Gazdík: Chodím také do hospody, cítím naštvanost lidí

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

11. 4. 2012

Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, u nás ve Faktech na Prima Family. Vítejte, pane předsedo, hezké odpoledne.

Hezké odpoledne.

Když jsem vás vedla do studia, tak jste na schodech řekl, že dneska ode mně čekáte sodu. Proč? Prosím vás, proč?

Protože pro mnohé je zklamáním, že ta vláda přežila a že Věci veřejné včera přistoupily na veškeré požadavky a že předčasné volby nebudou. Chodím do hospody a naštvanost vnímám.

A pro vás je to také zklamání? Vy jste také raději chtěl, aby vláda padla?

To rozhodnutí není černobílé. Já osobně bych asi byl pro, aby ta vláda spíše padla. Mně se s Věcmi veřejnými nesedí dobře u jednoho stolu. Na druhou stranu, když vezmu ty pro a proti a třeba ten svůj osobní problém, kvůli kterému jsem šel do politiky, a to je změna rozpočtového určení daní pro obce a města, tak to prošlo prvním čtením a jsem v závěrečné cílové rovince. I tak je to moje rozhodování velmi na vážkách.

Tomu rozumím. Takže vlastně není ale v tuto chvíli žádný problém sedět ve vládě, jak to řekl ten váš místopředseda, se slizouny, odpornými slizouny?

Já v té vládě naštěstí nesedím. Ve sněmovně nemůžu říct, že všichni poslanci Věcí veřejných by byli odporní slizouni, to určitě ne. Nicméně ty kroky, které strana Věci veřejné dělá a dělala v poslední době, tak mně přišly odporné. Ano.

Ale teď mně jenom prozraďte, prosím, jestli v okamžiku, kdy jste se na něčem takovém shodli, a zase přiznejme si, že vy už jste se shodli na tolika věcech, které potom neplatily, že to také nemusí nic znamenat, tak jestli se přestanete titulovat tímto způsobem anebo nadále budete takovou legrační partičkou dohromady, která se čas od času odvolá na reformy a pojede to dál jako zastara?

To netuším. Ani si nemyslím, že dnes už jako ty reformy jsou ten nejzákladnější důvod nebo to jediné, pro co bysme tam museli zůstávat. Jsou jisté morální hranice, kdy by to opravdu nemělo cenu.

A kde jsou ty morální hranice nebo kde je máte vy?

Já už jsem teď dospěl na ty hranice. A včera tím, že Věci veřejné přistoupily na naše požadavky, tak jsem se vrátil mírně přes tu hranu zase zpátky k tomu, že ten projekt pokračuje, ale nikterak nadšenej z toho nejsem.

Působí to na mě tak, že Věci veřejné jsou doopravdy teď na lopatkách, že místo toho, že si doufaly, že posílí ve vztahu ke koaličním partnerům, tak jsou trošku teď...

Tak opět znechutily národ. Ano. A koaliční partnery.

Ale teď koaliční partneři s nimi dělají v podstatě, co chtějí.

To tak není. My nejsme ti, kteří by jaksi neměli nějakou elementární úctu. Ta věc je vždycky věcí dohody. Neděláme a nedělali jsme si s Věcmi veřejnými, co chceme. Oni jsou akorát těžcí amatéři. To je pravda, takže nám pomáhají.

Rozumím tomu. To já jsem nechtěla říci. Jenom že v podstatě paradoxně v této dnešní situaci se samy Věci veřejné dostaly do situace, kdy vlastně nejvíc touží po tom býti v té vládě a tedy, aby vláda nepadla.

Problém je v tom, že do té situace bohužel dostaly i nás, tady tou svou touhou, do velmi trapné situace.

Říká Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, u nás ve Faktech na Prima Family. Pane předsedo, už jste si spočítal, o kolik více budete platit na daních?

Nespočítal jsem si, o kolik více budu platit na daních.

A myslíte, že to pocítíte? Protože vám, a opravte mě prosím, jestli se mýlím, vám odpočty na děti nebudou, budete platit pravděpodobně tu sedmiprocentní solidární příspěvek nad sto tisíc.

Nemám plat nad sto tisíc, nicméně když se k tomu připočtou náhrady, tak to asi bude nad sto tisíc.

S náhradami určitě. Takže možná, že prostě pár tisícovek asi tratíte.

Je to možné. Nicméně poslanci už tratili nebo můj plat se hned po zvolení naším rozhodnutím snížil o 18% dobrovolně, zdanili jsme si náhrady, byla to jedna z věcí, s kterou jsem šel do sněmovny, protože poslanci by neměli být nadlidi, měli by být na úrovni všech ostatních. Teď aspoň máme spravedlivě daně. Proč ne.

Řekněte, kdy přišel u vás z TOP 09 a u Starostů ten moment zlomu, kdy jste si řekli, že tohle by bylo vlastně dobré řešení, progresivní zdanění a tak dále? Protože byla to právě vaše partaj, která hájila dosavadní zdanění vysokopříjmovějších skupin. Je to tak? Tak kdy přišel ten zlom, že najednou vám nedělá potíž podepsat se pod něco takového?

Ten zlom přišel s tou dluhovou krizí v Evropě, kdy odhad české ekonomiky jsou mnohem horší na tento rok i na ty roky příští, než se původně očekávalo. A protože dnes vlastně více než nebo takřka polovina státního rozpočtu jsou sociální dávky a důchody, tak samozřejmě v této největší kapitole se bude muset bohužel šetřit, takže ta valorizace důchodů se o něco sníží, nebude tak velká. Tím pádem jaksi za solidární považujeme to, že když se bere těm nejchudším, tak solidární příspěvek by měli mít i ti nejbohatší.

A nebojíte se, že...

Je to omezeno na tři roky.

Jasně. Ale nebojíte se, že na ty tři roky, během kterých shodou okolností proběhnou volby, přijdete o voliče, kteří se specielně u vás rekrutovali právě z těch vyšších příjmových skupin?

To samozřejmě každé opatření, které v takovéto situaci bude nepopulární. Jde o to, abysme našli opatření, které se dotýká naprosto všech v průřezu, aby nezůstala jedna skupina, která proto, protože jsou naši voliči, tak je budeme chránit. A zvláště ta skupina bohatých není příliš, je skupina, která to snese mnohem snáz než třeba ti důchodci.

Taky je jich málo, že?

Také je jich málo.

Ale prozraďte, údajně to, co máte přinést, co mají daně přinést, změna daní přinést státnímu rozpočtu, tak to tvoří zhruba polovinu z těch celkových efektů pro rozpočet. Jinými slovy, škrtáte zhruba stejně ve výdajích, kolik nabíráte od lidí zpátky ve formě daní.

Paní redaktorko, jistě jste si povšimla, že už Janotovými balíčky se škrtalo, následně ta vláda znovu škrtala. Ono už mnohá, jsme se dostali i některé státní orgány se dostaly na dřeň a teď už jsme v té fázi, kdy nejde pouze škrtat, jde o to rušit agendy. Už si řekněme, co tento stát nezvládá.

A víte, já jsem si zrovna chtěla říct, že teď přišel ten moment, kdy už je třeba přestat mluvit o korupci a začít ji vážně systémově řešit.

To samozřejmě.

Protože tam plují, jestli tomu dobře rozumím, stovky miliard.

Já neumím posoudit, kolik pluje v korupci. Na druhou stranu například v návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek jsem se dočetl, že se tím ušetří 60 miliard korun, přijetím toho zákona. Já se omlouvám, já jsem je zatím nikde neviděl. Ten zákon od 1. dubna platí.

Takže jste z toho taky takový zmatený, z toho, kde jsou ty ušetřené miliardy?

Ano. Jsem z toho hodně zmatený.

No ale teď mi řekněte, vy jste místopředsedou vládní strany a jste z toho zmatený, tak jaký pocit máme mít my, obyčejní smrtelníci.

Nejsem místopředsedou vládní strany. Ono vláda udělala několik zásadních korupčních opatření a my teď jako TOP 09 a Starostové v nejbližších týdnech představíme další, které chceme udělat. Nicméně korupce je něco jako rakovina. Když je rozlezlá, nestačí jeden řez, aby ta rakovina skončila. A navíc ten řez v zákonu o zadávání veřejných zakázek sebou vždycky nese riziko. Když výrazně zpřísníte ty podmínky, tak je zároveň zbyrokratizujete. Je velké riziko, že se dostaneme do takové byrokracie, která bude nést obrovské náklady.

Mimochodem, mohu teď vám do toho skočit? To samozřejmě věděl i Mirek Topolánek, který momentálně není příliš oblíben, ale řekl jednu hluboce pravdivou myšlenku a ta spočívala v tom, že chceme-li omezit korupci, tak musíme prostě celkově omezit zadávání veřejných zakázek. To znamená, snižovat výdaje, které jdou na všechny stavby silnic, dálnic, městské zakázky.

Já s tím naprosto souhlasím.

Ale neděje se to, že?

To není pravda, pane redaktorko. Jestli jste si všimla, tak na všech těchto veřejných zakázkách a stavbách se šetří prioritně a já jsem jeden z těch, co prosazuje změnu rozpočtového určení daní, tak aby se sedm miliard z národních dotačních titulů škrtlo a dalo se přímo do rozpočtů obcí a měst na obyvatele. Nebavili jsme se ale ještě o makrokorupci. A to je ten nejdůležitější a nejzákladnější problém.

Co to je makrokorupce?

To je takzvaná privatizace veřejné moci. To jsou různí kmotři a různé napojení veřejných zdrojů a penězovodů.

Protože o tom už jsme se bavili mnohokrát, ale nikdo k tomu dosud žádnou novou myšlenku neřekl.

No já myslím, že v posledních týdnech jsem slyšel několik zajímavých myšlenek k této věci. Slyšel jsem je na nějakých nahrávkách mezi panem Janouškem a různými jinými pány.

No a zrovna to by mě zajímalo, nezlobte se, pane předsedo. Všichni jsme slyšeli nebo četli ty báječné dialogy vtipné, ale nikdo nepřišel s tím a lze-li to vůbec, aby prostě primátor neměl kámoše a kámoš se snažil přes toho primátora něco dělat. Děje se to ve všech zemích světa. Neexistuje na to v podstatě jednoduchý lék vůbec.

Jsem rád, že to říkáte, paní redaktorko. Před chvilkou jste chtěla, abysme s tou korupcí zatočili hned, teď a tady. Ten lék skutečně na to není.

Já jsem mluvila o jiném typu korupce.

Tak to pardon. Já myslel, že korupce je jenom jedna.

Ne. Vy jste říkal, že je makrokorupce. Tak tím jste mě zmátl, protože já jsem asi mluvila o mikrokorupci, viďte?

Ať makro nebo mikro, pořád je to korupce a ten princip je pořád stejný.

A nový lék na ni nemáme?

A nový lék na ni nemáme. Teď hned je to zveřejňování mnoha věcí, což může být byrokratičtější. Je to větší transparentnost těch věcí, je to to, aby se do dotyčných funkcí dostávali pokud možno co nejpoctivější lidé a co nejvíce na ně bylo vidět.

Jenom mi řekněte, jako vládní partaj budete mít nějaký problém, že vedle vás v Poslanecké sněmovně stále sedí a bude pravděpodobně sedět Pavel Bém, který byl jedním z účastníků toho veselého dialogu?

Já myslím, že především to bude problém pro ODS a ODS si musí řešit problémy svých poslanců.

ODS už řekla, že nemůže nic jiného dělat, než vzývat k jeho odchodu. Ale že je to jeho rozhodnutí.

To asi ano. Ale ODS se s tím musí nějak popasovat.

Já se ptám, jestli vám to bude vadit tam sedět vedle Pavla Béma a jestli vám to vadí teď, když jste četl ty odposlechy?

Já Pavla Béma znám delší čas. Bohužel ty odposlechy mě zklamaly. Nicméně na svém stavu k nim nehodlám nic měnit.

Říká Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, u nás ve Faktech na Prima Family. Pane předsedo, očekáváte alespoň s jistým druhem napětí páteční soudní rozhodnutí na téma Vít Bárta?

No to rozhodně očekávám, protože to byl jeden z těch způsobů, jak bojovat proti korupci, protože ten soudní proces, který národ viděl, který byl velmi transparentní, myslím, že už sám o sobě přinesl rozsudek nad jistou skupinou lidí. Ten proces teď nějak dopadne. Já vůbec nezávidím panu soudci, protože dávat dohromady veškeré ty argumenty, hluboce před ním smekám a myslím si, že ten člověk, ať rozhodne, jak rozhodne, rozhodne dobře. Podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Tak. Zatím počkejte, zatím jste řekl hezké fráze, ale mě by zajímalo, zcela vážně, v okamžiku, kdy to dopadne dobře pro Víta Bártu, zda si...

Já si myslím, že už to pro Víta Bártu nedopadne dobře. To, co jsme slyšeli u toho soudu, už si každý o tom svůj soud udělal.

Určitě. Ale po té právní stránce v momentě, kdy to pro něj dopadne dobře, dovedete si představit, že byste seděli ve vládě s Vítem Bártou?

Nedovedu.

Dobře. A druhá věc. Jaké očekáváte kroky ze strany Věci veřejné v okamžiku, kdy to pro něj nedopadne dobře?

Očekávám, že budou plnit svůj morální kodex a že Vít Bárta přestane být poslancem a přestane být samozřejmě tím i předsedou poslaneckého klubu.

A když se to nestane, bude to pro vás jako koaličního partnera něco znamenat?

Ano. Bude to pro nás problém.

No a co dál?

Dál o tom budeme s Věcmi veřejnými vyjednávat. Ukáže se, a já to říkám dlouhodobě, už asi dva měsíce, že se v takovémto případě ukáže, jestli jsou Věci veřejné aspoň náznak standardní politické strany nebo jsou to opravdu nějaká skupina řízená Vítem Bártou.

Tak a vy byste byli ochotni zůstat se skupinou řízenou Vítem Bártou ve vládě? Protože to je evidentně jediný, co na Věci veřejné platí. To už asi jste vy poznal. Prostě končíme s vládou. To je jediné, na co slyší. Takže se vás ptám, jestli třeba takový Vít Bárta, stále sedící v Poslanecké sněmovně, by pro vás byl důvodem k tomu to položit nebo ne?

Určitě bysme o tom jednali, zvažovali to velmi citlivě. Ale pro mě osobně by to důvod byl.

Pane předsedo, změním lehce téma na závěr. Bude nebo nebude od letos zahájeno akademického roku platit, myslím v září teď, platit to zápisné pro studenty vysokých škol?

Podle toho, na čem jsme se v koalici včera bavili, tak předběžně asi ano, ale nicméně ne pro všechny studenty vysokých škol. Pro ty, kteří nastoupí v září na vysoké školy.

Čili pro prvňáky jakoby?

Přesně tak. Má o tom jednat koaliční skupina v příštím týdnu a byla to TOP 09 a Starostové, kteří si jak základní podmínku zavedení pro koaliční partnery zápisného dali to, že tam zároveň to musí mít efekt ve zvýšení kvality vysokých škol, že to musí studenty motivovat k tomu, aby měli výborný prospěch a pak to zápisné neplatili nebo dostávali dostatečně vysoké stipendium a tím, že na sobě pracují, tak zvyšovali kvalitu vysokých škol.

To jste nastínil hezky. A teď mi vážně řekněte, jestli tomu věříte? Jako v rozmezí jednoho roku, dvou let, to o čem mluvíte. Protože než se něco odrazí v kvalitě studia, tak...

Paní redaktorko, já, to co vidím kolem sebe, tak úroveň českého vysokého školství za poslední léta značně poklesla. To, že pan ministr Dobeš nebyl v posledním roku a půl schopen vyjednávat s akademickou obcí, to, že nebyl připravit kvalitní zákon o vysokých školách a o finanční pomoci studentů, se nedá napravit za rok nebo za dva. Před budoucím ministrem školství smekám, protože před ním je obrovský balvan a obrovský úkol, který nevím, jestli za rok nebo za dva bude schopen dát dohromady.

Tolik Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, který byl dnešním hostem Fakt na Prima Family. Pane předsedo, moc díky, že jste přišel. Hezké odpoledne.

Rádo se stalo, hezké odpoledne.

Barbora Tachecí

Prima Family, 11. 4. 2012, Pořad: Fakta Barbory Tachecí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme