbec celé Evropské unie tady víme už delší dobu, my nejsme v čase, kdy sociální demokracie měla při svých vládách šestiprocentní hospodářský růst a její ministr financí Bohuslav Sobotka přesto byl schopen vytvořit devadesátimiliardový státní deficit.

Jeroným TEJC

Ještě nás kritizujte za to, že jsme dokázali růst.

Petr GAZDÍK

Jsme teď úplně jiné období ekonomického cyklu.

Václav MORAVEC

Vy byste pro ten rozpočet, kde je škrt ve výši 40 miliard, kde je 16,5 miliardy podle informací Otázek, škrt v evropských penězích, tedy ve spolufinancování projektu, vy pro něj jste ochoten zvednout ruku ve sněmovně?

Petr GAZDÍK

Bohužel mi nic jiného nezbývá. My jsem se od jara velmi poctivě snažili dojednat rozpočet, který by byl mnohem funkčnější a který by nebrzdil hospodářský růst takovým to způsobem. Řekli jsme si zcela jasně, že je lepší mírně zdanit o 1 procento spotřebu a tedy DPH, než škrtat v prorůstových opatřeních, jako je podpora vědy a výzkumu, u evropských fondů a nebo školství nebo podpora exportu. To je pro nás něco, co není přijatelné, co je bohužel velmi špatné řešení, ale my nevybíráme dobré a špatné řešení.

Václav MORAVEC

Vy byste tu druhou verzi rozpočtu, předpokládám, také označil za horší než verze, která byla stažena, která stojí na vládním balíčku, který nebyl schválen?

Petr GAZDÍK

Je to rozhodně horší verze, ale tady šest pučistů z ODS a opozice vytvořila hysterii z jednoprocentního navýšení spotřeby.

Václav MORAVEC

A vy jste ochoten hlasovat pro tento horší rozpočet jako poslanec?

Petr GAZDÍK

Pakliže se na tom vládní koalice, koalice dohodne a pakliže není jiné ekonomické řešení možné prosadit v rámci ekonomického balíčku, který má být odhlasován příští týden, tak bohužel nám nic jiného nezbude.

Václav MORAVEC

Hrozba snížení ratingu České republiky varuje před ní v rozhovoru pro Otázky náměstek ministra financí pro státní rozpočet Jan Gregor. Podle něj hrozbu snížení ratingu České republiky zvyšuje daňová nestabilita a problémy s vládnutím a s vládní většinou v Poslanecké sněmovně, tady jsou Gregorova slova.

Jan GREGOR, náměstek ministra financí pro státní rozpočet

To riziko registrujeme, není nezanedbatelné, protože při posledních zvýšeních ratingu České republiky ratingové agentury zdůrazňovaly ten fakt, že vzrostla váha politických a ekonomických kritériích v rámci těch ratingových a předpokládám, pokud by se situace výrazně zkomplikovala buď pádem vlády nebo odklonem od fiskální konsolidační strategie, tak si myslím, že to riziko by bylo poměrně veliké, s velkými dopady.

Václav MORAVEC

Vysvětluje v rozhovoru pro Otázky náměstek ministra financí pro státní rozpočet Jan Gregor. O jaké konkrétní dopady jde? Jaká by byla jejich výše ve státním rozpočtu na příští rok?

Jan GREGOR

Tak, vzhledem k tomu, že zodpovídám za řízení státního dluhu, tak to je oblast, kde by ty dopady byly poměrně veliké. My návrh státního rozpočtu předkládáme v zásadě s poměrně vyšším rizikem plánování výdajů na obsluhu státního dluhu, kde jsme na úrovni šedesátiprocentní  pravděpodobnosti, že budeme schopni pokrýt výdaje. Na státní dluh v minulých letech to bylo spíše blíže 100 procentům. Pokud by se zhoršil rating, buď výhled nebo o jeden či dva stupně, tak ten dopad by tam mohl být na řádu přesahujících 10 miliard českých korun a to by znamenalo další výraznou úpravu návrhu zákona o státním rozpočtu.

Václav MORAVEC

Tedy desetimiliardová hrozba v případě, že dojde ke snížení ratingu České republiky, slova náměstka financí Jana Gregora. Pavle Kováčiku, na kolik berete vážně tu hrozbu, že by ještě rozpočet v rámci obsluhy státního dluhu mohl přijít o 10 miliard, pokud by tato nestabilita pokračovala, pokud by padla vláda a země mířila k předčasným volbám?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/

To je otázka, pane redaktore, zní snad jako kdyby opozice za to mohla. Ten podtón tam je, ale...

Václav MORAVEC

Ptám se, jestli by ministerstvo financí mělo těch 10 miliard už dát i do té druhé verze státního rozpočtu a počítat se snížením ratingu, protože zatím s tím nepočítá?

Pavel KOVÁČIK

No, bodejť by nehrozilo snížení ratingu, když těch 10 miliard, co hrozí, je jenom důkaz toho, že se už teď pohybujeme v takové bludné spirále nebo možná ve vývrtce, z letectví známá situace, do horší situace už se letadlo dostat nemůže a obávám se, že naše ekonomika a potažmo i rozpočet v takové situace je. Teď myslím v této chvíli.

Tím druhým návrhem?

Pavel KOVÁČIK

Tak, jako tato vláda vraždí růst. Tento návrh rozpočtu podvazuje, vraždí růst, který se tady už před třičtvrtě rokem sliboval, že jako obrat od škrtů k růstu. Zatím žádný obrat nevidím. Podvazuje domácí spotřebu, to znamená, to jsou všechno prostředky, které na druhém konci při výběru těch daní, čili při výběru té příjmové stránky státního rozpočtu potom chybí. Když k tomu připočítáme dohady uvnitř vládní koalice, o tom, jaké vlastně bude DPH, jaké vlastně budou další daně, tak se nedivím, že ztrácí naše republika důvěru. Je ještě jeden důkaz, jsme navázáni na Německo.

Václav MORAVEC

Ministerstvo financí by mělo snížení ratingu a tu hrozbu 10 miliard ...

Pavel KOVÁČIK

Německo roste, zatímco my pořád ještě nerosteme a myslím si, že i když je započítá nebo nezapočítá, to nesmaže to, že tady toto je nejhorší státní rozpočet, co já alespoň tady pamatuji.

Václav MORAVEC

Radku Johne, vy, jako Věci veřejné, jak se postavíte k hlasování o tom případném druhém návrhu státního rozpočtu, který počítá s jednotnou sazbou DPH ve výši 17,5 procentního bodu, čtyřicetimiliardovým škrtem na straně příjmů i výdajů dohromady?

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/

To je obvyklá metoda ministra financí Kalouska strašit, strašit, strašit. On to používá i na ministerstva. Zlí ministři z jiných stran museli šetřit více než jiní a on tady teď chce vystrašit celý národ tím, že nebudou prorůstová opatření. Jestli tohle udělá, tak sníží rating České republiky právě kvůli tomu, že škrtá na dopravních stavbách, na vědě a výzkumu, čili on teď jde až tak daleko, že riskuje snížení ratingu. Na druhé straně on pořád tvrdí, že zvýšení daní by přineslo více peněz. Zvýšení na 20 a 14 nepřineslo vůbec žádné zvýšení....

Václav MORAVEC

No, přineslo podle těch říjnových čísel se ukazuje, že ten výběr už začíná jít nahoru.

Radek JOHN

Minimální a další zvýšení ho nepřinese. To prostě způsobí šetření domácností, které jsou úplně na doraz. V této chvíli všichni obyvatelé České republiky, kteří jsou do 100 kilometrů od Německa, jezdí nakupovat do Německa, protože je to tam levnější. On způsobí další zvýšení a pak už i obyvatelé do 150 kilometrů nevyberou ze spotřební daně, čili on se tváří, že by vybral tímto návrhem, nevybral by a teď zničí Českou republiku tímhle.

Václav MORAVEC

Připomínám, že sledujete Otázky. Hlavními hosty otázek zůstávají předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a předseda Věcí veřejných Radek John. Začněme tedy u vás, pane předsedo Tejci. Když jste slyšel, že vláda nemá hlasy stále ještě jisté, protože kongres nemůže změnit to, jestli se někdo chová odpovědně nebo jako hazardér?

Jeroným TEJC

V tuto chvíli platí, že za šest let pravicových vlád se dluh nesnížil, ale zvýšil se z 25 na 40 procent hrubého domácího produktu. Této vládě se podařilo ještě roztočit řeckou spirálu, pořád strašila Řeckem. Dnes máme šestý nejmenší růst, respektive pokles hrubého domácího produktu v Evropě a já myslím, že tahle vláda si nezaslouží restart, ale reset. Já myslím, že už nic se nemůže změnit, ta vláda tu politiku zásadní nezmění. Možná přežije hlasování o balíčku, možná ten balíček dozná určitých změn, ale máme před sebou řadu kroků, které musíme udělat. Ta situace je vážná v Evropě, to se tady asi shodneme všichni. Já myslím, že mít slabou páku...

Václav MORAVEC

Ta hrozba snížení ratingu a 10 miliard, vy byste je zapracovával, kdybyste byl ministrem financí?

Jeroným TEJC

Pokud se změní rating, respektive pokud se rating zhorší, tak se zhorší právě díky tomu, že vláda byla nezodpovědná. Před sestavením rozpočtu neprojednala a nepostavila rozpočet na zákonech, které platí a které by mohly platit. Bylo od počátku jasné, zejména když se předkládal ten rozpočet, že ten balíček má velký problém se svým schválením, takže pokud někdo ponese odpovědnost za zhoršený rating, pak je to pan ministr financí a pan premiér, který to nechal dojít takto daleko. Takže, my říkáme, není potřeba jen přidávat nové příjmy, můžeme také škrtat a můžeme škrtat právě privatizaci penzí, můžeme škrtat církevní restituce a pokud toto škrtneme, tak jsou to miliardové částky. Určitě se nedostaneme k té částce 40 miliard. Řada věcí, například zvýšení daně nerezidentům je třeba věc, která v tom balíčku může být podpořená, zrušení stropů na zdravotní pojištění, to je koneckonců věc, kterou levice prosazuje v Poslanecké sněmovně opakovaně šest let a zatím se nám to nedaří. Na tom bychom se shodli, ale prostě balíček jako takový skutečně je hloupý.

Petr Gazdík?

Petr GAZDÍK

Já myslím, že tady opoziční kolegové si přejí perpetum mobile. My se asi shodneme na tom, že je potřeba prorůstová opatření, na druhou stranu není možné nezvýšit nebo nezdanit spotřebu o 1 procento a zároveň neškrtnou prorůstová opatření. V tom rozpočtu je 80 nebo více ne 80 procent jsou mandatorní výdaje. Ministr financí nebo vláda operuje pouze s 20 procenty výdajů rozpočtu. V tomto mantinelu se pohybuje.

Václav MORAVEC

Promiňte, pane předsedo, kdybyste změnili ty zákony, na nichž jsou postaveny mandatorní výdaje, tak jste mohli mít větší manévrovací prostor. Premiér Petr Nečas má už u vás jako u TOP 09 dojednanou podporu pro ten svůj kompromis? To znamená, že by se jenom na rok zvýšila spodní sazba DPH na 15 procent, je to s vámi předjednané?

Petr GAZDÍK

Předně, pane redaktore, změnit mandatorní výdaje znamená co? Snížit důchody, snížit příjmy zdravotnictví nebo odvody do zdravotnictví, to by mělo fatální sociální důsledky.

Václav MORAVEC,

Ne, zeštíhlit stát, vy samozřejmě jdete zase strašivou cestou.

Petr GAZDÍK

Omlouvám se, ale to se snažíme z toho rozpočtu 60 procent je na výdajové stránce státního rozpočtu. Pouze 30 procent těch opatření je děláno na příjmové stránce státního rozpočtu.

Václav MORAVEC

Má tedy s vámi premiér předjednán ten svůj kompromis? Vy byste na něj šli?

Petr GAZDÍK

Pan premiér nemá v současné době předjednán žádný kompromis, protože jak jsme slyšeli na začátku, tak uvnitř ODS se Občanská demokratická strana na žádném kompromisu nedohodla. My jsme připraveni s panem premiérem jednat, ale až potom, co se uvnitř ODS dohodne nějaký kompromis. Zatím nic takového se nedohodlo.

Václav MORAVEC

Přijde vám správná ta cesta, aby premiér se s Ludmilou Müllerovou, která je kandidátkou TOP 09 a Starostů jako společného uskupení na pozici, uvolněnou pozici ministra práce a sociálních věcí, aby se s ní sešel až po klíčovém hlasování?

Petr GAZDÍK

To je skutečně věcí pana premiéra. Já respektuji jeho rozhodnutí. My jsme navrhli Ludmilu Müllerovou a očekáváme, že pan premiér přinese panu prezidentovi návrh na její jmenování.

Václav MORAVEC

Radku Johne, pokud by za vámi přišel premiér Petr Nečas s tím, že chce i s vámi, jako s Věcmi veřejnými, vyjednat nějaký kompromis, že by se zvýšila ta snížená sazba daně z přidané hodnoty ze 14 na 15 procent, vyhodil byste premiéra hned a nebo byte byl ochoten za nějakých podmínek jednat?

Radek JOHN

My máme tu zkušenost z minulých let, kdy pan ministr financí Kalousek má ve veřejné pokladní správě vždycky ukryté nějaké miliardy a jsou to desítky miliard a říká nemám, nemám, nemám.

Václav MORAVEC

Desítky miliard tam tedy jsem nenašel i v tom novém návrhu státního rozpočtu.

Radek JOHN

No ne, ve veřejně pokladní zprávě on má vždycky nějakou vatu.

Ale není čtyřicetimiliardová.

Radek JOHN

No není, ale je to, šestnáctimiliardová tam podle mě bude. Čili, budeme říkat, ať přestane ministr financí strašit, ať udělá reálný rozpočet, který nesníží rating ať zapojí všechny prostředky ve veřejné pokladní správě do státního rozpočtu a nenechává si tu rezervu jako vždycky.

Václav MORAVEC

Hlavními hosty Otázek byli předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a předseda věcí veřejných Radek John. Děkuji vám za účast a za to, že jste byli hlavními hosty dnešních Otázek. Díky a na shledanou.

ČT 1, 4. 11. 2012, pořad: Otázky Václava Moravce