Feri: Premiér by měl odstoupit, nebo se sítě společností zbavit

9. 12. 2019

(editovaný přepis rozhovor s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim)

Václav MORAVEC, moderátor

Očekáváte, že městský státní zástupce, respektive státní zástupce z Městského státního zastupitelství pan Šaroch, který se teď musí vypořádat s připomínkami Pavla Zemana, k vám do Poslanecké sněmovny odešle možnou žádost o opětovné vydání Andreje Babiše, nebo by to bylo zbytečné?

Dominik FERI, poslanec, člen ústavně-právního výboru /TOP 09/

Jedná se o stejný skutek. Není potřeba ho znovu vydávat. To trestní řízení není ani obnovené. To by byl mimořádný opravný prostředek. Je to trestní stíhání, které pokračuje dále a není vůbec potřeba ho vydávat znovu. Možná z nějaké opatrnosti se může stát, že pan státní zástupce tu žádost na Poslaneckou sněmovnu pošle. Možné to samozřejmě je, ale pokládám to za zbytečné.

Václav MORAVEC, moderátor

Chrání Andreje Babiše imunita? Tak podle toho většinového názoru, nebo názoru vás všech v této kauze ne. Když se podíváme na celou tu délku, jak dlouho teď může Pavel Šaroch opět tu kauzu prověřovat? Očekáváte Vy, že dojde k rychlejšímu vypořádávání se s těmi námitkami Pavla Zemana, které poměrně otevřeně ve středu představil veřejnosti, nebo to opět bude na delší dobu?

Dominik FERI, poslanec, člen ústavně-právního výboru /TOP 09/

Bude velkou otázkou, jestli bude skutečně vázán podle trestního řádu a dostojí tomu, že je vázán právním názorem nejvyššího státního zástupce. Pakliže se bude chtít odchýlit, bude to muset nějakým způsobem náležitě odůvodnit. Mohlo by to v tom případě trvat déle. Ale s ohledem na to, jak je ta kauza mediálně exponovaná, tak si myslím, že si dá spíše záležet a pospíší si.

Václav MORAVEC, moderátor

A když se podíváte na to podstatné, jestli má premiér mít ekonomické zájmy, politický vliv a do toho firmy, které ještě podle právního názoru Evropské unie jsou sice ve svěřenském fondu, ale zároveň je může ovládat. Vám to přijde správné?

Dominik FERI, poslanec, člen ústavně-právního výboru /TOP 09/

On se o to pokusil takovým způsobem, aby to pro něj bylo výhodné. To znamená, vytvořit nějakou konstrukci svěřenských fondů, kterou trvale Evropská komise shledala. Vytvořil koncepci svěřeneckých fondů. My se nebavíme, jak je to ukotveno v občanském zákoníku, my tady mluvíme o tom, že pan předseda vlády neudělal to, že by zcizil Agrofert, že by ho prodal. On se vydal cestou svěřenských fondů, které Evropská komise shledala ne úplně vyhovující. To nařízení hovoří poměrně jasně. Musíme si říct, že pan Babiš není řadový poslanec. Ani to není ministr kultury, který se zemědělských dotací nedotýká. On je v čele nejvyššího orgánu exekutivy, no a Evropská komise řekla, že toto je podezřelé a není to lege artis a měl by se s tím nějakým způsobem v té stanovené lhůtě vypořádat.

Václav MORAVEC, moderátor

A podle Vás, pane poslanče, příběh Andreje Babiše, když to zobecním s vámi jako s lidmi, kteří jsou v ústavněprávním výboru a mají nějakou kompetenci v oblasti práva. Měl by se změnit zákon o střetu zájmů v České republice? Popřípadě jak. A druhá věc je, jak fungují svěřenské fondy, tak jak jsou napsány v občanském zákoníku? Tak ukazuje příběh Andreje Babiše, že by také mělo dojít ke změně?

Dominik FERI, poslanec, člen ústavně-právního výboru /TOP 09/

K té první otázce. V každém jiném státě by tato situace vůbec nenastala, nebo by vůbec neměla nastat. Pakliže by nastala, tak by z toho premiér vyvodil jasnou osobní odpovědnost a prostě by si s tím poradil. Buď by odstoupil, když by chtěl podnikat, nebo by se sítě společností zbavil. Co se týče úpravy svěřenských fondů, tak tam jsou jisté díry a praxe to jasně říká, protože o svěřenské fondy je teď čím dál tím větší zájem. Ale ještě k tomu neexistuje, i po těch více než pěti letech, úplně jasná nerozkolísaná ustálená judikatura. Čili tam bychom se na to měli podívat koncepčně. To je spíš otázka na odborná kolokvia právníků, kteří se věnují občanskému právu.

Podívejte se na celý rozhovor s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim.

zdroj: ČT24, Otázky Václava Moravce, 8.12.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme