Gazdík: Hlasování je otázkou svědomí každého poslance

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

9. 7. 2012

A v Událostech živě šéf poslaneckého klubu TOP 09 a starostů Petr Gazdík. Dobrý večer, pane předsedo, máte představu, kolik vašich poslanců bude hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové a budete hlasovat každý za sebe anebo zaujmete jednotné stanovisko?

Dobrý večer přeji, upřímně řečeno nemám. Mnozí poslanci avizovali, že se rozhodnou až podle doporučení mandátového a imunitního výboru. Já osobně jako předseda nebudu poslance zavazovat hlasováním vydáním poslance nebo poslankyně, zvláště pokud je z našeho klubu. Je otázkou svědomí každého poslance. Není to tak jako u hlasování v případě, kde jsem vázaní třeba koaliční dohodou.

A jaká je teď atmosféra v Poslaneckém klubu. Jsou spory o tom, jestli vaši kolegyni vydat anebo nevydat?

Samozřejmě není nic příjemného vydávat kolegyni, které si vážíme. Na druhou stranu ta atmosféra je věcná, klidná a žádné zásadní polemiky nevedeme.

Zatím to vypadá, že mandátový a imunitní výbor doporučí sněmovně, aby hlasovala pro vydání Vlasty Parkanové. Zůstane pak místopředsedkyní sněmovny anebo uvažujete, že byste nominovali někoho jiného?

TOP 09 určitě ctí presunkci neviny. Ale přesto, že ctíme presunkci neviny, nechceme zhoršovat politickou kulturu a já do té doby, než budu mluvit s Vlastou Parkanovou, nebudu říkat žádné zásadní stanovisko. Vlasta Parkanová je starší a moudřejší kolegyně než jsem já a já si myslím, že ona moc dobře ví, jak se má v takové situaci zachovat.

Pane předsedo, díky a hezký večer.

Hezký večer.

Aneta Savarová

ČT 1, 9. 7. 2012, Pořad: Události

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme