Gazdík: Kalouska hájím jen tehdy, když si to zaslouží

Online chat s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

Do menších měst a obcí půjde více peněz, naopak Praha, Brno, Ostrava a Plzeň o ně přijdou. Novelu zákona o rozpočtovém určení daní v pátek schválili poslanci. Baví se ještě primátoři velkých měst s poslancem TOP 09/STAN Petrem Gazdíkem? Ptali jste se ho v on-line rozhovoru.

16. 7. 2012

Primátoři čtyř největších českých měst sledovali páteční jednání Poslanecké sněmovny s nevolí. Zákonodárci totiž naprostou většinou hlasů poslali do Senátu novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která "bohatým městům bere a chudým dává."

Změna v rozdělení daní přinese obcím na 12 miliard korun. Naopak největší města přijdou přibližně o 1,1 miliardy. Až dosud dostávaly obce v průměru 6800 korun na jednoho obyvatele. Změnou zákona se tato částka navýší na přibližně 9 tis. "Jsem přesvědčen, že rozdělování daní je v současnosti v tomto případě nesystémové a vůči naprosté většině měst a obcí diskriminační," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Jeho strana dokonce ještě v květnu vyhrožovala, že v případě neschválení změny, odejdou zástupci TOP 09 a Starostů z vlády.

Jak uvedl v rozhovoru, velká města se podle něj s poklesem příjmů vypořádají. "Myslím, že nejen Praha, ale i jiné města a obce (včetně té mojí!) se už historicky vypořádaly s mnohem horšími propady," tvrdí politik. Kauza Vlasty Parkanové a letadel CASA sice podle Gazdíka stranu poškozuje, klíčové se mu ale zdá, jestli budou či nebudou voliči považovat za důležitější větší přísun peněz do obecních pokladen.

Online chat:

Lenka

Pane Gazdíku,působil jste na mne docela sympaticky.K financování obcí a měst máte správné názory,slyším je už dlouhodobě,jsem z obce,co má 800 obyv.Řekněte mi,zda tímto je už financování samospráv vyřešeno,jde o fin.stav?
2) Jsem zděšená z ministra financí,volila jsem TOP,líbilo se mi spojení se starosty,ale co ted předvádí p.Kalousek,poškozuje především starosty.Jak dlouho to budete přehlížet? Vyčinil jste mu? Slyšela jsem poměrně kritický názor na Kalouska od vašeho kolegy poslance Polčáka,i když jej částečně obhajoval, přiznal,že Kalousek přestřeluje.Na jaké dno chcete až klesnout?

Petr Gazdík

Zdravím všechny diskutující a přeji pohodový den!

Petr Gazdík

Milá Lenko, minulý pátek Poslanecká sněmovna 158 hlasy novelu zákona o rozpočtovém určení daní schválila ( teď ještě Senát a pan prezident ). Jak si asi Vaše obec polepší najdete na stránách min.financí nebo na www.obcelidem.cz . Finální stav to je na pár let, pak se určitě budou muset dopady zákona analyzovat. Já osobně bych si představoval menší rozdíl než je 3,2 násobný, leč chápu v jaké ekonomické situaci ČR a EU je. Až se situace zlepší bude i tady prostor.

Můj názor na poslední kroky Miroslava Kalouska je podobný jako názor mého kolegy ze STAN Stanislava Polčáka. A panu ministrovi jsem to také sdělil. Uvědomuji si, že to z jeho strany nejsou šťastné kroky a výroky...

Václav

Dobrý den,
fandím Vám ve snaze o spravedlivější rozdělení daní. I jako Pražák nechápu, jak může někdo ospravedlňovat takový nepoměr mezi velkými městy a malými obcemi. Ale celé Vaše úsilí je pro mě diskreditováno podporou Kalouska v zastrašování policie. Opravdu se nikdo z Vás nepoučil z kauzy Čunek?

Petr Gazdík

Jak už jsem psal v předchozí odpovědi, i já vnímám jasně, že tyto kroky nám škodí. Doufám proto, že kauza CASA se co nejrychleji vyšetří a ta zbytečně vypjatá nálada opadne.

Smolík

Pane Gazdíku,jsem věřící a vůbec si neumím představit,že bych se vyrovnal se svým svědomím,kdybych žil jako Vy tzn. ve lži,klamu,mamonu a hájil slova Kalouskova či nemocného knížete posílal trpět na Hrad.Také si neumím představit,že bych se vrátil do své rodné vsi a tam se potkával s blízkými lidmi. Dotaz. Jak Vy se vyrovnáváte s touto situací a se svým svědomím? Děkuji.

Petr Gazdík

Pane Smolíku, svědomí je ryze niterná záležitost a věřte mi, že kdybych se musel rozhodovat mezi působením v politice a čistým svědomím, odejdu z politiky. Pro mě to není prázdný pojem. Ve lži, klamu a mamonu nežiji, kolegu Kalouska hájím jen tehdy, když si to podle mě zaslouží. S lidmi v mé vesnici se potkávám často, rád, a i když jsou někdy k některým mým krokům nebo výrokům kritičtí, mám šanci s nimi o tom diskutovat z očí do očí. I když se neshodneme, nebrání nám to posadit se v hospodě k jednomu stolu.

Karel Novák

Dobrý den

Myslíte si pane gazdíku, že sprosté hovado jakým je bezesporu pan Kalousek patří do politiky? Jaký si lidé dělají asi obraz o politicích pokud se chovají jako výše jmenovaný pán.

Petr Gazdík

Nemyslím si, že vulgarita do politiky patří a Miroslav Kalousek tento můj názor zná.

Pržewalski

Přeji Vám pěkný den.Žádný dotaz na Vás nemám, jen bych Vás chtěl poprosit, aby jste, pokud možno pokaždé, kdy se setkáte s panem knížetem, aby jste mu připomínal jeho slib, že když neuspěje v prezidentských volbách, že odejde z politiky.Já totiž už v tomto státě nevěřím ani slovu šlechtice.Děkuji Vám.

Petr Gazdík

Pan předseda SLOVO ctí - už jsem se o tom mnohokráte přesvědčil.

Josef

Pane Gazdíku, tento váš krok posíli tentedci k dalšímu drobení středně velkých měst. Je to dobrý krok podporovat další rozdrobení sídelní struktury ? Střední a větší města zajišťují množství veřejných služeb a zajišťují je, v rámci své střediskové funkce zejména pro malé obce ve svém zázemí. Ty tyto služby zajišťovat nikdy nebudou i kdybyste jim dakli 3 x tolik. Některé městské části si spočítali, že po odtržení dostanou nyní více peněz, takže vzniknou nové úřady, noví úředníci, pozlatí si chodníky, ale veřejné služby budou dále využívat ve městě, od kterého se odtrhly a na které nepčispějí ani korunu. To ve svém důsledku povedem k redukci a nižší kvalitě služeb poskytovaných centrální obcí. A tyto městské části seodvolávají na vás a jsou vám vděčné.

Petr Gazdík

Občasné odtrhávání okrajových obcí od větších celků souvisí s nezájmem většího celku o rozvoj této části a o možnosti demokraticky ovlivňovat svůj rozvoj -ne s RUD. Ne vždy ale odtržení znamená prospěch pro vzniklou obec. Tady chce dobře vážit a počítat a každý případ je jiný.

Hana

Dobrý den, jak můžete věřit J.Kalouskovi jeho interpretaci obsahu telefonního hovoru s policejním presidentem? Vždyť úplně stačilo to, co předvedl v poslanecké sněmovně v přímém přenosu. Proč se nehlásil na detektor lži, když nelhal? Jeho rozhovor s panem poslancem Skokanem hodně vypovídá o jeho "nepostradatelné" osobnosti, bez níž si někteří ministři vládu nedokáží představit. To je potom smutné, že takové kreatury fakticky řídí vládu této země.

Petr Gazdík

Moje důvěra v Miroslava Kalouska se opírá o tříletou spolupráci mimo jiné na novele RUD (rozpočtové určení daní). Jako kolegovi mám samozřejmě tendenci mu věřit, nikdy mi nelhal a nepodvedl mě. To, zda ve věci telefonátu s policejním prezidentem mluví pravdu,. Nebo ne, musí ale určit inspekce, ne já. Pro mě by bylo obrovským zklamáním, kdyby MK nemluvil pravdu, to nepopírám. Obecně ale považuji ty telefonáty policistům za nešťastnou věc, nemělo se to raději vůbec stát.
Co se týče telefonátu panu Skokanovi... působí na Vás ten přepis opravdu věrohodně? Nechci komentovat něco, o čem mám pochybnosti, že takto vůbec proběhlo. Pokud ano, jedná se o soukromou komunikaci, o jejíchž účastnících si sice mohu myslet své (a není to lichotivé, to je pravda), ale netahal bych to po roce na plénum sněmovny, abych se konjukturálně svezl na vlně kritiky M. Kalouska. Ale to je věc osobního názoru.

moje svědomí

jako obyvatel okresniho mesta se nedomnivam, ze se na obecni urovni krade mene nez kdekoliv jinde. mozna dokonce vice. kazdopadne rozumim vasemu pozadavku na jine rozdeleni dotaci.

moje otazka smeruje na vaseho kolegu kalouska. nejste prekvapen z jeho chovani v posledni dobe? myslim, ze ztraci nervy a jako vrcholovy politik by mel mit urcity pud sebezachovy. to, ze se deje mozna nejaka nespravedlnost jeste neni duvod, aby se choval takto. jako volic TOP jsem znacne zaskocen a domnivam se, ze usty kalouska byl muj vlebni hlas znacne dehonestovan. jak me presvedcite, abych dal hlas opet vam?

Petr Gazdík

Myslím si, že množství korupce je přímo úměrné množství rozdělovaných prostředků. I na okresní město je víc vidět než na ministerstva nebo státní fondy! Navíc zároveň s RUD jsme schvalovali změnu Ústavy - rozšíření kompetencí NKÚ na obce, města a jimi zřízené společnosti.
S komentářem k chování MK souhlasím, přál bych si, aby se v kauze CASA choval zdrženlivěji, svůj názor na tuto věc jsem mu také řekl. Pokud chcete důvody, proč znovu volit TOP09 a Starosty i přes osobní antipatie k MK, tak co třeba transparentní veřejné zakázky (zákon o registru smluv, zákon o zadávání veřejných zakázek), zlevnění provozu státu (jednotné inkasní místo, reforma zdravotnictví a sociálního systému), zastavení zadlužování (státu, ale také například stávajícího penzijního systému), podpora prorůstových opatření například podporou ekologicky šetrného stavebnictví, omezení poslanecké imunity na dobu mandátu, reforma školství tak, aby školství bylo méně podfinancované a aby nezaniklo školství odborné a regionální, reforma justice (počínaje reformou systému státních zastupitelství a vyčištěním této struktury)? To jsou věci, o které usilujeme, a jsem přesvědčený, že mají smysl.

Raději anonym

Jak se cítíte jako člověk s neúplným počten mozkových závitů?Narážím na to jak hodnotí Váš guru Kalousek všechny poslance, kteří zvedli ruku pro vydání poslankyně Parkanové trestnímu stíhání.Děkuji za odpověď.

Petr Gazdík

Myslím, že Váš dotaz není tak troufalý, abyste musel zůstávat v anonymitě J. Cítím se dobře, co se týče mozkových závitů, nepočítal jsem je, ale snad mi jich moc neubylo. Za svým hlasováním ve věci vydání VP si stojím. Chápu, na co narážíte – slovní výpady kolegy Kalouska jsou někdy drsné, já si o tom myslím své (viz odpovědi níže), ale tento konkrétní špílec si neberu osobně. V anonymních, ale i podepsaných e-mailech se o sobě občas dočtu podobné věci podané zpravidla mnohem přímočařeji...

Mirda

Dobrý den, zajímalo by mě z čeho Kalousek financoval založení a chod TOP09 když státní příspěvek za jeho poslance šel na konto KDU-ČSL? Já mám podezření že použil peníze z předražených cinknutých zakázek na obraně za které je Parkanová právem stíhána a z úplatků od spřátelených podnikatelů za dohozené dotace a granty.

Petr Gazdík

Já nevím, nejsem členem TOP09 a u jejího zakládání jsem přímo nebyl. Ale TOP09, pokud vím jako jediná parlamentní strana, má na svém webu zveřejněné účetnictví, a to po dnech. Takže se toho třeba dopátráte. Evidují se všechny dary a všichni dárci, anonymní dary či dary od osob/institucí, u nichž by mohlo být podezření na střet zájmů, se vracejí. A vše je zveřejňováno nad rámec zákona měsíčně ne až ve výroční zprávě za rok.

Honza

Dobrý den,
veřejná kritika vlastní strany či spolustraníků velmi poškozuje její mediální obraz. Chápu, že hlavně z toho důvodu funkcionáři TOP09 a STAN nekritizují své kolegy na veřejnosti a v médiích. Všechno má ale své meze. Myslíte, že už nejste "za čarou", pokud bagatelizujete výroky M. Kalouska, případně se odkazujete na orgáný činné v trestním řízení či GIBS? Co by Kalousek musel provést, abyste veřejně vystoupil a nešvary explicitně pojmenoval? Chovat se takhle představitel jiné strany, dávno už hovoříte o jeho odstoupení nebo alespoň veřejné omluvě. Bojím se, aby se tohle "ohnutí páteře" TOPce nevymstilo...

Petr Gazdík

Ano, nepopírám, že kolegialita hraje roli a že politiky z jiných stran kritizuji mnohem rázněji. Bylo by pokrytectví tvrdit, že to tak není a že jsem Pan Superspravedlivý... Rozdíl jste postihl vcelku správně, zatímco v jiných případech bych kritizoval veřejně, zde kritizuji neveřejně. Můj názor na celou tuto záležitost kolega Kalousek zná. Ovšem ukočírovat Miroslava Kalouska, to se v minulosti nepodařilo ani ostřílenějším politickým harcovníkům.

Jaroslav Svoboda

Dobrý den
Proč pan Lessy podle Vašeho názoru lže? Proč policie používá estébáckých praktik? Jaký má policie pro tot jednání důvod?
Nebo naopak proč myslíte, že je pan ministr Kalousek ve svých verbálních projevech takto vulgární a až hysterický? Děkuji

Petr Gazdík

Nevím, jestli pan Lessy lže. Řekl jsem, že lže buď on, nebo pan Kalousek. Také se nedomnívám, že policie používá estébáckých praktik, a jak už jsem řekl, nesdílím ani některé další mediálně propírané názory M. Kalouska na fungování policie v ČR. Nemám zatím důvod policii nebo soudům nedůvěřovat, proto jsem také zvedl ruku pro vydání Vlasty Parkanové ke stíhání.

Milan Lipina

Uvědomuje si někdo,že je rozdíl,když vezmete Praze 1 miliardu ze 40 a cca stejnou částku ostatním městům již z oškubaných rozpočtů.Pragocentismus byl je a bude.

Petr Gazdík

Že se Praze, Brnu, Ostravě a Plzni bere cca 1,1 mld. Kč a ostatním cca 12 mld. přidává je už samo o sobě velkým posunem proti pragocentrismu.

anonym

Vazeny a mily pane poslance,
hodlate tuto zemi uplne polozit a vydrancovat? Kdy se tak stane, abych vedel jestli mam v tom zahranici zustat natrvalo.
Diky a zdravim do Suche Lozi.

Petr Gazdík

Nehodlám. Takže Vám ani nemohu říci, kdy, pane Anonyme... Osobně si ale myslím, že lidi, kteří jen paušálně kritizují bez konkrétních argumentů, a ještě se u toho skrývají do anonymity, tu vlastně ani tolik nepotřebujeme, takže pokud se Vám v zahraničí daří a líbí... pro mne za mne zůstaňte natrvalo. Zdravím ze Suché Lozi.

anonym

Dobrý den. Jak Vám Kalousek vysvětlil, že volal panu Lessymu po pracovní době a hned 3x během hodiny a vážně věříte, že Kalouskovi někde hacknul mobil? Jen připomínám, že lež má krátké nohy a nakonec i na Vás může ulpět pořádná špína, kterou ze sebe v politice už nikdy nedostanete.

Petr Gazdík

Vysvětlil mi to stejně, jako veřejnosti. Jak už jsem řekl, bylo by podle mě lepší, kdyby mu nevolal vůbec, nemuseli jsme teď řešit, co řekl a co neřekl. Ale nemám důvod mu apriori nevěřit, takže mu věřím a doufám, že oprávněně.

Petr

Dobrý den, nebojíte se, že hulvátské a sprosté chování pana Kalouska může vaši stranu stáhnout až pod práh volitelnosti do parlamentu? Preference vaší strany pomalu, ale jistě stále klesají. Je pro Vás pan Kalousek coby alkoholik, člověk, který volá vyšetřovatelům, stýká s s pochybnými lidmi a má zavražděné dva příbuzné důvěryhodný politik?

Petr Gazdík

Jak už jsem psal tazatelce před Vámi, je samozřejmě možné, že některé voliče tato kauza odradí, já ale věřím, že naši lidé v krajích dokáží přesvědčivě ukázat to, co se povedlo, a že představí rozumný, nepopulistický program pro konkrétní kraje. Jistě tím neosloví všechny, část voličů pojme krajské volby jako referendum o vládě, to známe z minulých zkušeností.
Vaše výroky na adresu pana Kalouska bych s dovolením nekomentoval, myslím, že k otázce důvěry mezi mnou a jím jsem se už vyjádřil.

Václav Pelikán

Dobrý den,
za 1.od kud bude těch zbývajících cca 11 mld. kč vzato?
za 2. co si myslíte o údajných telefonátech místopředsedy Kalouska policistům. Ať už vyšetřovately nebo pol. prezidentovy? Co by mělo podle vás následovat, jestliže se prokáže že se telefonáty skutečně odehrály?

Děkuji za opověď

Petr Gazdík

1) cca 7mld. z národních dotačních titulů rozdělovaných doposud nesýstemově, netransparentně a prokorupčně, 1,1 mld z Prahy, Brna, Ostravy a Plzně, 1,5 mld. přesun z příspěvku na státní správu na školství, zbytek z nových příjmů státního rozpočtu - hazard a ze státního rozpočtu.

2)Podle mě se raději neměly odehrát vůbec. Pokud se prokáže, že se odehrály tak, jak tvrdí třeba policejní prezident, znamenalo by to, že ministr financí lhal. V takovém případě by musel odstoupit ze všech veřejných funkcí, což – pokud vím – také nabídl.

Eman

Pane GAzdiku , pravice vládne 6let a ČR se propadá ve všech ukazatelích. Enormně narostl stani dluh. Přibývá lidi bez domova. Dvě třetiny domácnosti ma problém vyjít. Máte taky takovy pocit? Hlavně se nevymlouvejte na krizi. V Polsku a na Slovensku je krize taky a na rozdíl od nás trvale rostou a to výrazne. Jste parta neumětelství. Abych byl sluny.

Petr Gazdík

To je otázka perspektivy. Také by se dalo říct, že už několik let vládne ekonomická krize a pravicovým vládám se daří zachovat pro ČR nejvyšší rating, snižovat veřejný dluh a držet nezaměstnanost na v podstatě nezměněné úrovni. Srovnávat se s Polskem nebo Slovenskem je sice možné, ale Polsko má výrazně jinou strukturu průmyslu a na Slovensku začali zavádět reformy dříve než u nás. Chudých lidí je tam více než u nás (srovnejte statistiky Eurostatu, ČR má v rámci EU jedno z nejnižších procent lidí ohrožených chudobou). Ale jistě, také bych si přál vyšší ekonomický růst a vláda už prorůstová opatření připravuje, například podporu energeticky úsporného stavebnictví.

Lenka

Dobrý den pane Gazdíku,
nemáte obavy,že v krajských volbách dostanete díky
panu Kalouskovi málo hlasů?

Petr Gazdík

To záleží na tom, nakolik se jednotlivým týmům v krajích podaří přesvědčit voliče, že krajské volby nejsou referendem o Kalouskovi (nebo o Rathovi...), ale rozhodováním o tom, kdo bude další roky určovat rozvoj dopravy, školství, sociálních a kulturních aktivit. Současné mediální přestřelky kolem kauzy CASA nám samozřejmě nepomáhají, na druhou stranu třeba rozpočtové určení daní přinese do obcí naprosto konkrétní peníze, které obecní rozpočty potřebují (a které jim podle mého názoru patří). Jde o to, co v uvažování voličů na podzim převáží.

Oldřich

Přestěhoval jsem se před nedávnem do Ostravy.
Ani jsem nevěděl, že Ostrava je politickými stranami chápána jako méněcenné území, jako kdysi Podkarpatská Rus.
Souhlasíte s panem Kalouskem, že "provinilí" policisté, jako pan Lessy, budou šlapat chodník v Ostravě? Mně tato výhrůžka osobně uráží. Nevím co vidí pan Kalousek na Ostravsku zavrženíhodného.
Nebyl by příchod pana Lessyho pro Ostravsko přínosem?

Petr Gazdík

Také nevím, co by mělo být na Ostravě špatného, především ale nevím, jestli to pan Kalousek opravdu řekl. Ale rozumím Vám, také jsem lokálpatriot.

David

Dobrý den, TOP 09 a Starostové v několika posledních dnech v různých obměnách zveřejnili svůj záměr dát podnět GIBS (generální inspekci bezpečnostních sborů) k vyšetření rozporů mezi proklamacemi M. Katlouska a jeho faktografickými oponenty. Každý příčetný jedinec však ví, že GIBS není oprávněn vyšetřovat civilisty, takže ani pana Kalouska. Souhlasíte i vy s touto metodou ohlupování voličů ? Je mínění TOP 09 a Starostů o inteligenci občanů ČR tak nízké ?

Petr Gazdík

Podle mě stačí, aby se GIBS věnovala vyšetření telefonátů vysokým policejním úředníkům, z toho by mělo automaticky vyplynout, zda se staly a jak proběhly. Osobně jsem skeptický k tomu, zda může GIBS zjistit, co přesně si účastníci konkrétní konverzace řekli, leda z nahrávek, byly-li pořízeny (a to nelze vyloučit). Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby se žádné telefonáty neodehrály a GIBS nemusela šetřit nic, o tom není sporu. Mrzí mě, že k této situaci vůbec muselo dojít.

Antonín

Pane Gazdíku,
proč si myslíte, že vyšetřovatel Mazánek, pan ředitel protikorupční policie Martinec, státní dozor, policejní prezident Lessy a další, všichni lžou a konspirují jen Miroslav Kalousek má pravdu? Nezdá se Vám to podivný myšlenkový závěr?

Petr Gazdík

To si nemyslím a neřekl jsem to. Já jsem řekl pouze to, že jedna ze stran lhát musí. M. Kalouska znám, ty druhé pány ne, automaticky tak mám tendenci věřit M. Kalouskovi. To ale neznamená, že jsem si absolutně jistý, jak to bylo, to jsem nikdy neřekl. Pokud by se ukázalo, že MK nemluví pravdu, bylo by to pro mě obrovské osobní zklamání. Ale za 3 roky, po které ho znám, jsem s ním žádnou špatnou zkušenost neudělal, proto mu věřím.

Lída

Pane Gazdíku,
kdy už konečně přestanete lhát?
Peníze přidané obcím politici rozkradou stejně jako v Praze. Zvláště, když tam budou vládnout Vaši souvěrci.

Petr Gazdík

Není mým zvykem lhát. I když nemohu dát ruku do ohně za všechny starosty a zastupitelstva, věřím že míra korupce po začátku účinnosti nového RUD určitě klesne. Na obce a města ( zvláště menší ) je přece jenom víc vidět! Váš negativismus Vám ale nezávidím....

plátce daní

Jak se ale Ti přespolní budou tvářit až si třeba Praha+Brno+Plzeň zavedou kvůli omezení dopravního zatížení mýto za vjezd nerezidentům. Každý den na magistrále jezdí minimálně 30-50.000 přespolních. A cena za opravzu je asi někde jinde než v Horní Dolní odkud jste. Už se nato teším

Petr Gazdík

Vážně si myslíte, že pokles o 1,8% příjmů bude toto v Praze znamenat? Myslím že nejen Praha, ale i jiné města a obce ( včetně té mojí!) se už historicky vypořádaly s mnohem horšími propady.
A nemyslíte, že je to naopak, že kdyby do Prahy nejezdili přespolní a neplatili MHD, že by její efektivita byla nižší?

josef

Pane Gazdíku, proč se daně přerozdělují "z centra"? Nebyla by lepší a průhlednější varianta, kdyby část daní občanů šla rovnou obci, ve které mají bydliště, a druhá část státu? Obce by pak mohly mít pravomoc o výši první části daně rozhodovat, lidé by také lépe viděli, co se s jejich daněmi děje, byli by "blíže útratě".

Petr Gazdík

Naprosto s Vámi souhlasím, podobný systém mají v mnoha zemích a byl bych pro.

Alena

dobrý den pane Gazdíku. Souhlasíte s poslancem Kalouskem ohledně realizace údajných policejních provokací? Zatím nikdo z představitelů TOP09 se od nich veřejně nedistancoval. Jste si jist, že to nebude mít negativní dopady na vaše poslance a jejich zákonodárné iniciativy?

Petr Gazdík

Jak už jsem uvedl, bych byl mnohem raději, kdyby se žádné telefonáty policistům neuskutečnili, nepovažuji to za správné. Co se týče vlivu na poslance - může to mít spíš vliv na preference strany než na práci poslanců.

David

Dobrý den,
jak zareagujete, až vyjde najevo, že základ TOP09 tvoří bývalí politici KDU-ČSL, kteří přičinlivě vytvářeli korupční systém? Proč jste vůbec začal spolupracovat s Kalouskovým gangem?

Petr Gazdík

Prosím pěkně zkuste si to trochu seřadit. Když jsme chtěli změnit RUD museli jsme do Sněmovny.....sami jsme neměli šanci( viz.volby do EP 2009), takže jsme museli se stranou, která se tam dostane....( s tou která se tam nedostane by to nesplnilo cíl). Dostalo se tam 5 stran..... A tak se ptám ...s kterou z nich jsme měli spolupracovat? S VV?.....Proboha? S kmotrovskou ODS či stejnou přelakovanou ČSSD? ( u nich byste nekricel s kým jsem se to spojil?- kolibrici, mazánci, Vondra, Rath....? ...nebo s komunisty? ....zbývá TOP09. .....PS: v pátek 13.7.2012 Sněmovna schválila nové RUD

iHNed.cz, 16. 7. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme