Gazdík: Malé obce jsou dnes znevýhodněné

24. 6. 2011

Mezi ODS a TOP 09 to opět začíná vřít. Občanským demokratům se totiž nelíbí zákon o rozpočtovém určení daní z dílny Miroslava Kalouska, podle kterého stát rozděluje peníze mezi města a obce. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík vidí v postoji svých partnerů porušení koaliční smlouvy.

Gazdík, bývalý starosta obce Suchá Loz, se netají tím, že do velké politiky vstoupil právě proto, aby tento – podle něho nespravedlivý – zákon změnil. "Chci více peněz pro malé obce, které jsou dnes znevýhodněné," opakuje Gazdík.

TOP 09 prosadila (hlavně kvůli starostům, kteří straně výrazně pomohli ve volbách) změnu zákona do koaliční smlouvy. Ministr financí Miroslav Kalousek nedávno představil svůj návrh, podle kterého dostanou přidáno prakticky všechny vesnice a města na úkor čtveřice největších – Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Ta by měla naopak přijít dohromady o pět miliard korun ročně.

Jenže ODS, která má ve všech čtyřech velkých městech své primátory nebo jejich náměstky, tuto úpravu odmítá. "Na grémiu jsme se dohodli, že ODS Kalouskův návrh nepodpoří. Brno by přišlo o 900 milionů ročně, což je skoro desetina rozpočtu," řekl MF DNES místopředseda ODS a brněnský radní Pavel Blažek.

Gazdíka postoj ODS velmi rozčiluje. "V koaliční smlouvě je jasně napsáno, že se nepoměr mezi nejmenšími obcemi a největšími městy sníží. Pan premiér dal ruku na to, že to bude nejvýš trojnásobek. Jestli kvůli tomu chce ODS vypovědět smlouvu, ať to řekne na rovinu," zlobí se.

"V koaliční smlouvě není nic o tom, že se budou někomu peníze brát, jde to udělat i nejánošíkovským způsobem," reagoval premiér Petr Nečas.

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury se mohou peníze menším obcím přidat, když se zruší některé dotace.

"Určitě nemůžeme souhlasit s tím, aby se vzaly miliardy korun těm čtyřem největším městům. Koaliční smlouva také praví, že se změnou daňových zákonů musí souhlasit všechny tři strany, to je naše pojistka," doplnil Stanjura.

"To by se někde muselo najít přes dvacet miliard. Když to ODS dokáže, řeknu oukej. Nevěřím, že by je při současných úsporách mohli někde objevit," říká Gazdík.

Antonín Viktora

idnes.cz, 24. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: Venkov
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme