Gazdík: Nižší sazbu DPH na knihy, léky a tisk zmařily Věci veřejné

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

1. 9. 2011

Snažil jste se prosadit v koalici změnu návrhu zákona tak, aby byla pro léky, knihy a tiskoviny zachována snížená daň z přidané hodnoty. V úterý ale skončilo ve Sněmovně druhé čtení zákona, kdy byla před závěrečným schvalováním poslední šance v jeho návrhu něco změnit. Nic se ale nestalo. To jste na svůj slib zapomněl?

Celou dobu jsem se snažil bojovat za knihy, noviny. Na koaličních jednáních i ministerstvo financí předložilo dva návrhy zákona o DPH. Jeden byl se sazbou 19 s výjimkou na knihy, tištěná média a léky. Bohužel tento návrh, který jsem já osobně preferoval, naši koaliční partneři po dvou vyjednáváních K9 nepřijali. Je mi to velmi líto, protože léky jsou sociálně nejcitlivější položka a knihy jsou pro mě zásadní problém.

Proč jste tedy ve Sněmovně nepředložil pozměňovací návrh, jak jste o tom od samého počátku hovořil?

Ano, mým záměrem skutečně bylo podat v rámci druhého čtení pozměňovací návrh, aby tyto položky zůstaly ve snížené sazbě. Nicméně proběhlo několik jednání a strana Věci veřejné jasným způsobem řekla, že to bude brát jako porušení koaliční dohody. A v takovém případě že sama podá další pozměňovací návrhy na potraviny a další položky. Po dohodě na našem poslaneckém klubu a po konzultaci s ministrem financí jsem bohužel musel od tohoto záměru ustoupit. Netěší mě to, ale jako koaliční poslanec musím ctít koaliční dohodu.

Takže je to definitivní tečka? Nebo budete ochotni se k tomu vrátit, když vlastně zákon počítá s dvěma kroky, nejdřív se zvýšením pro příští rok a pak se sjednocením v roce 2013?

Předpokládám, že v budoucnu se budeme muset k této otázce vrátit. Situace v Evropské unii není jednoduchá. Domnívám se, že i Česká republika, pravděpodobně proto, že nás ohrožuje druhá vlna ekonomické krize, na to bude muset nějak reagovat. Už teď jednáme s koaličními partnery a snažíme se je přesvědčit, že když dojde k nějakým výkyvům ve fiskální stabilitě, případně k druhé vlně krize, tak že sociálně citlivá položka jako léky a pro vzdělanost národa zásadní položka knihy a tištěná média budou první na řadě. Ministr financí mně přislíbil, že by znovu ten návrh, který předložil v uplynulých dnech, podal.

Co znamená ta budoucnost? Letos, příští rok?

Předpokládám, že během příštího roku, kdy snížená sazba bude ve výši 14 procent, nebude to ještě ta jednotná 17,5 procenta.

Vám nevadí, že snad s výjimkou Bulharska budeme jedinou evropskou zemí, která se chová v této věci poněkud barbarsky?

Musím souhlasit s tím, že to tak vypadá. Pro mě jako poslance a povoláním učitele to bude asi nejtěžší hlasování ve Sněmovně. Přiznávám, že budu velmi na hranici se svým svědomím. Vím, že za to budu odsouzen z mnoha stran. Nicméně v rámci udržení té křehké koaliční dohody a toho, jakým způsobem se tvořila, jsem si vědom své odpovědnosti.

(ada),(nig)

Právo, 1. 9. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme