Farský: Na radnici skončím

Rozhovor s poslancem Janem Farským

31. 10. 2013

Existuje podle vás nějaká varianta, že by se topka se starosty podílela na nějaké vládě?

Myslím, že neexistuje. A to hlavně z toho důvodu, že lidé volili evidentně změnu, že tu vládu tam nechtějí. Ať už to bylo ve formě bývalé opozice sociálních demokratů nebo ve formě nové strany ANO 2011 či ve formě KSČM. A byl by skoro podraz, kdybychom se tam jakýmkoli způsobem snažili vstoupit. Odpovědnost nyní leží na ČSSD a nemalou měrou, v podstatě shodně, na ANO.

Jaké vidíte možné koalice?

Jsou dvě. Pokaždé tam je sociální demokracie a ANO, bez těch to nejde, vždyť dostaly skoro půlku hlasů. Třetí strana je KDU-ČSL. Byla léta mimo parlament, takže pochopím, když nebudou chtít. Další přirozený partner, bohužel, je KSČM. Těžko může Andrej Babiš říkat, že s nimi nebude mít nic společného, když sám byl v KSČ. Nemůže říkat, že s nimi nejde sestavit koalici. Byť to není nic krásného, je to vůle voličů. Topka je vyloučená z důvodu, že neuspěla ve volbách, ačkoli to není těžká prohra. Ale neobhájila směr, který dala.

Jaký směr máte na mysli?

Ekonomika roste, nezaměstnanost máme jednu z nejnižších v Evropě, začaly se vyšetřovat případy, které se tady 20 let ukládaly k ledu. Letos prvně od devadesátých let klesl státní dluh meziročně. To jsou věci, že bez nějakého pocitu, že by člověk něco zpackal, lze odejít od válu. Ale lidé nechtěli pokračování.

Snažil jste se ve sněmovně prosazovat nové zákony a nebylo to jednoduché z pozice vládní. Budete se snažit v tom pokračovat?

Určitě. Jsem autorem registru smluv, pod který se podepsalo na 170 nyní zvolených poslanců, takže by to mělo dostat 170 hlasů. To není koaliční či opoziční věc, to je zákon, na kterém se všichni před volbami shodli, snad kromě komunistů. Takže to je zásadní zákon a myslím, že je šance to dotáhnout.

A co dál?

Opoziční role je z mého pohledu dvojaká. Jedna je kontrolní, to kdyby to vykolejilo někam mimo program, co slibovali, to se určitě ozývat budu. A druhá je v drobnostech a do toho mám chuť jít. Třeba debyrokratizace. To znamená, že támhle na úřadě je zbytečný papír, tak si projdu zákony, vyhlášky a předpisy a škrtnu ho. To jsou úspory v řádu desítek milionů. A tato práce mi dává smysl.

Budete v Semilech ještě kandidovat na starostu?

Nebudu. To rozhodnutí padlo už v srpnu, ale veřejně až nyní. Důvod je jednoduchý. Manažersky město lze uřídit v nekaždodenní přítomnosti, ale lidsky je to těžké. Myslím, že starosta se ve městě musí probouzet a usínat, potkávat se s lidmi cestou do práce. Vidět, jestli se usmějí nebo odvrátí oči. Cítit tep toho města. Myslím, že lidé jsou unavení ze mě a i já jsem unavený. Ne z nich, ale celkově. Bylo toho hodně. Města se ale nechci vzdát, do zastupitelstva určitě chci kandidovat. Ale pozici starosty přepustím někomu, kdo bude u lidí nejúspěšnější.

Jaroslav Hoření

5plus2, 31. 10. 2013, rubrika: Dotazy, str. 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme