Feri: Babiš neumí lidem uspokojivě vysvětlit situaci

Od nástupu Marie Benešové se spekuluje o možném konci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. O víkendu se tom zmínil prezident Miloš Zeman a kritizoval jeho úmysl přezkoumat návrh auditu z Bruselu, který mluví o premiérově střetu zájmů. Šéf žalobců podle hlavy státu nezanechal žádnou stopu a chce se jenom zviditelnit. Pavel Zeman o tom polemizovat nehodlá, pokládá to za ztrátu času. Prezident ale podle něj nepřímo potvrdil, že se uvažovalo o jeho odvolání.

12. 6. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem Dominikem Ferim)

Pavel RYCHETSKÝ, předseda Ústavního soudu /Interview ČT 24 20. 5. 2019/

Vím jedno, že to přineslo jeden velmi pozitivní výsledek, teď si nikdo netroufne, aspoň pevně tomu věřím, odvolat, a to bohužel právní úprava umožňuje, odvolat prostě z fleku nejvyššího státního zástupce. Ono stačí, aby to Ministerstvo spravedlnosti navrhlo a vláda odhlasovala, a je to hotové.

Michal KUBAL, moderátor

Pane Feri, je podle Vás preventivnost demonstrací tím hlavním přínosem, což tady naznačoval předseda Ústavního soudu?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Já si dovolím trošku navázat na Patrika Nachera, on říkal, že ti demonstranti protestují proti něčemu, co se ještě nestalo. Jenže já bych to trošku modifikoval. Oni, řekněme, se vyslovují za něco. Oni bojují za nezávislou justici, za vládu práva, a to si myslím, že je něco naprosto legitimního. Když tady bylo třeba zmíněno rušení Vrchních soudů, tak to je samozřejmě systémová změna, která zde není poprvé. Na druhou stranu, hovořit o ní, když jsou lidé v ulicích, tak to minimálně není politicky obratné, byť je už samozřejmě Marie Benešová v politice trochu déle. Je to mimořádná doba, je to obdivuhodné, klobouk dolů před organizátory, a velmi jim fandím.

Michal KUBAL, moderátor

Vám se beze sporu musí ty obrázky líbit. Na druhou stranu, není to vysvědčení opozici, že je prostě tak neschopná, že to musí vzít do rukou lidé?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Myslím si, že ne. Na všechno zkrátka poslanci nestačí a ten tlak veřejnosti je v tomto nezbytný. Myslím si, že už se pomalu také blíží počet demonstrantů k té pomyslné hranici, teď o tom trochu debatovalo, to je to pravidlo 3,5 %, které definovala harwardská politoložka Erika Chenovet. To znamená, že 3,5 % demonstrujících občanů by mohlo stačit pro nějakou výraznější změnu. Věřím, že se to na Letné povede. Já si dovolím ještě dvě věci. Souhlasím s předsedou Ústavního soudu, že těmi demonstracemi byla skutečně posílena pozice vedoucích státních zástupců. Spíš doufám, že se nic takového jako odvolání státního zástupce z fleku nestane. Ale možná ještě jedna věc, která si myslím, že poměrně málo zaznívá. Já nevidím Andreji Babišovi do hlavy, ani bych asi nechtěl, ale myslím si, že je pro něj velmi nekomfortní, jak se na ty události dívají ze zahraničí. Protože když se podíváte, v jakých médiích to vyšlo, tak to nejsou jenom česká média. To je AP, BBC, CNN, New York Times, Financial Times, Gazeta Wyborcza, TAZ a tak dále. To jsou zkrátka významná média a myslím si, že musí na mezinárodní scéně občas vysvětlovat chtě nechtě. Prostě se dostane do té situace, kdy se ho někdo zeptá: "Andreji, prosím tě, co se ti to děje na těch náměstích, dokážeš to uspokojivě vysvětlit?" Myslím si, že jim to uspokojivě vysvětlit nezvládne, stejně jako to nedokázal uspokojivě vysvětlit těm lidem, kteří demonstrují.

Michal KUBAL, moderátor

Pane Feri, mluvil jsem o tom, že se blíží léto. Myslíte si, že z Vašeho pohledu, pokud by ty demonstrace pokračovaly, jsou udržitelné? Lidé budou mít i jiné starosti?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Tak beze sporu část z nich ano, nicméně tady to je věc, o které se, myslím, bude stále diskutovat, a pro nás je teď hlavní, abychom přesvědčili další opoziční subjekty a hlasovali o vyslovení nedůvěry vládě. Zkrátka aby vládní poslanci vstali a řekli, že jsou proti návrhu na vyslovení nedůvěry, a pak třeba budou zpětně hodnoceny jejich kroky. Že ten Andrej Babiš nebyl úplně tak čistý a že to nebylo úplně to správné rozhodnutí, to je za nás ten hlavní cíl. Organizátorům držím palce a uvidíme se na Letné.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 11.6.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme