Farský: Obce mají právo spolurozhodovat o hazardu

19. 5. 2011

Výrazně posílit pravomoci obcí v přístupu k hazardu. Takovou ambici si klade nová verze změn loterijního zákona, který vznikl na půdě sněmovního rozpočtového výboru. Nově by mělo být možné například zakázat videoterminály, loterijním společnostem se změní také podmínky pro jejich podnikání. Změny loterijního zákona si nicméně sněmovnou klestí cestu jen velmi obtížně. Poslanci sami říkají, že lobbistický tlak loterijních společností je silný.

"Ano, je vidět, že někteří kolegové dostávají informace spíše od firem provozujících hrací automaty, jiní zase spíše od sázkových kanceláří. Je to znát na jejich návrzích," říká Jan Farský (TOP 09 a Starostové), který poslední verzi změn dával dohromady. "Na mě osobně přišel lobbistický tlak teprve včera odpoledne - maily, SMS, zasílání grafů a žádosti o schůzku," popisuje.

Ani tento "Farského návrh" ovšem nezískal většinovou podporu v klíčovém rozpočtovém výboru, i když jen těsně: z 22 přítomných členů jich pro něj hlasovalo 11. Výbor se shodl jen na jediném - vládní novele, která rozšiřuje pravomoc obcí zakázat na svém území i videoterminály. V současnosti mohou obce vyloženě zakázat jen hrací automaty.

"To, že návrh nezískal většinu na výboru, je myslím dáno tím, že si ho nestihli kolegové přečíst. V tak sledované záležitosti zkrátka nechtěli riskovat. Na plénu ty hlasy sehnat dokážeme. Čekáme je také od opozice, tento zákon není ani levicový, ani pravicový," netají se optimismem Farský.

Jan Němec

aktualne.cz, 19. 5. 2011, Rubrika: Život v Česku