Gazdík: Dobeš by měl odejít sám

30. 12. 2011

Ministr školství Josef Dobeš (VV) by měl podle předsedy poslanců vládních TOP 09 a STAN Petra Gazdíka vyvodit osobní odpovědnost z hrozby zastavení peněz z fondů EU.

Podle předsedy poslanců VV Víta Bárty to Dobešova vina není. Dobešovu rezignaci požaduje také jeho dlouhodobý kritik, stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zase míní, že se jedná o daň, kterou veřejnost platí za důvěru k Věcem veřejným. Za Dobešem naopak stojí prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Uvedli to v reakci na oznámení, že audit Evropské komise odhalil chyby v zadávání veřejných zakázek v jednom z programů. Ministerstvu školství tak bude zřejmě dočasně zastaveno proplácení dotací z EU. Dobeš kvůli tomu už požádal o schůzku premiéra Petra Nečase (ODS).

Setkání by se mohlo uskutečnit příští týden. Nečas si chce s Dobešem promluvit podle deníku Mladá fronta Dnes i o jeho „překotné“ personální politice vzhledem k tomu, že v čele sekce řízení operačních programů EU vystřídal už pět lidí. „Tohle je diskontinuita, jsou dlouhodobé problémy s čerpáním evropských fondů,“ citoval deník premiéra.

Gazdík: Za půl roku Dobeš nepředvedl takřka nic

Poukázal na to i Gazdík, podle kterého někdejší personální šéf Bártovy detektivní agentury ABL „po stránce organizace personálií evidentně na ministerstvu naprosto selhává“. „Pan ministr by z toho měl vyvodit osobní odpovědnost. Za rok a půl na ministerstvu nepředvedl takřka nic vyjma toho, že Českou republiku patrně připravil o velké množství peněz z evropských fondů,“ řekl.

V podobném duchu se vyjádřil i Kalousek. „Považuji to za výsledek zcela nekvalifikovaného řízení, ba dokonce za výsledek naprostého nepochopení řízení nezbytných procesů čerpání ze strukturálních fondů. Jedná se o daň, kterou veřejnost platí za důvěru, kterou svěřilo subjektu s názvem Věci veřejné,“ konstatoval.

Dobeše naopak podporuje Hospodářská komora ČR. Jeho případný odchod z vlády by podle ní zastavil mnoho pozitivních změn v systému českého školství. „Po dlouhé době řídí tento klíčový resort člověk s jasnými názory, který neříká jen líbivé věty o vzdělanosti. Chápe celospolečenský význam učňovského školství a další často opomíjené aspekty vzdělávání,“ uvedl Kužel.

Zakázky nespadaly do Dobešova působení, tvrdí Bárta

Předseda poslanců VV Vít Bárta namítl, že zastavení dotací hrozí kvůli zadávání zakázek. To podle Bárty nespadalo do doby působení Dobeše, ale do doby spojené s bývalým šéfem sekce evropských fondů Janem Vitulou, současným předsedou jihomoravské TOP 09.

Stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek naopak z Dobeše vinu nesmýval. „Tenhleten člověk neměl na tom místě nikdy nic dělat. Působí na ministerstvu školství asi tak, jako když vlkovi necháme hlídat stádo ovcí,“ řekl. Ve shodě s Gazdíkem vytkl Dobešovi personalistická selhání nebo plány na financování regionálního školství. Podle Gazdíka jsou „naprosto mimo realitu“, podle Chládka trvale zlikvidují venkovské školství. Vinu za politiku ministerstvu nesou podle Chládka ale i Dobešovi koaliční kolegové Nečas a Gazdík. Kvůli údajně špatnému čerpání evropských peněz na ministerstvu v roce 2007 skončila tehdejší ministryně školství Dana Kuchtová.

ČTK

denik.cz, 30. 12. 2011, Rubrika: Z domova

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme