Gazdík: Anonymní akcie je nutné zrušit

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

7. 12. 2011

Jak bude rušení akcií na doručitele v Česku vypadat, není zatím úplně jasné. Například se neví, jestli se anonymní akcie budou rušit úplně, anebo jen u firem, které mají zájem o veřejné zakázky. Vládní koalice v každém případě už chystá příslušné legislativní normy. Plán, podle kterého se má užívání anonymních akcií omezit, popisuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

V nejbližší době by měl být schválen zákon o obchodních korporacích, ve kterém dojde k tomu, že budou tři typy, jak budou majitelé anonymních akcií muset odtajnit ty, nebo tři způsoby, jakým budou muset odtajnit ty anonymní akcie. Protože není samozřejmě v pořádku, aby v České republice bylo asi 18% firem s anonymními akciemi a ty získávaly asi 70% veškerých veřejných zakázek. To je samozřejmě ten zásadní problém a to je to gro toho problému. Ten návrh, který jsme společně s Nadačním fondem Proti korupci podali, tady to řeší. Na druhou stranu, a na tom se zasekli naši koaliční partneři a i oni v tomto mají částečně pravdu, je ohromně byrokraticky a technicky náročný zveřejňovat povinnost, u těch firem zveřejňovat každou subdodávku každé firmy nad nějakou hranici, znamená obrovskou byrokracii. I částečně u některých firem nemožnost to zjistit u další struktury toho stromu zákonnou povinnost, která se pak bude dát těžce vymáhat. Na druhou stranu prostě tady, v tom prostředí korupce, v kterém my jsme, je to bohužel extrémní nutnost, která na jedné straně zdraží opět veřejné zakázky, na druhou stranu je výrazným způsobem ztransparentní a omezí korupci ve veřejných zakázkách. Což bych řekl, že je momentálně gro našeho problému.

Když říkáte o tom dalším rozměru českého boje s korupcí, to jsou ty anonymní akcie, které by, podle toho, co říkáte, měly být zrušeny v tom novém zákoně o obchodních korporacích, tak jsem se nicméně chtěl zeptat na to provedení, protože ten zákon o obchodních korporacích již teď čeká ve sněmovně na druhé a třetí čtení. Ovšem člověk se tam nedočte nic o tom, že by snad neměly být akcie na doručitele. Naopak, ty jsou tam nově kodifikovány. Pokud by zákon o obchodních korporacích měl rušit tyto akcie na doručitele, tak by se musel v tom druhém a třetím čtení změnit.

Zákon o obchodních korporacích se rozhodně ve druhém čtení změní, na tom se koalice jasně dohodla. To je první část jasné odpovědi. Druhá věc, on by neměl úplně rušit anonymní akcie na doručitele, ale neměl by rušit akcie na doručitele, ale měl by je v případě veřejných zakázek odanonymnit. Jeden způsob je, myslím, že bankovní úschova, bankovní depozit, druhý způsob je nějaký registr u centrální banky. To je to gro problémů, aby u veřejné zakázky, u veřejných peněz, pokud vy budete chtít mít akcie na doručitele a nebudete se ucházet o veřejnou zakázku, klidně je mějte, nikomu to nevadí. Pokud se ale chcete ucházet o veřejnou zakázku, tak ukažte, kdo jste.

Vysvětluje plány do nejbližších dnů předseda klubu TOP 09 Gazdík.

Petr Holub

Český rozhlas 6, 7. 12. 2011