Gazdík: Na kraji vládne kartel moci

Rozhovor s kandidátem na hejtmana Petrem Gazdíkem

Petr Gazdík je volební jedničkou kandidátky Starostů a nezávislých a TOP 09. Podle něho chybí krajskému úřadu transparentnost, vyčítá mu i velké dluhy.

3. 10. 2012

Otevřeně říká, že nemusí být po volbách hejtmanem. „Jde mně o to, aby se změnily poměry na krajském úřadě,“ tvrdí Petr Gazdík, volební lídr STAN a TOP 09.

Vedení kraje hodně kritizujete. Zkuste je za něco i pochválit.

Beze všeho a rád. V územním plánování patří kraj mezi špičku celé země, je zde výborný odbor školství, který s krajským školstvím trochu hnul, stejně tak je kvalitní práce odboru životního prostředí. Daří se společně tlačit na státní orgány a instituce, silnice v Malenovicích či R55 jsou toho důkazem.

Kraji vyčítáte zadlužení. Hejtman Mišák ale argumentuje, že za poslední tři roky vzrostl dluh kraje jen o 54 milionů korun.

I kdyby to bylo účetně pravda, vytváří se obrovský vnitřní dluh, ať už jde o krajské nemocnice nebo opravy silnic. Kraj má v plánu si v letech 2012 a 2013 půjčit miliardu korun na spolufinancování evropských projektů. Hejtman už mně ale nevysvětlil, proč je doba splatnosti deset let, když se peníze kraji vrátí ihned.

Kraj si ale půjčuje peníze i proto, že musí nahradit výpadek sdílených daní ze strany státu a doplácí peníze do ROP.

Hejtmanství musí být především připravené na to, že je krize. Mojí obci Suchá Loz se v roce 2008 kvůli výpadku peněz z rozpočtového určení daní snížil příjem o 27 procent, což je neuvěřitelné číslo, ale museli jsme si poradit. Kraj v této situaci není, jenže mu chybí transparentnost. Nezveřejňuje výběrová řízení, nikde nezjistíte, kolik stojí metr čtvereční opravy silnice.

Co vám vadí nejvíce?

Za dobu existence krajského úřadu byl vytvořen dluh 1,67 miliardy korun. Často se peníze doslova vyhodily oknem a šly na megalomanské projekty jako průmyslová zóna v Holešově, Baťův institut nebo některá spolufinancování regionálních operačních programů.

Baťův institut je tedy zbytečný?

To je strašně těžká otázka. Projekt to není špatný a do baťovského areálu logicky patří. Ale vadilo mně, když se přesunovaly peníze v krajském rozpočtu z podpory podnikání a dopravní infrastruktury na krajské kulturní centrum. Dát na to miliardu je přes finanční možnosti kraje. Funkcionalistická architektura byla známá svým důrazem na efektivitu a jednoduchost. Když ale kraj řekne, že na zelené louce by podobná stavba stála 1,1 miliardy, a pak oprava budovy vyjde na miliardu, tak mně to nejde dohromady.

Trochu to připomíná argumenty, které vaše strana používala před volbami 2010 ohledně stavby Kongresového centra.

Kongresové centrum je megalomanský pomník bývalé reprezentace Zlína. Mimochodem, v posledních měsících dostala zlínská radnice za pochybení při stavbě Kongresového centra vysokou pokutu. A pokud by se něco podobného stalo i kraji, byl by to problém. Naprosto zde chybí osobní odpovědnost. Regionální operační program střední Morava navíc nese známky toho, co se děje s Regionálním operačním programem Severozápad, kde v současnosti představitelé Ústeckého kraje plní cely předběžného zadržení.

Hlasitě brojíte proti velké koalici ČSSD a ODS. Není to stejná kampaň jako před dvěma roky ve Zlíně? Zase se vymezujete především proti něčemu.

Velká koalice funguje deset let a stal se z ní kartel moci a postů. Na celostátní úrovni ODS známkuje hejtmany z ČSSD, dává jim vysvědčení s pětkami - a tady spolu deset let vládnou. Vymezují se proti sobě, ale pak se zase spojí. Už dvakrát mohli vytvořit jinou koalici, ale stejně drží pohromadě a na kraji rozdělují miliardy korun z ROP podivným způsobem. Jako příklad stačí uvést 60 milionů pro společnost Golf Jeseníky, která vznikla dva dny před ukončením příjmu žádostí v této výzvě.

Mně se ale zdá, že čím více je kritizujete, tím více drží pospolu.

Pokud to voličům nevadí, samozřejmě to je jejich právo. Ale je nefér, že ODS před minulými volbami zavádí ve vládě zdravotnické poplatky, pak prohraje krajské volby a její krajští zastupitelé hlasují pro proplácení poplatků. My nejsme populisté. Soupeříme o voliče, kteří mají selský rozum a vědí, že nelze pořád žít na dluh.

V předvolební kampani se hodně mluví o prázdné průmyslové zóně v Holešově. Opravdu byste ji chtěl osázet skleníky, jak jste dříve navrhoval?

To byl nápad pana Čuby, ale myslím, že minimálně část zóny by takto mohla být využita. Bylo by neseriózní slibovat, že zónu do roka naplníme. Je třeba hledat investory, což nyní kraj dělá, byť nešťastně, a společně s odborníky a ekology jednat s občanskými sdruženími, co bude dál.

PROFIL

Petr Gazdík

  • narodil se 26. června 1974 v Suché Lozi, kde v letech 2002 až 2010 dělal starostu, teď je místostarostou
  • vystudovaný učitel je od roku 2008 krajským zastupitelem
  • od roku 2010 poslancem za STAN a TOP 09
Petr Skácel

Mladá fronta DNES, 3. 10. 2012, rubrika: Kraj Zlínský, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme