Firma musí TOP 09 vylepit billboardy

Obvodní soud pro Prahu 4 dal za pravdu TOP 09 ve sporu o přelepené předvolební billboardy. Vyhověl návrhu strany na předběžné opatření a nařídil, aby firma na své plochy v Praze 4, 5, 6, 9 a 10 umístila 31 poutačů s primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09).

24. 9. 2014

Firma je členem Svazu provozovatelů venkovní reklamy (SPVR), Hudečkovy billboardy překryla kvůli nesouhlasu s novými Pražskými stavebními předpisy, jež mj. omezují reklamu. Prezident SPVR Rudolf Bílý uvedl, že poutače TOP 09 firma přelepila, aby poukázala na pokrytectví.

Hudeček se pomocí soudu podle Bílého „co nejrychleji domohl návratu své předvolební kampaně na billboardy, které zároveň od 1. října 2014 zakazuje“.

Bílý oznámil, že firma rozhodnutí soudu respektuje a billboardy vylepí, TOP 09 zase věří, že se na tom pracuje. Hudeček se zároveň ohradil proti kampani prahapodlehudecka.cz, jež zobrazuje metropoli posetou mrakodrapy. Jde o další útok na stavební předpisy, podle Hudečka lživý.

„Můžeme rozporovat všechny informace, které jsou obsažené v pamfletu vydaném billboardovou lobby,“ uvedl primátor.

„Nemyslím si, že by kampaň měla nějaké politické pozadí, ale máme zde několik podnikatelů, kteří si myslí, že jejich zájmy jsou nadřazeny nad předpisy, a velkými penězi zasahují do politiky,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který se Hudečka opakovaně zastává.

I tak pražští radní včera probírali výzvu zastupitelů odsunout platnost nového stavebního předpisu na rok 2016. Pro však byl podle informací Práva jediný osamocený hlas. Je tak potvrzeno, že nařízení rady nabude účinnosti 1. října. Radní včera odhlasovali, že důvody pro odsunutí předpisů jsou nesmyslné.

„Pražské stavební předpisy jsou v souladu s legislativou, s Evropskou unií i s územním plánem,“ uvedl po jednání Hudeček. Neplatí ani protiargument, podle něhož musejí projektanti svou rozdělanou práci od základu překopat. „Existuje přechodné období. Po dobu dvou let stavební úřady mohou rozhodovat dle starého předpisu,“ řekl Právu zdroj obeznámený s problematikou. Omezení billboardů se v předpisu objevilo na základě připomínek městských částí. Stavební předpisy však nyní začaly nově kritizovat radnice, ačkoli nařízení bylo schváleno.

Lucie Fialová, Petr Janiš

Právo, 24. 9. 2014, rubrika: Praha - Střední Čechy, str. 13