Gazdík: Obce musí dostat více peněz, jinak vláda nemůže dál fungovat

5. 9. 2011

Pokud se koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné nedohodne na novele zákona o rozpočtovém určení daní, která má posílit příjmy menších měst a obcí, je ohrožena i samotná existence vlády.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík v pondělí novinářům řekl, že si nedovede představit, že by vláda bez tohoto klíčového bodu společného koaličního programu mohla fungovat dále. Proti tomu, aby novela ubrala peníze čtyřem největším městům, se postavilo vedení ODS, podle něhož se peníze mají hledat jinde.

"Pro nás je to zásadní prioritou a ODS to z jednání koaličních devítek i vyjednávání koaličního programu ví. Nedovedeme si představit, že by nebylo dodrženo to, co je v koaliční smlouvě, že dostaneme financování obcí a měst na evropskou úroveň," uvedl šéf hnutí Starostové a nezávislí Gazdík.

"Pan premiér mi osobně podal ruku na to, že rozdíl mezi nejchudší obcí a hlavním městem Prahou bude maximálně trojnásobný. Žádáme, aby tohle bylo dodrženo," dodal.

Nový systém rozdělování výnosů ze sdílených daní chystá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle Gazdíka by měl být platný 1. ledna 2012 a účinný nejpozději v dalším roce. Novela má upravit výrazné rozdíly v daňových příjmech na jednoho obyvatele a přidat finance malým obcím, mimo jiné na úkor čtyř největších měst - Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Primátoři těchto měst se proti tomu ale už dříve postavili.

Demonstrace starostů

Na podporu chystané novely v pondělí demonstrovala asi stovka starostů moravskoslezských obcí a měst v Ostravě.

Představitelé Ostravy tento týden uvedli, že město by tím přišlo téměř o miliardu korun ročně, muselo by výrazně omezit investice a zdražovat například jízdné nebo vstupenky. "Pro Ostravu by to byl smrtelný zásah," řekl primátor Petr Kajnar (ČSSD).

S tím ale nesouhlasí zástupci menších měst. "Ministerstvo financí konečně po letech připravuje rozpočtové určení daní, které bude trochu spravedlivě reflektovat to, že zde 20 procent obyvatel žije na úkor 80 procent," řekl v pondělí starosta Čeladné na Frýdecko-Místecku Pavol Lukša.


ČTK

aktualne.cz, 5. 9. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme