Gazdík: Chceme přímou volbu starostů už v příštích komunálních volbách!

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

4. 2. 2013

Ve středu a ve čtvrtek se zvolený prezident Miloš Zeman sejde s předsedy TOP 09, Věcí veřejných a KSČM. Na jednání naopak nepozve zástupce vládní strany LIDEM, která je tvořena poslanci zvolenými za Věci veřejné, protože podle Zemana, citujme: neprošla peklem voleb. Konec citátu. Nejen o tom bude řeč v dnešních Impulsech. Pozvání přijal předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Vítejte po čase v Impulsech, přeji hezký dobrý večer.

Hezký dobrý večer vám i posluchačům.

Připomínám, že dnešní Impulsy jsme připravili díky posluchačům rádia Impuls. Vaše otázky, milí posluchači, jste v průběhu dne psali a posílali ve formě SMSek na číslo 774999888. Máte-li však jakoukoliv otázku pro předsedu poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka, stačí, když ji pošlete k nám sem do Impulsu. Ještě jednou číslo pro vaše otázky ve formě SMSek 774999888. Pane předsedo, jaké slovo či věta nejlépe vystihuje současný vztah hnutí Starostové a Nezávislí, jejímž jste předsedou, k TOP 09?

Partneři.

Nezměnilo se to slovo mezi 31. prosincem a 1. lednem?

Určitě se to slovo nezměnilo. Pouze přestala platit smlouva, která to partnerství nějak institucionalizovala. Nicméně Starostům se podařila jedna ze vzácných věcí. Ony ty základní body, s kterými do sněmovních voleb šly, ty programové body, už splnili.

Teď mluvíte především…

Zejména zákon o rozpočtovém určení daní platí od 1. ledna a díky němu se podařilo českým obcím a městům dostat nebo podaří v těchto měsících, v tomto roce, dostat snad více než 12 miliard korun do svých rozpočtů. A to je ten základní úkol, skrze který a pro který jsme do sněmovních voleb a do spolupráce s TOP 09 šli.

Existuje nějaký úkol, který si ještě nemůžete odškrtnout a je nesplněným úkolem spolupráce TOP 09 a Starostů?

Těch úkolů je celá řada. Dělají nám problém třeba zákon o poštovních službách, které nás trápí, reforma regionálního školství je zásadním problémem, ke kterému bychom se rádi vyjádřili. V neposlední řadě je to také teď tolik na vládě diskutovaná přímá volba starostů, o které se zmiňoval i nově zvolený prezident Miloš Zeman a kterému jsem kdysi podepsal petici za přímou volbu starostů, hejtmanů a prezidenta. To jsem ještě netušil, že on bude tím prvním přímo zvoleným prezidentem. Nicméně…

Očekáváte, že vám teď Miloš Zeman pomůže?

Budu velmi rád, minimálně bychom jako Starostové o tom rádi zahájili v nejbližších dnech rozsáhlou diskusi, protože ono to samozřejmě má svoje pro i svoje proti. A ta diskuse by měla být veřejná. To, jak se k tomu staví v současné době zejména Občanská demokratická strana, s tím my souhlasit nemůžeme a chceme to prosazovat dál. Ale to, co teď vystihuje, proč my teď žijeme s TOP 09 takzvaně na psí knížku, je právě tady to, protože my chceme, aby každý z našich zhruba 1200 starostů českých obcí a měst, až od toho nejmenšího až po předsedu Starostů a Nezávislých, měl jasně seřazené priority a abychom si řekli, toto jsou naše ty nejzákladnější priority a za tímto chceme jít. Já osobně jako předseda svojí základní prioritu, s kterou půjdu do té programové diskuse uvnitř Starostů, tak považuji takzvanou reformu veřejné správy 2 - pomlčka rušení agend. Já bych skutečně chtěl rušit ne ministerstva, jak se to tady předvádí, to může být produktem toho celého, nicméně rušit agendy. Jako starosta znám celou řadu nesmyslných zbytečných agend, ať je to v oblasti životního prostředí, stavebnictví, evidence obyvatel, naprostých hloupostí, kterými jsou naši občané denně sužováni.

Když jste tedy měli ve vývěsním štítě, vstoupím-li do vaší řeči, pro volby v roce 2010 právě změnu rozpočtového určení daní, která vstoupila v platnost k 1. lednu letošního roku, tak novým vývěsním štítem Starostů a Nezávislých bude rušení agend a reforma státní správy?

O tom probíhá ta diskuse uvnitř Starostů. Já věřím, že to takto dopadne a bude to můj návrh jako předsedy, který budu ke Starostům přednášet, že bych to takto chtěl. A druhým zásadním tématem, za které chceme bojovat, je právě reforma regionálního školství. Naše školství velmi upadá, naše ekonomika v případě, že školství bude pokračovat v tom trendu, v kterém pokračuje, nebude za několik desítek let schopna čelit konkurenci v ostatních evropských a nejen evropských, hlavně asijských a jihoamerických zemích. A my si myslíme, že bychom jako starostové obcí a měst pro to mnohé mohli udělat.

Vy sám jste kantor, není to tak, že ministr školství Petr Fiala, který o nutné reformě regionálního školství mluvil před krajskými volbami, akorát nechtěl tu věc otevírat před krajskými volbami a čekal na výsledek krajských voleb, že i Nečasova vláda, jejíž součástí jsou Starostové s TOP 09, se jasně ukazuje, že ten problém odkládá, že není s to ho řešit?

Neodkládá. Já jako místostarosta obce Suchá Loz jsem jmenován za sdružení místních samospráv součástí komise Ministerstva školství k této věci. Mimo jiné je tam i kolega poslanec a hejtman Hašek za Asociaci krajů. A my o té věci diskutujeme už někdy od toho, kdy pan ministr Fiala nastoupil do své funkce. On si velmi dobře uvědomuje, jak zásadní priorita to je a také…

Ale zatím tady není výsledek?

Zatím tady není hmatatelný výsledek, ale ta komise a ty návrhy na Ministerstvu školství jsou a teď se o nich právě v té interní skupině diskutuje. Veřejnosti předpokládám, že budou v nejbližší době připraveny a tam skutečně Ministerstvo školství musím pochválit, tam udělalo zatím velký kus práce. Všechny ty organizace se víceméně, kromě detailů, na tom způsobu a na tom postupu, který ministerstvo zvolilo, shodují. Což je v našem školství věc nevídaná.

Jak se promění regionální školství, pokud to stihne ještě Petr Fiala v pozici ministra školství, tedy pokud se dohodnete?

Pan ministr Fiala to určitě nastartuje, ten proces. On nebude ten, kdo ten proces bude uzavírat. Budou tam muset být jasná omezení. Není možné dnes financovat školy, které jedou na 40 procent svých kapacit, zejména se to týká středních škol. Není možné, aby se dál přijímali žáci na maturitní obory, kteří mají čtverky odshora až dolů…

Jinak řečeno, shodujete se v té pracovní komisi a podporujete návrh Ministerstva školství, týkající se redukce sítě středních i základních škol?

Určitě ano. U těch základních škol je to právě pro nás Starosty velmi citlivé a velmi složitější, protože u základních škol to není jenom ekonomický efekt, který by o tom měl rozhodovat. Škola v obci i v malé je něco, co jaksi neprodukuje v uvozovkách pouze vzdělanost, ale produkuje také kulturu v obci, sport v obci, vztah toho dítěte ke své obci.

To znamená, že chcete zachovat současnou síť obecních nebo základních škol, abych byl přesný?

Z větší části ano, ale jsme připraveni na to, aby si takzvaně každý dělal sám na sebe, aby byly zcela jasné a transparentní mantinely financování, aby každý věděl, co dostane. Ty platby aby šly na žáka, aby byly zvýhodněné ty nejmenší školy a naopak se nepodporovaly třeba velké sídlištní školy, které mají svoje sociálně patologické jevy.

A na tom jste se dohodli už v té komisi u ministra školství?

O tom se právě teď na Ministerstvu školství diskutuje a ještě nějaký týden či měsíc diskutovat bude.

A ten model, který navrhlo Ministerstvo školství pro financování základních škol v celé České republice, tak zatím je většinová shoda, že ten model je vhodný?

Já jsem od svých kolegů starostů zatím slyšel slova chvály a shody. Já nejsem oprávněn něco takového prozrazovat, to je skutečně věcí pana ministra a budu velmi rád, když pan ministr to dotáhne a tento svůj úspěch zanedlouho představí.

Pozici předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, vrátíme-li se ke spolupráci hnutí Starostové a Nezávislí a TOP 09, tak pozici šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga posílila prezidentská volba a jeho postup do finále volby hlavy státu. Miloše Zemana však Karel Schwarzenberg neporazil, což odůvodnil v rozhovoru pro Rádio Impuls před týdnem i těmito slovy:

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

To je těžko odhadnout. Myslím, že opravdu během posledních let to byly taky výsledky krajských voleb, díky hospodářské krizi, úsporným opatřením vlády a chybám naší vlády také se posunulo to spektrum voličů doleva.

Konstatoval před týdnem v Impulsech předseda TOP 09, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Nakolik znovuzvolení Karla Schwarzenberga může urychlit podpis nové smlouvy mezi hnutím Starostové a Nezávislí a TOP 09, pane předsedo?

Nemůže to urychlit vůbec nijak. My jsme se svobodně rozhodli, s TOP 09 jsme si to řekli, že o té další spolupráci či nespolupráci rozhodně sněm Starostů a Nezávislých o tom, jak konkrétně ta smlouva bude vypadat a následný sněm TOP 09. Sněm Starostů a Nezávislých má být do konce června. My dodržujeme veškeré závazky, všichni naši poslanci, krajští zastupitelé, všechny městské a obecní koalice budou fungovat celé volební období tak, jak mají fungovat. U Starostů je podaná ruka víc než deset kilo papíru a tisíce smluv.

Jinak řečeno ale je něco, co v té smlouvě, která skončila k 31. prosinci loňského roku, budete chtít změnit ve smlouvě nové, podíváte-li se na parametry té smlouvy? V čem ta spolupráce ne zcela fungovala?

Určitě budeme chtít změnit některé parametry, budeme se dívat zejména na obecní volby, na komunální volby. Protože ne všude ta spolupráce v komunálních volbách úplně fungovala. Tam bych já osobně prosazoval mírné rozvolnění toho vztahu v komunálních volbách.

Což je ale klíčové, protože v roce 2014 právě budou komunální volby, jinak řečeno chcete rozmělnit spolupráci TOP 09 a Starostů pro komunální volby, protože v komunálních volbách značka TOP 09 poškozuje Starosty, chápu to správně?

Úplně ne, ale tam v každých komunálních volbách je to o konkrétních lidech. Je úplně jedno, jestli v komunálních volbách Franta nebo Jarda má za sebou nápis ODS, ČSSD, TOP 09 nebo Starosty. Jde o to, aby to byl slušný člověk, aby dodržoval závazky a řekněme si otevřeně, že ne, a to se děje ve všech stranách, ne úplně všude se to daří občas. Občas se Franta s Jardou prostě pohádají a my nechceme, aby to nějak vnášelo kolizi mezi TOP 09, Starosty v případě, že Franta je u Starostů a Jarda je u TOP 09. Tak by to nemělo být a v tomto by ta smlouva měla být volnější. A měli by si spíše rozhodovat spíše ti místní lidé, ne že my jim budeme něco diktovat z centra.

Jinak řečeno, aby vůbec nebyla smlouva o spolupráci pro komunální volby na centrální úrovni?

To určitě ne. Ta smlouva určitě bude, ale bude to trošku volnější spolupráce. Ty konkrétní formulace, limity, ty budeme dojednávat.

Podíváme-li se na to, že vy jste podepsal Miloši Zemanovi jeho petici pro přímou volbu prezidenta a posílení prvků přímé demokracie v České republice, myslíte si, že se podaří prosadit přímou volbu starostů pro ty budoucí komunální volby, které se uskuteční na podzim roku 2014?

Je to jedna z věcí, které bych si od Miloše Zemana jako zakladatele Strany práv občanů Zemanovci, mám ještě dodnes od něho doma výtisk jeho prvního programu, který on osobně ťukal na psacím stroji, kde tady ta věc je zcela jasně napsána. A my jako Starostové jsme připraveni s ním o té věci diskutovat, případně vyslechnout jeho návrhy.

Jinak řečeno, myslíte si, že Miloš Zeman bude na tuto věc tlačit a pokud byste měl odpovědět na původně položenou otázku…

Já jsem se s ním ještě nesešel, patrně nejsem předsedou parlamentní strany v jeho vnímání, já to respektuji.

Nebyl jste pozván?

Nebyl jsem zatím pozván, ani se přiznám, že se k tomu příliš netřesu, že bych někam. Teď nás čeká schůze Poslanecké sněmovny o 180 bodech a přiznám se, že můj čas je teď velmi vzácný. Ale určitě výhledově velmi rád s Milošem posedím u dobré slivovice a rozebereme i přímou volbu starostů.

Vy si tykáte?

Ano.

A myslíte si, že se vám jako Starostům a Nezávislým možná s podporou Miloše Zemana podaří prosadit přímou volbu starostů a převažují klady nad zápory přímé volby starostů?

To nelze říct takto obecně. Tam záleží, ten ďábel se ukrývá v detailu formulací toho zákona. Obecně princip přímá volba starostů je pro mě dobrým principem. To, jak ten zákon bude formulován, jak ty pravomoci toho přímo zvoleného starosty budou nastaveny, to je ten hlavní problém a ten princip té diskuse, která se určitě rozběhne. A určitě zájmy nás Starostů a Nezávislých nebo TOP 09 jsou někde jinde, než jsou zájmy ODS a ČSSD.

Jinak řečeno, bude podle vás mít volič v komunálních volbách na podzim roku 2014 šanci volit starostu přímo nebo si myslíte, že už se to stihnout nedá?

Já bych si to velmi přál a byla to věc, kterou jsme prosadili i do koaličního programového prohlášení.

To ale už neplatí.

Programové prohlášení vlády, pane redaktore, pořád platí a věřím…

On je pod ním podepsán ale Radek John, tak já předpokládám, že když Radek John není ve vládě, tak to platí?

Radek John vám teď usiluje o židli a snaží se být televizním moderátorem, takže spíš se bojte vy, aby nepodepsal něco…

Nejsem politik, vám teď spadla židle.

Ano, pode mnou se teď prolamuje židle.

Já se o svoji židli nebojím, pane předsedo.

Já také ne.

Považoval byste to opravdu za reálné nebo jako politický realista si myslíte, že přímá volba starostů se nedá do komunálních voleb v roce 2014 stihnout?

Já si myslím, že se dá stihnout, bude-li jenom trochu dobré vůle a jestliže tady veřejnost dá najevo, že po přímé volbě prezidenta, která má svá pozitiva a negativa, tak jak jsme je zažili teď v posledních týdnech a dnech, tak přímá volba starostů může být dalším signálem v přímější demokracii v České republice.

Bude to součást té staronové koaliční smlouvy?

Jestliže bude nějaká podepsána, tak snad ano.

Snad nebo určitě?

My se nechystáme něco z té původní smlouvy, kterou jsme všichni odsouhlasili, změnit a nemám v tuto chvíli informaci, že by naši drazí koaliční partneři chtěli zrovna tuto věc z té věci vyndat. Pouze v případě, že, slyšel jsem něco o tom, že ODS tvrdila, že se to možná nedá stihnout. Já si myslím, že se to stihnout dá v té podobě, v jaké to je v té koaliční smlouvě navržené. Abych upřesnil pro posluchače, tam je navrženo, že by to bylo v obcích, kde není rada obce, takže většinou jsou to obce zhruba do 1500 obyvatel.

A myslíte si, že se to stihnout dá, přímá volba starostů v obcích do 1500 obyvatel?

Já si myslím, že určitě. Předložení takového ústavního zákona se určitě stihnout dá.

Vy ho máte napsaný, takový ústavní zákon?

My ho nemáme napsaný, to je skutečně věcí Ministerstva vnitra a vlády. Ministerstvo vnitra na tom pracuje. Já jsem se několikrát potkal, místopředseda Polčák ještě jako předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj se potkal se zástupci Ministerstva vnitra s příslušnými náměstky a řediteli odborů a ty věci s nimi konzultujeme a řešíme.

Podle levicové opozice volba prezidenta znovu oslabila vládu premiéra Petra Nečase. Připomeňme si slova, která před týdnem pronášel v rozhovoru pro Rádio Impuls předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Výsledek přímé volby prezidenta republiky znamená porážku koalice ODS a TOP 09. Znamená další snížení legitimity současné pravicové vlády. Chci za Českou stranu sociálně demokratickou pogratulovat Miloši Zemanovi k tomu, že byl zvolen prvním přímo občany zvoleným prezidentem České republiky. Chci jménem České strany sociálně demokratické jako nejsilnější parlamentní strany nabídnout nově zvolenému prezidentovi spolupráci ve prospěch občanů naší země a ve prospěch celé České republiky.

Zaznamenalo Rádio Impuls slova předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který věří, že nově zvolený prezident Miloš Zeman pomůže levicové opozici právě k tomu, aby padl kabinet premiéra Petra Nečase. Pokud by měl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, který je dnes hostem Rádia Impuls, v procentech říci, jak velkou šanci dává předčasným volbám? Jak by to procentuální vyjádření vypadalo?

Tak já jim dávám tak 40procentní šanci v současné době.

To je poměrně vysoká šance.

Víte, pane redaktore, já coby člen K9, ono se to u mě pohybuje tak 80-30 tam a nazpátek už od časů Věcí veřejných, kdy jedna koaliční krize vlivem rozporů uvnitř Věcí veřejných stíhala jinou koaliční krizi.

Aha, takže vzhledem k tomu, že říkáte 40 procent a zatím se předčasné volby nekonaly…

Tak.

Tak to doklepete?

Mně je to opravdu celkem jedno, jak jsme říkali na začátku, já jako za Starosty mám splněno, rozpočtové určení daní platí, jsem připraven nebo nedávno mě schválili další zákony, které jsem podával. Teď předpokládám, že snad projde znovu poslanecká imunita, pokud ji sociálně demokratický Senát znovu nezamítne. Já pracuji dál, ale na své židli rozhodně, byť se tady pode mnou propadá, rozhodně nelpím a když zítra budou předčasné volby, mně se strašně uleví.

To znamená, nulovou šanci realisticky dáváte tomu, že by Nečasova vláda skončila dřív?

Realisticky tomu teď dávám nulovou šanci. Bohužel to, co tady předvádí pan předseda Sobotka, ta bezradnost z jeho slov…

Není spíš bezradná vláda z jejího vládnutí?

Vláda dělá mnohé chyby. Já sám nejsem spokojen s tím, jak vláda vládne a mohli bychom to rozebírat skutečně delší čas. Nicméně podobné prohlášení o tom, že vláda neuspěla v prezidentské volbě, když její první místopředseda to dotáhl do druhého kola, zatímco kandidát sociální demokracie nepříliš uspěl a to ještě sociální demokracie mezi sebou měla značné rozpory, než vůbec k nějakému kandidátovi došla, víte, to je celkem sranda. Myslím, že inteligentní posluchač si názor udělá.

Pane předsedo, když jsme u těch důležitých bodů, které teď jsou v Poslanecké sněmovně, krom imunity, to považujete vy ze svého pohledu za nejdůležitější věc, jako předseda Starostů a Nezávislých?

Je to velmi důležité věc. Mě už to spíš nebaví, protože to byl první zákon, který jsem jako týden zvolený poslanec podával, teď už se podává potřetí a je to pořád dokola. Vždycky to takzvaně na nějakém detailu skončí. Nicméně fakticky poslanecká imunita už jaksi byla zrušena tím, že už se příliš nezkoumá, jak kvalitní ta žádost do Poslanecké sněmovny přijde a prostě Poslanecká sněmovna vydává. Ono to taky není jejím úkolem to zkoumat, takže já myslím, že už to mnozí kolegové pochopili a já předpokládám, že imunita snad tentokrát už nějak projde, protože už se to de facto stalo …

Pokud by nechyběli senátoři České strany sociálně demokratické při tom minulém pokusu v Senátu.

Pokud nebudou chybět senátoři České strany sociálně demokratické, ale tam jsou ještě mnohem důležitější zákony než imunita a to je třeba finanční ústava takzvaná nebo ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, jak se to jmenuje. Je tam pro mě důležitý zákon o stavebním spoření, byl bych rád, aby stavební spoření bylo skutečně využíváno na stavby, aby se z toho nepořizovalo něco, co k tomu nepatří. A dalších důležitých zákonů je tam celá řada, 180. Je tam volba šéfa NKÚ.

Na to jsem se chtěl zeptat. To je klíčová věc, nebyli jste s to jako strany vládní koalice se dohodnout, protože máte v Poslanecké sněmovně většinu, na kandidátovi, který by byl průchozí pro většinu v Poslanecké sněmovně. Tentokrát se shodnete?

Takto, to je tajná volba. V tajné volbě, pane redaktore, ani v Poslanecké sněmovně občas většiny úplně neplatí. Navíc myslím si, že šéf NKÚ by neměl být pouze nějakým vládním kandidátem, měl by to být respektovaná osobnost, na které se shodne i opozice a je schopna mu hlasy dát i opozice.

Členka ODS Horníková, kterou navrhla Občanská demokratická strana, jí nebyla.

To je přesně důvod, proč já se stavím proti návrhu, který zazněl z úst Miloše Zemana, že by to mohl být pan Michálek. Pan Michálek asi bojem proti korupci získal mediální jméno, na druhou stranu pan Michálek si v boji proti korupci vybral politickou cestu, stal se senátorem, je to aktivní politik. Já si nepřeji, aby to byl jakýkoliv aktivní politik. Já bych chtěl, aby to byla uznávaná osobnost s renomé, ale nikoliv aktivní politik.

Uznávaná osobnost s renomé, člen Evropského účetního dvora, Jan Kinšt, odmítl, stejně jako odmítl…

To je strašná škoda.

Stejně jako odmítli další. Máte nějaké jméno, které předložíte poslancům TOP 09 a Starostů?

Ano, pane redaktore, mám, dokonce mám ta jména dvě nebo tři, ale jestli dovolíte, já je zítra jako předseda, který je bude navrhovat, nejprve předložím našim koaličním partnerům a našim poslancům tak, abychom našli nejprve vnitřní shodu. Pak bych byl strašně rád, kdybychom jako koalice s tím jménem šli i za opozicí, za sociální demokracií a věřím, že i tam najdeme lidi ochotné podpořit to jméno.

Máte tedy tři kandidáty na post prezidenta NKÚ, s tím, že vyjádřili souhlas? Aby to nedopadlo jako třeba s Janem Kinštem?

Ano, minimálně o dvou z nich vím, že vyjádřili souhlas.

A zítra to budete probírat na poslaneckém klubu?

Zítra to budeme probírat na poslaneckém klubu, omlouvám se posluchačům, že jsem teď tajemný jak Hrad v Karpatech, ale slušnost mi velí to…

Spíše hrad v Suché Lozi.

To je v Karpatech, pane redaktore.

No vlastně Bílé Karpaty, máte pravdu. Co se ještě týče toho kandidáta nebo těch dvou jmen, vy už jste je probral s občanskými demokraty nebo to budou kandidáti za TOP 09 a Starosty, které budete probírat s ODS nebo je na nich shoda, na těch dvou jménech, s ODS?

Po poslední koaliční schůzce, která k té věci byla někdy, myslím, že v prosinci, kde my jsme, jak strana LIDEM, tak my jsme jednoznačně odmítli kandidáti Občanské demokratické strany, protože to byli straníci, aktivní politici. Nic proti nim osobně, ale byli to aktivní politici a my preferujeme do čela NKÚ spíše někoho, kdo není aktivním politikem. Takže ODS slíbila, že se svými dalšími návrhy přijde. Nám už tak trošku dochází trpělivost, protože ten post je už delší čas neobsazený. V případě, že ODS teď nepřijde, tak my budeme prosazovat našeho kandidáta, ať už ODS dělá, co umí.

A zítra budete hlasovat o těch 2-3 jménech a vyberete jedno?

Předpokládám ano, v poslaneckém klubu určitě, předpokládám, že s těmi jmény půjdeme za koaličními partnery a posléze za opozicí.

Konstatuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Neprozradíte ta jména, nerozmyslel jste si to?

Neřeknu, pane redaktore.

Václav Moravec

Impuls, 4. 2. 2013, pořad: Impulsy Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme