Gazdík: ČSSD chce něco skrývat

Rozhovor s krajským zastupitel ve Zlínském kraji Petrem Gazdíkem

Když zasedala valná hromada krajských nemocnic, byl mimo republiku. Pak se dozvěděl, že už není součástí dozorčí rady hradišťské nemocnice. „Oficiálně nám ale nikdo nic nesdělil,“ upřesnil krajský zastupitel a lídr Starostů a TOP 09 Petr Gazdík.

27. 3. 2013

Jak si krok krajské koalice vysvětlujete?

Nechápu to. Je to hloupý a podivný krok. Sociální demokracie chce něco skrývat. A to v době, kdy jsou nemocnice ve ztrátě a hospodaří s miliardovými obraty.

Proč myslíte, že je za tím ČSSD?

Protože má v krajské radě většinu. My jsme proti této koalici protestovali už dřív a zdá se, že protidemokratické a totalitní kroky už se začínají projevovat i ve fungování kraje. Přišli jsme tak o možnost, jak hospodaření nemocnic kontrolovat. Nebude nikdo, kdo by na nesrovnalosti upozornil.

Nemůžete si potřebné informace vyžádat?

Ne. Jde totiž o údaje, o kterých musejí členové dozorčí rady zachovávat mlčenlivost. Legální cesta, jak se k nim dostat, teď pro nás – a tím pádem ani pro pacienty – neexistuje.

Co podle vás hrozí?

Je možné, že tady zanedlouho budeme mít aféru Rath, koaliční strany využijí nemocnice k černému financování stranických pokladen a my budeme spolupracovat s policií, aby bedlivě hlídala, co se v nemocnicích děje.

Požádali jste o mimořádné zastupitelstvo. Co očekáváte?

Chceme slyšet, jak máme plnit kontrolní roli v oblasti zdravotnictví. Je to jedna z nejzásadnějších pravomocí a občanů se dotýká.

A pokud tento bod koalice smete ze stolu?

V takovém případě koalice převezme veškerou zodpovědnost v nemocnicích. Nám pak zbývá jedině postupovat systémem trestních oznámení na případná podezření nebo nesrovnalosti. Vyzveme zaměstnance nemocnic a upozorníme i občany kraje na to, co se všechno může dít.

Jana Fuksová

Mladá fronta DNES, 27. 3. 2013, rubrika: Zlínský kraj, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme