Gazdík pro změnu Senátu na komoru regionů

20. 2. 2012

Po nedávném schválení přímé volby prezidenta by měla být podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka otevřena debata o roli Senátu v Ústavě České republiky.

Gazdík navrhuje „transformaci Senátu na jakousi komoru regionů“. Důvodem je podle něho množství voleb, které, jak se obává, oslabí demokracii. „Po přímé volbě (prezidenta) máme voleb moc, máme šestery volby,“ prohlásil Gazdík v ČT a dodal: „To nepřispívá ke kvalitě demokracie.“ Koalice by podle Gazdíka měla vytvořit odbornou komisi a záležitostí se zabývat.

Sociálnědemokratický exministr vnitra František Bublan uvedl, že ČSSD se předem debatě a proměně role Senátu nevyhýbá. Dodal, že jakákoli změna se neobejde bez souhlasu opozice.

O možnosti přeměny Senátu hovořil před týdnem senátor Jaroslav Kubera (ODS). Podle něho by bylo dobré, kdyby se spolu s přímou volbou prezidenta změnil celý volební systém v České republice. „Myslím si, že poté, co jsme schválili přímou volbu prezidenta, měli bychom zrušit Senát,“ řekl Kubera, který předtím ostře proti přímé volbě hlavy státu protestoval.

Navíc dodal, že by bylo dobré, kdyby se také zavedl většinový systém, jaký je v případě voleb do Senátu. A vyslovil se i pro snížení volebních krajů na tři.

 

Sobotka: Je to zbytečná debata

 

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) naopak včera pro Právo uvedl: „Senát má svoji práci, svoji roli, a jestli jsme přišli o jednu roli při volbě prezidenta, tak ta je jednou za pět let, a jinak Senát odvádí dobrou práci.“

„Myslím si, že i pan Gazdík by měl vědět, jaké zákony opravujeme a jak dokonce jsou i ve Sněmovně přijímány. Je to zcela zbytečná debata,“ doplnil.

I předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský sdělil, že nepovažuje za pravděpodobné, že by byl Senát zrušen.

„Zrušení vrcholného orgánu nepovažuju za pravděpodobné. Nelze ho zrušit bez jeho vlastních hlasů,“ sdělil minulý týden. Zrušení či změna fungování Senátu vyžaduje úpravu ústavy, je k ní třeba třípětinové většiny v obou parlamentních komorách.

Právo, 20.2.2012, str. 02, rubrika: Zpravodajství

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme