Gazdík: Bylo to tehdy hodně podivné. Takže jsem hlasoval proti

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

6. 2. 2012

Píše se úterý 24. května 2011 a v budově na pražském Žižkově právě zasedá dozorčí rada Pozemkového fondu. Těsně před schůzí dostávají radní návrh na historicky největší vyrovnání s restituenty - převedení 280 hektarů pozemků v Praze.

Dnes tato transakce vyvolává podezření, že má z vlastnictví státu vyvést majetek v miliardové hodnotě. „Chtěl jsem to rozhodnutí odložit, protože nebyl čas si návrh prostudovat,“ vzpomíná poslanec Petr Gazdík (TOP 09).

Kdy jste poprvé slyšel o tom, že Pozemkový fond chystá vydání 280 hektarů panu Činčerovi a spol.?

Až přímo na zasedání dozorčí rady fondu loni květnu, kde jsem byl tehdy vůbec poprvé. Dostali jsme na stůl návrh smíru s restituenty, a už tehdy mi to přišlo jako velmi závažná věc za obrovské peníze.

Takže jste hlasoval proti?

Já jsem navrhl, abychom tu věc přerušili a udělali k ní mimořádné hlasování za týden. Tenhle můj návrh neprošel. Pak se hlasovalo o té dohodě a já jsem byl proti.

To nikomu nevadilo, že jste ten materiál dostali na poslední chvíli?

Já jsem tam byl poprvé, takže fungování rady jsem neznal. Ale jako dlouholetý starosta jsem si neuměl představit, že bych takhle narychlo postupoval u nás v Suché Lozi. I proto jsem hlasoval proti: zdálo se mi to celé jako hodně podivné.

Jak vám ředitel fondu Radim Zika vysvětlil ten spěch?

Pan ředitel říkal, že je potřeba to rychle schválit, že ta dohoda je křehká. A že pokud ji neschválíme, mohlo by dojít ke zborcení celé dohody.

Řekl vám někdo, o kolik v té dohodě jde peněz?

Částku si nepamatuju. Ale tušil jsem tehdy, že je to rozhodnutí v řádu miliard.

Je tu podezření, že ve skutečnosti se za restituční nárok ve výši 84 milionů vydávají lukrativní stavební parcely ve stamilionových hodnotách...

My jsme byli opakovaně upozorněni, že konečné rozhodnutí udělá soud, který se bude smírem zabývat. Předpokládám ale, že soud by bral v potaz i názor dozorčí rady.

Vojtěch Blažek

Hospodářské noviny, 6. 2. 2012, Rubrika: Téma, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme